URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Martie 2024, 10:31

Cum vor fi celebrate în Oradea Duminica Floriilor și Paștele de credincioșii romano-catolici 

Cum vor fi celebrate în Oradea Duminica Floriilor și Paștele de credincioșii romano-catolici  Foto arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credincioșii romano-catolici vor celebra Floriile duminică, 24 martie, iar o săptămână mai târziu, pe data de 31 martie, vor sărbători și Paștele.

Episcopia Romano-Catolică de Oradea a trimis un comunicat de presă în care sunt prezentate evenimentele liturgice din următoarea perioadă.

Duminica Floriilor cade pe 24 martie şi este dedicată sărbătoririi intrării Domnului Isus în Ierusalim. Înainte de ora 11, în faţa Catedralei Episcopale va fi oficiată slujba de sfinţire a ramurilor de către PS Böcskei László, episcop diecezan, ceremonie urmată de liturghia solemnă ce va avea loc în interiorul Catedralei. 

Liturghiile din zilele de luni, marţi şi miercuri din Săptămâna Mare se vor celebra după programul obişnuit, a anunţat Episcopia.

Joi, 28 martie, sunt programate Liturghia Crismei la ora 10, unde se vor reînnoi promisiunile făcute la hirotonirea preoţească şi vor fi sfinţite uleiurile folosite la administrarea sacramentelor, urmată de Liturghia în amintirea Cinei de Taină la ora 19.

Ambele vor fi prezidate de episcopul diecezan.

În Vinerea Mare, credincioşii vor comemora Patimile şi Moartea pe Cruce a Mântuitorului. Ziua va începe cu devoţiunea "Calea Sfintei Cruci", ce va avea loc în grădina Palatului Episcopal  de la ora 15.

"Celebrarea patimilor şi a morţii Domnului Isus Cristos începe la ora 18. Această celebrare specială cuprinde liturghia cuvântului, rugăciunile universale, dezvelirea Sfintei Cruci şi împărtăşania, după care, urmând tradiţia locului, se va oficia punerea în mormânt. Adoraţia Sfântului Sacrament la mormântul sfânt va dura până la ora 21", au transmis reprezentanţii episcopiei.

Sâmbăta Mare va fi marcată de un program extins de veghe şi adoraţie a Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt, între orele 10 şi 20, unde sunt invitaţi credincioşii, tinerii şi copiii să participe.

Vigilia Pascală va începe sâmbătă seara la ora 21, cu sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă prezidată de episcopul romano-catolic de Oradea PS Böcskei László. Procesiunea Învierii se va încheia cu binecuvântarea mâncărurilor de Paşti. 

Ziua de Înviere va începe de la ora 7:30 cu binecuvântarea mâncărurilor de Paşti, care se oficiază pe platoul din faţa catedralei episcopale. Urmează apoi liturghia de dimineaţă de la ora 8. Liturgia solemnă arhierească a Sfintelor Paşti va începe la ora 11, iar corul şi orchestra Catedralei vor interpreta lucrări religioase pascale. Seara la ora 18 va fi celebrată o liturghie de seară.

În Lunea Paştilor, pe 1 aprilie 2024, Catedrala romano-catolică din Oradea va găzdui liturghii la orele 8, 11 şi 18. 

Precedent acestor evenimente, Episcopia romano-catolică organizează, printre altele, lansarea cărţii "Transilvanism: Idei, epoci, versiuni", ce va avea loc joi, 21 martie 2024, la ora 18, în Sala Festivă a Palatului Episcopal Romano-Catolic, dar şi Marşul pentru viaţă de sâmbătă, 23 martie.

Paştele Catolic va fi sărbătorit şi cu o ediţie specială a Târgului de Paşti ce va avea loc în perioada 29-31 martie, în Cetatea Oradea. În cele trei zile de eveniment, vizitatorii se vor putea bucura de o mulţime de produse locale, ateliere pentru copii, dar şi alte activităţi pregătite de organizatori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON