URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Aprilie 2023, 10:10

Curățenie... pe telefon: Județul Bihor are o aplicație pentru telefoane dedicată regulilor din salubritate. Cum funcționează?

Curățenie... pe telefon: Județul Bihor are o aplicație pentru telefoane dedicată regulilor din salubritate. Cum funcționează? „CARTEA DEȘEURILOR”. Botezată „Bihor Curat - WasteBook”, aplicația a fost realizată la comanda Ecolect, în cadrul unui proiect european
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă nu știți când vin muncitorii de salubritate în fața porții dvs., ce pubele vor goli ori unde anume să aruncați un anumit tip de deșeu, aveți acum o soluție la îndemână. 

Ecolect Bihor, asociația care gestionează salubritatea în județ, a lansat aplicația pentru telefoane mobile „Bihor curat”, cu numeroase date utile privind acest sistem. Prin intermediul ei, bihorenii pot face și reclamații dacă nu le-au fost ridicate deșeurile.

Cum aruncăm?

Lansată la finalul lunii martie, aplicația „Bihor curat - WasteBook” este în teste până în iunie, timp în care eventualele nereguli pot fi sesizate. Disponibilă pentru telefoanele mobile, aplicația afișează graficele de colectare a deșeurilor din fiecare localitate din județ, o hartă a centrelor unde cetățenii pot duce deșeuri de mari dimensiuni și un ghid de colectare a deșeurilor.

Ghidul este astfel realizat încât utilizatorul poate căuta destinația unui anumit deșeu. De pildă, dacă nu știți unde să aruncați capsulele de cafea, aflați că locul lor este în pubela pentru deșeuri reziduale, deoarece conțin aluminiu, plastic și zaț, iar în prezent puține firme au tehnologia necesară pentru separarea lor. Aplicația are și un sfat: evitați să le folosiți, dacă vă pasă de mediu!

Reclamați aici!

Aplicația are și o secțiune dedicată sesizărilor, unde bihorenii pot reclama prezența deșeurilor abandonate sau dacă operatorii de salubritate nu își fac treaba. Toate cererile vor fi  gestionate de angajații Ecolect Bihor.

În „Bihor curat”, cetățenii vor mai găsi și informații interesante despre deșeuri, la rubrica „știați că?”, întrebări frecvente ridicate de cetățeni, cu tot cu răspunsuri, și vor putea solicita să le fie ridicate de acasă anumite tipuri de deșeuri.

Toate informațiile din aplicație sunt disponibile în limbile română, maghiară și engleză. Aplicația a fost realizată de firma Eco Soluții SRL și a costat 114.000 lei.

„Este o aplicație foarte simplu de utilizat. Odată cu punerea ei în funcțiune, sperăm ca lucrurile să se îmbunătățească și mai mult în ceea ce privește această problemă a colectării deșeurilor în județul nostru”, a spus președintele Ecolect, Mircea Mălan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON