URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2021, 08:01

Cupidon... pe canapea: Un psiholog din Oradea "potriveşte" cupluri printr-un program de "dating" personalizat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce ea însăşi a fost în hăul depresiei provocate de singurătate, orădeanca Ioana Bordaş ştie cât de important e să ai cui să ceri ajutor. În acelaşi timp, ştie şi că o relaţie disfuncţională te poate arunca în aceeaşi groapă neagră...

Ca să combată nefericirea provocată de singurătate sau de relaţii nepotrivite, tânăra specialistă în psihologie a creat un program de dating ce aduce împreună oameni care, teoretic, au "ingredientele" necesare pentru a forma un cuplu de succes. Reţeta funcţionează: anul acesta, 36 de orădeni au format perechi cu ajutorul ei, iar doi dintre aceştia au decis să se căsătorească.

Iubirea dă sens 

Ioana Bordaş (foto) a început să înţeleagă singurătatea în adolescenţă, când bunicul din partea mamei a murit înainte să împlinească 60 de ani. "Măcar o dată pe zi, bunica zicea: "Ferească-l Dumnezeu pe omul care rămâne fără tărşag (n.r. partener)". Eu mă tot gândeam că nu-i poate fi chiar atât de greu, dar i-a fost. După 3 ani a murit şi ea", îşi aminteşte orădeanca, acum în vârstă de 32 ani.  

Ulterior, când ea însăşi a experimentat relaţii de iubire, a înţeles că momentele petrecute alături de un partener dau sens unei persoane. Iar văzându-şi părinţii cum, după 40 de ani de căsnicie, încă se ţin de mână, a simţit că aşa arată fericirea. Când a rămas singură, după o relaţie eşuată, a aflat şi că de la singurătate la depresie este un pas foarte mic. Ioana a reuşit să iasă din hăul întunecat, a descoperit un partener lângă care este fericită şi s-a gândit că poate să dea şi altora o mână de ajutor.

Cunoaşte-te pe tine!

Specializată în psihologie, în cabinetul pe care anul trecut l-a deschis în centrul Oradiei, Ioana întâlneşte cel mai des oameni anxioşi şi depresivi. "Vin şi spun că au ceva, dar nu ştiu ce. Discutând, aflăm că suferă pentru că sunt singuri sau într-o relaţie disfuncţională, în care rămân pentru că nu-şi dau seama ce vor de fapt", zice Ioana. 

Îi ajută să se cunoască întâi pe ei, ca apoi să înţeleagă ce aşteptări au de la partenerul lor şi de ce sunt nefericiţi. "Am văzut oameni cu carenţe de afecţiune greu de imaginat, care au 50 de ani, sunt într-o căsnicie, dar nu au fost îmbrăţişaţi niciodată". 

Psihologa a decis să încerce să contribuie la fericirea lor, aşa că la începutul acestui an a pornit un program de dating prin care încearcă să le găsească partenerul potrivit, cu care ar putea fi fericiţi. "Să găseşti pe cineva e uşor, dar să găseşti pe cineva lângă care să fii fericit, nu", explică Ioana. 

Valori comune

Doritorii trec întâi prin sesiuni de autocunoaştere, pentru ca specialista să poată stabili care le sunt trăsăturile de personalitate şi valorile. "Dacă pentru mine relaţia este o valoare şi pentru tine la fel, s-ar putea să facem casă bună. Dacă pentru tine libertatea este o valoare, iar pentru mine familia, s-ar putea să existe o discrepanţă, ca între unul care vrea să iasă pe uşă şi celălalt care vrea să intre în casă", spune psihologa. 

Ioana i-a pus pe orădenii evaluaţi într-o bază de date, iar când găseşte persoane compatibile le propune să iasă la o întâlnire. "Tu nu ştii ce vrei, dar eu ştiu cum eşti şi ştiu ce ţi s-ar potrivi, din punct de vedere tehnic. Sigur, mai depinde şi de cum "dansează" energia între ei".

Până acum, prin zecile de întâlniri pe care le-a mijlocit, Ioana a ajutat la formarea a 18 cupluri. Doi dintre clienţii programului au decis să se şi căsătorească! "Au peste 45 de ani, amândoi au mai fost căsătoriţi şi sunt doi oameni foarte sensibili, se potrivesc mănuşă pentru că au deschiderea asta pentru emoţii. Mă bucur foarte mult pentru ei, mă simt ca o mamă căreia i se mărită copilul", mărturiseşte tânăra.

Agenţia de fericire

În prezent, Ioana are în program 42 de orădeni cu vârste între 22 şi 56 de ani, care plătesc doar costurile şedinţelor de psihologie. "Nu mă aşteptam la tineri din zona de 20 de ani, credeam că aplicaţiile şi reţelele de socializare sunt suficiente. Dar îmi spun că nu mai vor relaţii carnale, ci esenţă", zice psihologa. 

I se întâmplă să întâlnească şi candidaţi incompatibili cu o viaţă fericită de cuplu. "Dacă sesisez că există o tulburare de personalitate sau aspecte nesănătoase, cum sunt impulsivitatea sau violenţa, atunci recomand şedinţe individuale înainte de a intra în program. Nu poţi face o relaţie să meargă dacă eşti impulsiv şi la fiecare câteva minute îţi sare ţandăra", explică Ioana. 

Psihologa ar vrea să-şi vadă programul crescând. "Mi-ar plăcea să devină o agenţie de dating. Să se respecte aceleaşi reguli, dar să aibă acces oameni din toată ţara", zice ea. Nu vrea însă să facă evaluarea pe internet, aşa că doritorii vor trebui să vină la cabinetul ei din Oradea, până când terapeuta va avea colaboratori în ţară. Pentru o şansă la fericire, poate e un drum ce merită bătut...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON