URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Decembrie 2023, 13:17

Cum vor circula trenurile între Oradea și Cluj începând de duminică, 10 decembrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul Mers al Trenurilor, care intră în vigoare duminică, prevede continuarea circulației trenurilor între Oradea și Cluj, linie care intră în lucrări de modernizare și electrificare de aproape 2 miliarde euro, însă doar pentru câteva săptămâni.

La solicitarea BIHOREANULUI, CFR anunță, însă, că din prima decadă a lunii ianuarie călătorii vor fi transbordați cu autobuze pe unul dintre cele patru tronsoane în care sunt împărțite lucrările.

La mijloc, pe șosea

Începând cu data intrării în vigoare a noului program de Mers al Trenurilor, 10.12.2023, și până la data de 07.01.2024, trenurile de călători vor circula pe relația Cluj Napoca - Oradea - Frontieră Ungaria”, a transmis, la solicitarea BIHOREANULUI, Serviciul de Comunicare și Mass Media al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA.

Potrivit acesteia, însă, din data de 8 ianuarie 2024, trenurile de călători vor circula doar între Cluj Napoca și Aghireș (județul Cluj) și retur, respectiv între Aleșd - Oradea - Episcopia Bihor și retur. „Pe relația Aghireș - Aleșd se va asigura transbordare auto pentru călători”, precizează CFR SA.

Până în 2026

Informația privind circulația trenurilor de călători între Episcopia Bihor - Oradea - Cluj Napoca este relevantă în condițiile în care din prima lună a anului viitor încep lucrările pentru modernizarea și electrificarea liniei, cu finanțare de 9,3 miliarde lei din fonduri europene prin PNRR.

Proiectul „Electrificarea şi reabilitarea liniei de cale feratǎ Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor (166,2 km)ˮ are drept scop creșterea vitezei de circulaţie a trenurilor de călători la 160 km/h, iar a celei a trenurilor de marfă la 120 km/h.

Proiectul a fost partajat în patru secțiuni, între Cluj Napoca - Aghireș, Aghireș - Poieni, Poieni - Aleșd și Aleșd - Episcopia Bihor, pentru fiecare dintre acestea CFR organizând licitații în mod distinct, iar durata lucrărilor este estimată până în 2026.

În proiect este inclusă modernizarea a 33 de poduri feroviare și a 210 podețe, reabilitarea a 5 tuneluri feroviare, modernizarea a 75 de treceri la nivel cu calea ferată, modernizarea stațiilor, precum și construcția unor clădiri noi pentru călători în câteva stații, inclusiv în Oradea. 

CFR precizează că „în cazul în care apar modificări și pe alte loturi, modificări care impun condiții speciale de circulație, publicul călător va fi informat din timp cu privire la orice măsură care implică circulația trenurilor”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Dar de nu spui de ce se întrerupe circulația pe calea ferata " pt ca întra în renovare " tu știi asta, în articol scrie, dar nu ai curajul sa recunoști ". Doamnelor și Domnilor circulația se întrerupe pe calea ferată pt ca se face din nou după 1786 de ani, și o sa fie trenuri de 160 pă oră sau 160/kmh pt cunoscători, bineînțeles aici Bolojan nu are nicio treaba, dar Bolojan face la ora actuala 11 drumuri de centură, aștept următorul mandat a lui Bolojan ca să 11 drumuri de centură in Bihor Oradea poate și in Sălaj, Satu Mare. După cum se vede Bolojan se băgă tare pe Arad și Cluj . Fraierii mor de ciudă ::::)))
Postat 09 Decembrie 2023, 00:56 de Sandu2100
Mai simplu spus ...
... nu vor circula, având în vedere întreruperea traseului pe o distanță de peste 80 km. Că nimeni nu-i bătut în cap, pentru 160 km între Oradea și Cluj-Napoca, să schimbe două trenuri și un autobus.
Postat 08 Decembrie 2023, 21:33 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON