URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2024, 14:41

Curățenie în reformă: Noul regulament de salubritate îi va obliga pe orădeni să plătească dublu pentru deșeurile aruncate de-a valma

Curățenie în reformă: Noul regulament de salubritate îi va obliga pe orădeni să plătească dublu pentru deșeurile aruncate de-a valma CITIȚI ȘI COMENTAȚI. Orădenii pot citi proiectul de regulament pe site-ul Primăriei, www.oradea.ro, iar propunerile pot fi transmise până pe 26 februarie prin e-mail, la adresele: primarie@oradea.ro, directia.tehnica@oradea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii au ocazia să spună cum ar vrea să se facă salubritatea din Oradea. Primăria a publicat, spre consultare publică, regulamentul pe care îl propune și care prevede, printre altele, că orădenii vor plăti dublu față de costul normal al facturii, dacă nu respectă colectarea separată. În plus, riscă și amendă pentru că împiedică reciclarea...

În 5 fracții

Publicat lunea trecută pe site-ul www.oradea.ro, noul regulament de salubrizare prevede că în Oradea colectarea separată a deșeurilor se va face în continuare în 5 fracții, cetățenii trebuind să separe deșeurile de metal și plastic, cele din hârtie-carton, sticle, resturile biodegradabile, iar ce rămâne sunt deșeurile reziduale.

Din 1 ianuarie 2025, numărul fracțiilor va crește, deoarece va deveni obligatorie colectarea separată a deșeurilor textile. Regulamentul nu detaliază, însă, cum anume se vor strânge hainele și alte textile vechi de la populație.

Propunerea de regulament mai prevede că, în conformitate cu normele europene, Oradea va trebui să recicleze 55% dintre deșeuri până în anul 2025, 60% până în 2030 și 65% până în 2035.

Plătești cât arunci

În privința costurilor, Oradea va continua să aplice principiul „plătești cât arunci”, costurile facturilor fiind dictate de volumul sau greutatea recipientelor de colectare, frecvența de ridicare sau de saci personalizați, cu coduri unice.

Orădenii care vor refuza să încheie un contract de salubritate vor plăti un cost lunar de 3 ori mai mare decât costul mediu calculat pentru o persoană sau o gospodărie, iar de această obligație nu vor scăpa nici cei care dețin case sau apartamente nelocuite ori date în chirie în regim hotelier. Pentru acestea din urmă, costul lunar al salubrității va fi calculat ca pentru o locuință cu o persoană.

Tot în premieră, Primăria reglementează situația comercianților din zona centrală sau a firmelor aflate la parterul blocurilor și care nu au spațiul necesar pentru depozitarea pubelelor de deșeuri. Acești clienți vor putea opta pentru recipiente de mici dimensiuni (40 de litri) sau pentru saci personalizați preplătiți.

Pubele cu suprataxare

Regulamentul prevede și că operatorul de salubritate va ridica deșeurile reciclabile doar din saci în culorile acceptate (galben pentru plastic și metale, albastru pentru hârtii). Aruncate în alți saci, deșeurile vor fi ridicate, dar taxate ca fracție reziduală.

O taxare diferită va exista și pentru cei care nu respectă colectarea separată. Regulamentul prevede că, după o inspecție vizuală, operatorul de salubritate va putea refuza ridicarea deșeurilor aruncate de-a valma (indiferent că este vorba de fracția reciclabilă sau de cea biodegradabilă) și va lipi un autocolant care avertizează asupra greșelii. 

Proprietarul gunoaielor va avea două opțiuni: fie le sortează corect și le scoate iar la limita proprietății, fie le lasă așa, dar își asumă că va plăti pentru ele dublul costului aferent colectării deșeurilor reziduale. Raportat la tarifele actuale, ridicarea unei pubele de 60 de litri cu deșeuri greșit aruncate va costa 30 lei, la o pubelă de 120 de litri prețul urcă la 70 lei, la un recipient de 240 de litri ajunge la 140 lei, iar la un container de 1.100 de litri costul ajunge la 600 lei.

În plus, persoana care a amestecat gunoaiele riscă și o amendă de până la 2.000 lei, cum prevede regulamentul pentru nerespectarea colectării separate. Pentru firme sau asociații, această amendă ajunge la 2.500 lei.

Toți pentru unul

Noul regulament prevede și obligațiile operatorului de salubritate, cum ar fi să lase țarcurile curate, să răspundă sesizărilor cetățenilor în 48 de ore ori să înlocuiască pubelele defecte, dar în același timp dă dreptul firmei care administrează stația de sortare a deșeurilor reciclabile să refuze deșeurile orădenilor dacă constată că sunt contaminate cu alte resturi în proporție de peste 25%.

De asemenea, pot fi refuzate deșeurile biodegradabile, dacă peste 10% din conținutul lor este reprezentat de alte gunoaie. În aceste situații, deșeurile nu vor fi valorificate, ci vor ajunge pe haldă, la preț de resturi reziduale, ceea ce va însemna facturi de salubritate mai mari. Așadar, încet-încet, orădenii vor afla că este nevoie de efortul fiecăruia și al tuturor pentru reușita colectării separate a deșeurilor...

Citește aici propunerea de regulament a Primăriei:


Ce reguli de salubritate ar trebui să aibă Oradea, ca să fie curată și responsabilă cu mediul?

Țarcurile nu sunt deloc salubre, sunt înghesuite, iar oamenii n-au responsabilitate, că știu că nu pățesc nimic. E nevoie de îmbunătățirea lor.

Loredana

Degeaba impune Primăria reguli și amenzi pentru necolectare separată, dacă nu rezolvă problema țiganilor care amestecă gunoaiele.

Oláh Anikó

Nu cred că am niciun vecin care să colecteze separat, pe nimeni nu interesează problema. Primăria ar trebui să insiste cu educația.

Teodora

Aș vrea să văd Primăria că verifică dacă și instituțiile publice respectă colectarea separată a deșeurilor. Cetățeanul este primul amendat.

Sorin Popovici

Eu m-am săturat de problema gunoaielor, de ani de zile doar de asta aud de la Primărie. Să rezolve probleme mai importante!

Magdolna Pap

Aștept ca și orădenii de la blocuri să plătească pentru câte deșeuri aruncă, așa cum facem noi, la case. Poate așa vor înțelege colectarea.

anonim

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
gunoi
Eu unul am redus inapoi la doua fractii, umed si uscat. pe langa ca ocupa loc in apartament fractiile, cand ajungi cu ele la tomberoon, ba e plina, ba pe capacul tomberonului e pus mancare pt oameni strazii, ba daca e doar inchis e un jeg pe ea de nu iti vine sa pui mana pe ea, (vorbesc aici de tomberonul maro) Cand o sa am conditie de aruncat fara a ma murdari pe maini o sa revin la cate fractii doriti. Pana atunci RER nu are decat sa selecteze ei, la mult laudata statie de sortare.
Postat 01 Februarie 2024, 15:21 de Hoppmester
RER
În primul rând sunt niște nesimțiți pentru că nu sunt în stare să închidă ușile de la țarcurile unde sunt pubelele și mai au pretenții să arucăm gunoiul selectat, când are aces cine dorește în țarc și poate să arunce gunoiul în ce pubelă dorește nemai vorbin de aceia care vin și caută în gunoaie. Este ușor să tot ceri scupiri și tu să nu faci nimic pentru cei pe care îi deservești. Bani care se încasează după reciclare unde se duc am și eu o curiozitate????????????????
Postat 01 Februarie 2024, 11:55 de Acela
Tariful a crescut, de când a început colectarea selectivă, de 3 ori.
Promisiunile colectării selective au ținut atât de aspectele de mediu cât și de cele ale unei eficiențe care să ducă la costuri cât mai mici. Minciună peste minciună. Și de fiecare dată când s-a mai pus de o fracție cu recuperare, a mai crescut tariful cu ceva. Iar edilii, niște habarniști desăvârșiți, în loc să intervină în favoarea cetățenilor contribuabili, s-au băgat în seamă avantajându-i pe operatorii de salubritate. Așa au devenit clienții niște simpli consumatori obligați să accepte orice creștere nejustificată de preț. Tariful a fost promis pe greutate, nu pe volumul cu aer al pubelelor. Campioană-i AVE care încasează același "abonament", indiferent că ridică o pubelă plină sau una în care este doar ceva gunoi pe fundul ei. Acesta e "politica" liberală în materie de deșeuri ... o tâlhărie pe baza unui regulament.
Postat 01 Februarie 2024, 09:49 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON