URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2024, 15:10

Cum te poți pensiona la 60 de ani și alte noutăți importante din legea pensiilor, explicate de directorul Casei de Pensii Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul Casei de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, a anunțat și nuanțat câteva modificări importante pe care noua lege a pensiilor le aduce și care-i vizează pe cei care ies de aici înainte din activitate, adică pe cei care își depun dosarele de pensionare începând din 2 septembrie.

Pensionari la 60 de ani. Care sunt condițiile

Una dintre modificări este aceea că s-a introdus posibilitatea de a ieși la vârsta de 60 de ani în pensie de limită de vârstă, cu condiția ca persoana respectivă să aibă un stagiu total de 40 de ani, dintre care 35 de ani de stagiu contributiv. 

„Înainte, pentru reducerea vârstei standard de pensionare de 65 de ani, se putea face doar prin grupe de muncă. Acum, există încă posibilitatea aceasta, pentru cei care au grupe, dar a apărut și această nouă posibilitate. Astfel, cu 40 de ani de stagiu de cotizare, din care 35 de ani contributivi, la 60 de ani poți să depui cererea de pensionare de limită de vârstă. Un caz simplu, de exemplu, ar fi acela că ai 35 de ani lucrați pe cartea de muncă, plus 5 ani de facultate, și poți ieși la pensie la 60 de ani, lucru care nu era posibil până acum”, a explicat Laurențiu Țenț. 

Până acum, într-o astfel de situație, se putea intra doar în pensie anticipată la 60 de ani. 

Avantaj pentru mame 

O altă noutate explicată de Laurențiu Țenț este aceea că mamele vor beneficia, la cerere, de reducerea vârstei standard de pensionare, cu câte șase luni pentru fiecare copil crescut (inclusiv adoptat, dacă se face dovada că a fost crescut pentru minimum 13 ani de acea persoană). Astfel, dacă au avut un copil, perioada scade cu șase luni, dacă au avut doi copii, perioada scade cu un an ș.a.m.d. 

Există totuși o condiție, aceea ca femeile respective să aibă un stagiu complet de cotizare. 

Amintim că, odată cu noua lege, stagiul complet de cotizare va crește și în cazul femeilor la 35 de ani, iar vârsta de pensionare la 65 de ani, dar asta se va întâmpla treptat până în 2035. În perioada octombrie-noiembrie 2024, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare care trebuie împlinită este de 62 de ani și trei luni, iar stagiul complet de cotizare a ajuns la 32 de ani și 9 luni. 

„Până acum nu exista nicio prevedere care permitea reducerea vârstei de pensionare pentru mame. Trebuie subliniat că vorbim despre reducerea perioadei, nu și de bani în plus pentru femeile care au crescut copii, cum se vehicula la un moment dat”, a subliniat Țenț (foto).

Alte noutăți

Directorul Casei de Pensii Bihor a mai trecut în revistă câteva noutăți aduse de Legea 360/2023.

El a spus că nu mai există restricții referitoare la dreptul la muncă al persoanelor care au pensii de invaliditate. „Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I și II nu aveau drept de muncă, iar cei încadrați în gradul III puteau lucra doar cu jumătate de normă. Acum nu mai este nicio restricție, pot să lucreze și cu 8 ore și să-și păstreze pensia”, a spus Laurențiu Țenț. 

Reversul medaliei este, însă, că perioada petrecută în pensie de invaliditate nu va mai fi asimilată ca stagiu necontributiv, atunci când trece la pensia de vârstă. „Până acum, pensia de invaliditate avea același statut ca facultatea sau ca armata când era vorba de calculul vechimii în muncă. De acum nu mai reprezintă vechime deloc”, a adăugat directorul. 

O altă noutate este că nimeni nu va putea să fie încadrat pentru a primi pensie de invaliditate dacă nu are fie măcar și o lună de stagiu contributiv, adică dacă nu a lucrat deloc cu carte de muncă. „Pe vechea lege trebuia doar să ai un stagiu realizat, nu spunea să fie contributiv. Adică puteai să te încadrezi pentru pensia de invaliditate și doar cu facultatea făcută sau cu armata. Azi nu mai poți”, a detaliat Țenț. 

Legea 360/2023, care a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2024, prevede că persoanele pot opta să treacă din pensie anticipată în pensie de invaliditate și invers. Acest lucru nu era posibil până acum.

De asemenea, în legătură cu pensiile de urmaș, care li se asigură copiilor dacă urmează o formă de învățământ, adeverințele de la școli și universități vor putea fi depuse până pe 1 noiembrie la Casa de Pensii, nu până la 1 octombrie, ca până acum.

În fine, o altă noutate este că persoanele care se află la pensie, dar încă mai lucrează, vor putea cere recalcularea/actualizarea pensiei doar o dată într-un an calendaristic. „În trecut am avut cazuri în care veneau la recalculare tot la două luni”, a spus directorul Casei de Pensii Bihor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
vio_427
De fapt tu esti un geniu, nu un analfabet functional. Ai mai scris si ca "Să ți se ceară să ai la 60 de ani 40 de ani contribuiți, înseamnă să lucrezi după liceu în continuu. Nimeni din cine a plecat din țară nu mai poate beneficia". La cati ani ai terminat liceul ? La 18 sau la 20 ? Noi astialati am terminat la 18 ani. De la 18 pana la 60 nu sunt 40 de ani, sunt 42. In alta ordine de idei, 35 de contributii nu e tot una cu 40 de ani de contributii, asa cum sustii tu. Felicitari... geniule!
Postat 14 Septembrie 2024, 13:41 de Riviera
@Riviera - mulțumesc de insultă.
Oi fi eu mai prost, dar în exemplu menționează 5 ani facultate și 35 contribuiți, un total de 40. Eu asta am înțeles că 40 de ani trebuie să ai cotizați. Nu mi se pare clar. Și cel mai probabil vor face ce vor. Probabil tu ești una din acele persoane care înțelege expresia din deciziile de recalculare trimise pensionarilor în care se menționează "contributivitate necontributivă". Felicitări! Ai putea să aplici pt un post la stat.
Postat 14 Septembrie 2024, 10:16 de Vio_427
vio_427
Asta inseamna sa fii analfabet functional. E vorba de 35 de ani de stagiu contributiv, nu de 40 cum tot sustii tu. Ti se da si un exemplu simplu, ca sa intelegi, insa, degeaba. Daca ai plecat din tara, nu ai mai contribuit. De unde sa ai ani suficienti daca nu ai contribuit ?
Postat 13 Septembrie 2024, 14:26 de Riviera
Mi se pare mult 40 de ani
Să ți se ceară să ai la 60 de ani 40 de ani contribuiți, înseamnă să lucrezi după liceu în continuu. Nimeni din cine a plecat din țară nu mai poate beneficia... Câți pensionari au acum 40 de ani cotizați? Un procent foarte foarte mic. Fac tot posibilul să tragă cât mai mult de oameni fără să le dea ceva înapoi. Să te oblige să lucrezi 40 de ani când speranța de viață în medie nu ajunge la 80 de ani. Adică în medie, o persoană nu ia 20 de ani pensie după 40 lucrați. Bine că ne iau 42% din salariul brut. Pe lângă plătim TVA, taxe la primărie, taxe de drumuri, rovinieta, mai mult de jumătate din prețul benzinei sunt accize... Statul suge de pe noi ca să dea drepturi bugetarilor, fără a vedea mare lucru înapoi din tot ce plătim. And that's a fact!
Postat 13 Septembrie 2024, 06:58 de Vio_427
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON