URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2024, 11:58

Curtea de Apel Oradea: Tânărul beiușean care și-a ucis tatăl în cartierul Prima rămâne condamnat la 13 ani de închisoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dinu Lupaș Jr., tânărul de 25 de ani care și-a ucis tatăl înjunghiindu-l cu repetate lovituri de cuțit într-un apartament din cartierul Prima Nufărul din Oradea, rămâne condamnat la 13 ani de detenţie.

Decizia a fost luată joi, de Curtea de Apel Oradea, care a menţinut ca întemeiată sentinţa pronunţată de Tribunalul Bihor, pentru violenţă în familie sub forma omorului.

Totodată, potrivit deciziei postate, pe scurt, pe portalul instanţei, tânărul beiuşean a fost obligat să mai plătească 300 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului în apel, în timp ce onorariul avocatului desemnat din oficiu, ca să-l reprezinte, va fi plătit din fondurile Ministerului Justiţiei. 

Din pedeapsa primită, lui Dinu Lupaş jr. i se va scădea durata reţinerii şi arestului preventiv până la data de 11 iulie 2024, inclusiv. 

După cum a relatat BIHOREANUL, crima s-a produs în după-amiaza zilei de 12 decembrie, într-un bloc de pe strada Ion Bradu, unde victima, Dinu Mihai Lupaş, de 53 ani, un cunoscut om de afaceri din Beiuș, locuia de mai bine de un an, iar de o lună îl găzduia şi pe fiul său, Dinu Darius Lupaş, în vârstă de 25 de ani.

S-au luat la ceartă

Cei doi s-au luat la ceartă în sufrageria apartamentului, după ce Lupaş sr. i-a reproşat fiului său că nu a golit scrumiera de mucurile de ţigări. Tânărul a ripostat, iar apoi a luat un briceag şi l-a îndreptat spre tatăl său. Enervat, bărbatul i-a cerut să plece din apartament şi l-a ameninţat că-l dezmoşteneşte, moment în care Lupaş jr. l-a atacat şi l-a înjunghiat de mai multe ori în zona gâtului şi a abdomenului, după care a fugit spre balcon. Victima a reuşit să coboare în faţa blocului, unde un grup de adolescenţi au încercat să-i acorde ajutor, sunând totodată la 112. 

În acest timp, Dinu Lupaș Jr. a sărit de pe balcon şi a fugit pe malul Peţei, unde şi-a provocat mai multe răni cu acelaşi briceag cu care şi-a ucis tatăl şi pe care, în final, l-a aruncat. Apoi s-a întors la bloc, fiind imobilizat de poliţiştii sosiţi între timp la faţa locului.

Consumator de droguri

Dinu Mihai Lupaş a murit în aceeaşi seară, la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean din Oradea, iar din verificările medicilor legişti, moartea sa violentă a fost cauzată de 14 lovituri de cuţit care i-au fost aplicate, lovituri care i-au străpuns inima şi i-au secţionat vase de sânge la nivelul gâtului, provocându-i puternica hemoragie internă şi externă.

Dinu Lupaș Jr., internat şi el în spital, a avut doar leziuni superficiale, motiv pentru care a şi fost externat şi arestat preventiv. Comisia medico-legală psihiatrică, întrunită în timpul cercetărilor, a stabilit că tânărul a avut discernământul păstrat când a comis fapta, nu are afecţiuni psihice, însă este consumator cronic de stupefiante, din cauza cărora avea tulburări de comportament şi ieşiri violente.

De altfel, după cum a declarat chiar el în timpul anchetei, tatăl său l-a luat în gazdă după ce fusese externat de la o clinică din Cluj, unde au încercat să-l ajute şi, cu toate că ştia de dependenţa cu care se confruntă, îi alimenta viciul ba chiar ar fi consumat împreună droguri, ultima oară chiar cu o zi înainte de crimă. 

Cert este că, la sfârşitul anului trecut, tânărul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru violenţă în familie sub forma omorului. 

"A acţionat cu vinovăţie"

Procesul lui Dinu Lupaş jr. a început la Tribunalul Bihor unde, pe 7 mai, în acest an, a fost condamnat la 13 ani de detenţie. Potrivit soluţiei, Dinu Lupaş jr. a recunoscut faptele şi a cerut să fie judecat după procedura simplificată, care permite reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime. Concret, de la o pedeapsă cuprinsă între 10 și 25 ani de detenţie, la una cuprinsă între 6 ani și 8 luni și 16 ani și 8 luni de închisoare.

Judecătorul s-a orientat spre maximumul pedepsei pentru că, după cum se explică în soluţie, Dinu Lupaş jr. a vrut să-şi ucidă tatăl, aplicându-i nu mai puțin de 14 lovituri de cuţit, la nivelul gâtului şi al toracelui. În acest context, "rezultatul produs era previzibil și instanța apreciază că inculpatul a acționat cu vinovăție în modalitatea intenției directe, prevăzând rezultatul faptei sale și urmărind producerea rezultatului", se precizează în sentinţă.

Mai mult, în momentul în care a văzut că victima lui sângerează abundent și părăsește locuința, în loc să ceară ajutor, Dinu Lupaş jr. s-a tăiat în zona gâtului, în zona abdomenului și a venelor de la ambele mâini, iar ulterior a încercat să se debaraseze de briceagul folosit. "Aceste demersuri se circumscriu unor încercări de disimulare a desfășurării evenimentelor", se mai spune în sentinţa Tribunalului Bihor.

Pe lângă cei 13 ani de închisoare, lui Dinu Lupaș jr. i s-a interzis dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pe o durată de 5 ani, după ispăşirea pedepsei şi a fost obligat să achite cheltuieli judiciare în valoare de 4.500 lei.

Cum sentinţa judecătorească nu era definitivă, tânărul a atacat-o, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea. Dar Dinu Lupaş Jr. nu a reuşit să-i convingă pe judecători să-i reducă pedeapsa, soluţia Tribunalului Bihor fiind menţinută în întregime, ca întemeiată şi legală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
da
ar trebui eliberat in momentul cand implineste 75 de ani si pana atunci la munca 10 ore pe zi sau izolat complet intr-o celula de 3x3 metri .
Postat 12 Iulie 2024, 17:29 de richard
Omori pe cineva ... iei 13 ani de pușcărie.
Temniță normală, cu casă și masă subvenționate de stat. Dai de mâncare la urși ... iei 6 luni cu suspendare și îți plătești singur existența, dacă ai pus deoparte ceva înainte.
Postat 12 Iulie 2024, 16:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON