URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
03 Iunie 2024, 19:50

Cursa inaugurală LOT Oradea - Varșovia: între primii pasageri, o familie cu patru copii din Oradea care a plecat spre Miami (FOTO/VIDEO)

Compania aeriană LOT Polish Airlines a inaugurat noua rută dintre Oradea și capitala Poloniei, de unde pasagerii pot ajunge, practic, în orice colț al lumii.

Prima cursă a avut circa 50 de pasageri pe fiecare sens, între orădenii care au zburat spre Varșovia fiind și o familie cu patru copii care din Varșovia își continuă călătoria în Statele Unite, tot cu LOT Polish Airlines.

Punctuali

Prima cursă LOT, efectuată cu o aeronavă jet Embraer, a aterizat pe aeroportul orădean luni, 3 iunie, cu câteva minute înaintea orei 17.00 (ora României), după ce decolase din capitala Poloniei la ora locală 14.30 (adică 15.30 ora României). 

La eveniment au participat, la invitația conducerii aeroportului, recent modernizat, mai multe oficialități locale, între care primarul Oradiei, Florin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, rectorul Universității, Constantin Bungău, dar și un grup de oameni de afaceri orădeni și străini, aceștia reprezentând companii cu capital străin care activează în parcurile industriale orădene.

„Această nouă rută aeriană aduce numeroase beneficii pentru regiunea noastră, facilitând călătoriile de afaceri și turistice către capitala Poloniei și către alte destinații internaționale, contribuind la dezvoltarea comerțului și atragerea de investiții. De asemenea, această conexiune va îmbunătăți mobilitatea persoanelor din Oradea și din zonele învecinate, din Bihor și nu numai, oferindu-le noi oportunități de călătorie la nivel internațional, în Europa, Asia și America de Nord”, a punctat directorul general al Aeroportului Oradea, Răzvan Horga.

Cu tunuri de apă

Pasagerii care au sosit cu zborul LO657 au avut parte de o primire specială: la aterizare, aeronava a fost întâmpinată cu un tradițional salut cu tunuri de apă, care marchează deschiderea noilor rute.

Din avion au coborât circa 50 de persoane, inclusiv oficiali ai companiei LOT, conduși de Wojczech Worona, director adjunct al departamentului de planificare a rutelor, dar și oameni de afaceri, inclusiv scandinavi.

Surprinzător pentru unii martori, directorul Aeroportului Oradea, Răzvan Horga, s-a îmbrățișat cu unul piloții LOT Polish Airlines, cei doi fiind colegi de masterat în managementul transportului aerian la Universitatea Cranfield din Anglia.

Mai practic, mai comod

Pasagerii programați să se îmbarce din Oradea către Varșovia au fost întâmpinați în noul terminal cu dulciuri personalizate și șampanie, în timpul așteptării putând asculta muzicieni ai Filarmonicii de Stat, care au interpretat compoziții de Frédéric Chopin, momentul dorindu-se un omagiu adus legăturilor culturale româno - polone.

Între pasagerii orădeni ai primei curse Oradea – Varșovia s-a aflat și o familie cu patru copii, plus una dintre bunicile acestora, destinația lor finală fiind Miami – Statele Unite ale Americii.

„Am ales să zburăm de acasă cu LOT la Varșovia, de unde mâine dimineață vom lua alt avion, dar tot LOT, până la Miami, pentru că a fost cea mai comodă și ieftină variantă, comparativ cu a merge până la Budapesta câteva ore cu mașina”, a declarat BIHOREANULUI Paul Sebastian, capul familiei.

Un alt pasager al primei curse Oradea – Varșovia a fost un jurnalist bucureștean specializat în transportul aerian, care de 9 ani scrie pentru un site de profil, boardingpass.ro.

„Am venit la Oradea, pe banii mei, fără să mă plătească nicio autoritate locală din Oradea sau Bihor. Eram curios să văd noul terminal al aeroportului din Oradea, care este foarte, foarte modern, cu multă tehnologie pentru procesarea rapidă a pasagerilor”, a spus jurnalistul Gabriel Bobon.

„Eu sunt pasager fidel al LOT, zbor cu Polish Airlines pentru a 22-a oară anul acesta, îi prefer pentru că este o companie extrem de OK. Pot să-mi aleg locul gratuit la check-in, aeronavele polonezilor sunt configurate comod, scaunele nu sunt înghesuite și poți rabata spătarele. În prețul biletului este inclus bagajul de tip rucsac, dar și trollerul de cabină, fără să plătești în plus. Dar cel mai important este că pentru rutele cum este și Oradea – Varșovia ai conexiuni extrem de bune din aeroportul polonez. După o escală de o oră sau două, poți continua cu același bilet spre majoritatea destinațiilor din Europa, și nu numai. De asemenea, cu LOT ajungi pe aeroporturi principale, nu la 80 – 120 km de orașele unde vrei de fapt să ajungi”, a explicat Bobon.

Zboruri de „serviciu public”

Potrivit contractului încheiat de CJ Bihor în luna aprilie cu LOT Polish Airlines, compania poloneză va efectua în următorii patru ani câte patru zboruri săptămânal între Oradea și Varșovia, programate în zilele de luni, miercuri, vineri și sâmbătă.

„Această frecvență regulată va permite călătorilor să își planifice ușor deplasările, inclusiv conexiunile din Varșovia către alte destinații, indiferent dacă este vorba de călătorii de afaceri sau în scop turistic. Spre exemplu, din Oradea se poate ajunge la Roma, cu escală în Varșovia, în patru ore și jumătate, la Berlin și Munchen în cinci ore sau mai puțin, la Paris în șase ore”, au subliniat reprezentanții aeroportului orădean.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, potrivit contractului de serviciu public (Public Service Obligation) încheiat între Consiliul Județean Bihor și LOT Polish Airlines, autoritatea județeană va compensa cursele pe această rută, iar la calcul se va ține cont de o marjă de profit de 5% pentru compania aeriană. Astfel, dacă zborurile nu se vor putea susține organic, efectuarea lor va fi sprijinită din bani publici.

Orarul zborurilor

În zilele de luni și de sâmbătă, cursa LOT din Varșovia va porni spre Oradea la ora 14.30 (ora Poloniei) și va ateriza pe aeroportul orădean la ora 17.00 (ora României). În sens invers, cursa din Oradea va decola la ora 17.40 (ora României) și va ateriza la Varșovia la ora 18.00 (ora Poloniei).

În zilele de miercuri și de vineri, cursa LOT Varșovia spre Oradea are decolarea la ora 11.25 (ora Poloniei) și aterizarea la Oradea la 13.55 (ora României), iar de la Oradea aeronava LOT va decola la ora 14.35 (ora României) și va ateriza la Varșovia la ora 14.55 (ora Poloniei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Penibili edilii liberali.
3.000.000€ pentru înființarea și înghețarea în proiect a operatorului "Air Oradea". Apoi 1.500.000€ în decurs de vreo 10 ani, pentru subvenționarea a doi operatori aerieni care, după câteva curse formale, au dispărut din peisaj. Acum, pentru susținerea unui demers inutil orădenilor dar folositor câtorva particulari și privați, între 150 și 300€ pentru fiecare viitor pasager, în funcție de cerere. Cu totul, în 15 ani și ce se mai preconizează contractual în următorii 5 ani, este vorba de o subvenție publică de peste 8.000 000 Euro, doar pentru ca un trib de prădători, Bolojan&Co, să poată manipula tot orădeanul, că a legat Bihorul de lumea largă. La banii ăștia, se putea foarte bine achiziționa un număr de 5-6 autobuse dotate la cele mai înalte standarde de confort, pentru a transporta potențialii călători la orice aeroport aflat în jur și re unde să poată zbura, în particular, oriunde vor pe planetă. Prețul de transport auto ar fi permis nu cheltuirea din bani publici a celor 8.000.000 Euro, ci amortizarea integrală a achiziției și operării transportului auto la alte aeroporturi.
Postat 04 Iunie 2024, 09:44 de KP
Buldozerul si avioanele lui
Multa minte pe sprancenat si sluga lui sa aleaga 4 curse de Varsovia pe saptamana. Chiar daca ne se vor gasi pasageri LOT isi incaseaza banii si plateste fiecare oradean indiferent daca zboara sau nu
Postat 04 Iunie 2024, 02:28 de sandu2102
Muzica clasica!
inaugurare cu muzica clasica... nu ca pe vremea lui Pasztor Sandor care a adus folcloristi!
Postat 03 Iunie 2024, 20:16 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON