De anul viitor, firmele din Marghita ar putea să plătească impozite mai mari pentru clădirile pe care le deţin.
Primarul Marcel Sas Adăscăliţii a propus Consiliului Local majorarea acestor dări, argumentând că Marghita are cele mai mici impozite pentru clădirile nerezidenţiale din tot Bihorul, iar această creştere ar aduce bugetului local 100.000 de euro anual.
Cele mai mici impozite din Bihor
După ce în aprilie, cu o atitudine populistă, consilierii locali de la UDMR, PNL şi PSD au votat unanim scăderea coeficientului de impozitare pentru clădiri nerezidenţiale de la 0,75 la 0,60, în ciuda faptului că primarul independent susţinea menţinerea nivelului impozitării, acum edilul propune majorarea.
"Propun modificarea de la 0,60 la 1 punct. Asta înseamnă un câştig financiar de 100.000 de euro, binevenit pentru necesarul Primăriei, adică al oraşului", a declarat Sas Adăscăliţii, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
El a argumentat şi de ce este necesară această majorare, arătând că Marghita are un nivel al impozitelor pentru firme mai mic decât alte oraşe din Bihor şi chiar decât comune vecine.
În Salonta, un oraş similar, coeficientul practicat în ultimii 5 ani este de 1,1, la fel şi în Aleşd, în Valea lui Mihai de 1, iar în Oradea de 1,15. În comunele Abram, Balc, Chişlaz coeficientul este la 1,3. "În Marghita, acest coeficient de 0,75 pentru clădirile firmelor este cel mai mic din judeţ din Bihor", a completat primarul.
Primăria şi-a făcut partea...
În plus, deşi pentru firme impozitul a scăzut în primăvară, persoanele fizice din Marghita plătesc dări la acelaşi nivel cu celelalte oraşe, catalogat de edil drept un nivel corect, la care şi persoanele juridice trebuie să se alinieze.
Sas Adăscăliţii a mai spus că banii astfel câştigaţi vor ajuta bugetul oraşului în dezvoltarea de proiecte sau investiţii.
Pentru ca localnicii să înţeleagă ce înseamnă 100.000 de euro pentru vistieria Marghitei, el a precizat că bugetul anual alocat navetei profesorilor şi elevilor şi pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap din oraş se ridică la 150.000 de euro şi că Marghita plăteşte cofinanţări în proiecte europene de circa 800.000 de euro. Aşadar, suma strânsă din impozitele firmelor este binevenită.
Totodată, el a arătat că Primăria a făcut deja primul pas pentru economii la buget, printr-o restructurare a instituţiei şi reducerea cu 10% a salariilor, respectiv echilibrarea bugetului, prin alocarea echitabilă a banilor pentru funcţionare şi investiţii. Dacă până anul trecut, 70% din buget se cheltuia pentru funcţionare şi doar 30% pentru investiţii, acum procentele sunt de 50-50.
"Îmi doresc din suflet ca toţi consilierii să fie de-acord cu mine şi cu această propunere, pentru că avem nevoie foarte mare de bani la consiliul local", a mai spus primarul.
Şedinţa Consiliului Local Marghita este programată joi, de la ora 13, şi poate fi urmărită de către cetăţeni pe internet.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.