URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2024, 12:30

Curățenie... devansată: Ce pot face cu resturile vegetale orădenii care s-au apucat deja de curățenia prin grădini

Curățenie... devansată: Ce pot face cu resturile vegetale orădenii care s-au apucat deja de curățenia prin grădini GRATUIT. La cele două centre de colectare separată din Oradea, toți locuitorii orașului pot preda gratuit 12 tipuri de deșeuri, inclusiv vegetale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremea frumoasă şi temperaturile pozitive i-au determinat pe mulţi orădeni să se apuce deja de curăţenia de primăvară, adică să tundă pomi şi gard viu, să cureţe buruienile ori să planteze flori. Hărnicia vine şi cu o dilemă: ce pot face cu deşeurile vegetale? Răspunsul îl oferă RER Vest.

Specii ocrotite

Toaletarea pomilor se face în perioada de repaus vegetativ, toamna târziu sau primăvara devreme, adică înainte ca arborii să înmugurească. Copacii pot fi tunşi şi în timpul iernilor mai călduroase, dacă temperaturile nu ajung sub -5°C. 

Cum în ultimele zile, termometrele din Oradea au indicat şi temperaturi de peste 10 grade, este uşor de înţeles de ce mulţi orădeni au început să deretice prin grădinile caselor ori curţile blocurilor. 

Un prim lucru pe care trebuie să îl ştie, înainte să se apuce să îşi cureţe copacii, este că există specii protejate, cum sunt nucul ori castanul comestibil, care, inclusiv pe domeniul privat, pot fi tăiaţi doar cu aprobarea Direcţiei pentru Agricultură Bihor. Pentru toaletarea arbuştilor ornamentali sau a pomilor fructiferi nu este nevoie de niciun aviz, ci doar de chef de lucru şi de ustensilele necesare. 

4 opţiuni

Pentru resturile vegetale rezultate, o primă soluţie este mărunţirea şi depozitarea acestor deşeuri vegetale în pubela maro. Frunze, ramuri, iarbă, gard viu, plante de casă (fără ghivece), toate se pot arunca în aceste recipiente.

Deşeurile vegetale mărunţite mai pot fi folosite de cetăţeni şi pentru a-şi produce singuri compost, un îngrăşământ vegetal. E adevărat, însă, că transformarea resturilor vegetale în compost nu este uşoară, necesitând răbdare şi pricepere în înţelegerea proceselor chimice care se petrec în timpul descompunerii.

O variantă mai simplă este ca orădenii să predea deşeurile din grădină la unul dintre cele două Puncte de Colectare Separată din Oradea, situate pe străzile Thurzó Sándor şi Uzinelor. Acestea sunt deschide de luni până sâmbătă, între orele 9 şi 17, cu excepţia zilelor legale libere. Aici, resturile pot fi predate gratuit, fără bătaie de cap.

În fine, ultima variantă este campania de curăţenie de primăvară, organizată de RER Vest şi Primăria Oradea, care cel mai probabil va avea loc după jumătatea lunii martie. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON