URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2023, 11:01

Cum să pivotăm în această vară?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am fost rugat să întocmesc o listă de recomandări sau să descriu cum experimentez eu lunile de vară. Pot spune că nu e seară de vară fără o plimbare în Parcul Petőfi și grădinile Palatului episcopiei romano-catolice. Că e fără formă o seară de vară fără tumultul teraselor Lokal, Moszkva sau MaHub. Că merită trezitul dis-de-dimineață, duminica, pentru ca să prinzi vibe-ul de la Ocsko. Că îți poți lua prietenii în parcul Cetății pentru un film cool la Summer Film în luna august. Că îți poți impresiona partenerul cu o plimbare pe Libertății și un stop la pianina din Parcul Libertății...

Cum să pivotăm între recordul de șantiere, turiști și luni ce se anunță caniculare și plate? Ce mai poate oferi un oraș cu străzi sparte, tuneluri în devenire, borduri montate pe jumătate, treceri pietonale provizorii? În mod paradoxal, am redescoperit, prin reconfigurarea traseelor de mers la muncă, mers la Spițe cu amicii și mers la evenimente, un alt farmec; și nu, nu vorbesc despre praful cauzat de lucrările de la tot pasul, ci de zone neexplorate până acum.

Cu deranjul închiderii temporare a podului pietonal, am reușit să explorez dimineți pe malul Crișului, pe noile (pentru mine) promenade, am reușit să apreciez la alt nivel bucuria umbrei copacilor din Parcul 1 Decembrie și cu siguranță am ajuns să simt un pride local când vine vorba de a le povesti străinilor (și cunoscuților din alte regiuni) despre cum va fi după finalizarea marilor proiecte, care și pe mine, ca pe ceilalți orădeni, mă frustrează când sunt în trafic.

Nu știu pentru alții cum e, dar pentru mine vara reprezintă o luptă constantă, din mai până în septembrie, între sentimentul de dor de ducă și comoditatea dată de statul în oraș, acasă. Între pofta de a rămâne la răcoare sau organizarea, incendiară, a Festivalului Medieval. Știu doar că din toamnă îmi va lipsi acest sentiment dual și nopțile incredibile, de vară, care vin (momentan) târziu.

Alexandru Chira
Director APTOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON