Vremea frumoasă şi temperaturile pozitive i-au determinat pe mulţi orădeni să se apuce deja de curăţenia de primăvară, adică să tundă pomi şi gard viu, să cureţe buruienile ori să planteze flori. Hărnicia vine şi cu o dilemă: ce pot face cu deşeurile vegetale? Răspunsul îl oferă RER Vest.
Specii ocrotite
Toaletarea pomilor se face în perioada de repaus vegetativ, toamna târziu sau primăvara devreme, adică înainte ca arborii să înmugurească. Copacii pot fi tunşi şi în timpul iernilor mai călduroase, dacă temperaturile nu ajung sub -5°C.
Cum în ultimele zile, termometrele din Oradea au indicat şi temperaturi de peste 10 grade, este uşor de înţeles de ce mulţi orădeni au început să deretice prin grădinile caselor ori curţile blocurilor.
Un prim lucru pe care trebuie să îl ştie, înainte să se apuce să îşi cureţe copacii, este că există specii protejate, cum sunt nucul ori castanul comestibil, care, inclusiv pe domeniul privat, pot fi tăiaţi doar cu aprobarea Direcţiei pentru Agricultură Bihor. Pentru toaletarea arbuştilor ornamentali sau a pomilor fructiferi nu este nevoie de niciun aviz, ci doar de chef de lucru şi de ustensilele necesare.
4 opţiuni
Pentru resturile vegetale rezultate, o primă soluţie este mărunţirea şi depozitarea acestor deşeuri vegetale în pubela maro. Frunze, ramuri, iarbă, gard viu, plante de casă (fără ghivece), toate se pot arunca în aceste recipiente.
Deşeurile vegetale mărunţite mai pot fi folosite de cetăţeni şi pentru a-şi produce singuri compost, un îngrăşământ vegetal. E adevărat, însă, că transformarea resturilor vegetale în compost nu este uşoară, necesitând răbdare şi pricepere în înţelegerea proceselor chimice care se petrec în timpul descompunerii.
O variantă mai simplă este ca orădenii să predea deşeurile din grădină la unul dintre cele două Puncte de Colectare Separată din Oradea, situate pe străzile Thurzó Sándor şi Uzinelor. Acestea sunt deschide de luni până sâmbătă, între orele 9 şi 17, cu excepţia zilelor legale libere. Aici, resturile pot fi predate gratuit, fără bătaie de cap.
În fine, ultima variantă este campania de curăţenie de primăvară, organizată de RER Vest şi Primăria Oradea, care cel mai probabil va avea loc după jumătatea lunii martie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.