URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Decembrie 2021, 12:45

Cum vrea primarul unui oraş din Bihor să adune 100.000 de euro la buget: „Avem foarte mare nevoie de bani” (VIDEO)

Cum vrea primarul unui oraş din Bihor să adune 100.000 de euro la buget: „Avem foarte mare nevoie de bani” (VIDEO) foto Facebook / Primăria Marghita
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De anul viitor, firmele din Marghita ar putea să plătească impozite mai mari pentru clădirile pe care le deţin.

Primarul Marcel Sas Adăscăliţii a propus Consiliului Local majorarea acestor dări, argumentând că Marghita are cele mai mici impozite pentru clădirile nerezidenţiale din tot Bihorul, iar această creştere ar aduce bugetului local 100.000 de euro anual.

Cele mai mici impozite din Bihor

După ce în aprilie, cu o atitudine populistă, consilierii locali de la UDMR, PNL şi PSD au votat unanim scăderea coeficientului de impozitare pentru clădiri nerezidenţiale de la 0,75 la 0,60, în ciuda faptului că primarul independent susţinea menţinerea nivelului impozitării, acum edilul propune majorarea.

"Propun modificarea de la 0,60 la 1 punct. Asta înseamnă un câştig financiar de 100.000 de euro, binevenit pentru necesarul Primăriei, adică al oraşului", a declarat Sas Adăscăliţii, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

El a argumentat şi de ce este necesară această majorare, arătând că Marghita are un nivel al impozitelor pentru firme mai mic decât alte oraşe din Bihor şi chiar decât comune vecine.

În Salonta, un oraş similar, coeficientul practicat în ultimii 5 ani este de 1,1, la fel şi în Aleşd, în Valea lui Mihai de 1, iar în Oradea de 1,15. În comunele Abram, Balc, Chişlaz coeficientul este la 1,3. "În Marghita, acest coeficient de 0,75 pentru clădirile firmelor este cel mai mic din judeţ din Bihor", a completat primarul.

Primăria şi-a făcut partea...

În plus, deşi pentru firme impozitul a scăzut în primăvară, persoanele fizice din Marghita plătesc dări la acelaşi nivel cu celelalte oraşe, catalogat de edil drept un nivel corect, la care şi persoanele juridice trebuie să se alinieze.

Sas Adăscăliţii a mai spus că banii astfel câştigaţi vor ajuta bugetul oraşului în dezvoltarea de proiecte sau investiţii.

Pentru ca localnicii să înţeleagă ce înseamnă 100.000 de euro pentru vistieria Marghitei, el a precizat că bugetul anual alocat navetei profesorilor şi elevilor şi pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap din oraş se ridică la 150.000 de euro şi că Marghita plăteşte cofinanţări în proiecte europene de circa 800.000 de euro. Aşadar, suma strânsă din impozitele firmelor este binevenită.

Totodată, el a arătat că Primăria a făcut deja primul pas pentru economii la buget, printr-o restructurare a instituţiei şi reducerea cu 10% a salariilor, respectiv echilibrarea bugetului, prin alocarea echitabilă a banilor pentru funcţionare şi investiţii. Dacă până anul trecut, 70% din buget se cheltuia pentru funcţionare şi doar 30% pentru investiţii, acum procentele sunt de 50-50.

"Îmi doresc din suflet ca toţi consilierii să fie de-acord cu mine şi cu această propunere, pentru că avem nevoie foarte mare de bani la consiliul local", a mai spus primarul.

Şedinţa Consiliului Local Marghita este programată joi, de la ora 13, şi poate fi urmărită de către cetăţeni pe internet.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Exemplul luat de la Oradea este nelegal, după orice lege făcută de oamenii cu capul pe umeri. Dar tolerat pentru că bagă bani în buzunarul primăriei.
Modelul românesc este de tip bolșevic, adică pentru descurajarea proprietății private de tip comercial și încurajarea celei comune de tip cooperatist agricol. La Oradea spre exemplu, impozitul pe clădirile rezidențiale este în medie cu 600% mai mare decât cel pe clădirile aflate în regim locativ. Or, clădirea e o construcție din același "aluat", indiferent că e spațiu comercial sau locuință. Impozitarea ar trebui făcută la suprafață, materiale folosite, vechime și regim zonal. Nu ar trebui diferențieri pe motive de activitate. O primărie nu ar avea în mod normal dreptul să impoziteze diferit un imobil, pentru că în el se desfășoară o activitate economică sau acolo locuiesc niște oameni. Primăria Oradea impozitează o locuință la bloc de 50 mp cu cca. 200 lei anual, iar aceeași suprafață de la parterul aceluiași bloc o "pedepsește" să achite 1.200 lei. Culmea e că, în cazul în care activitatea de la parterul comercial nu merge sau e chiar în faliment, impozitul pe spațiu rămâne de plătit în continuare. Gândirea de bolșevici a edililor liberali este evidentă, dar opoziția politică nu face nimic pentru a echilibra "balanța".
Postat 16 Decembrie 2021, 10:35 de KP
?!
O observatie pt. toti politrucii! Ce faci cand bugetul familiei nu-ti ajunge? Reduci din cheltuieli. Vezi ca tot nu-s bani suficienti. Tai si mai mult din cheltuieli. ,,Alesii" procedeaza altfel: se indatoreaza! Cat? Cat e nevoie pt. a le iesi pasenta (parandaratul?. Pot pt. ca nu dau socoteala la nimeni!
Postat 15 Decembrie 2021, 19:54 de ili3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON