URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Aprilie 2021, 16:55

Cum să furi de la stat 1 milion de lei într-o singură lună? Constructorul orădean Dorinel Edu a reuşit, împreună cu un analfabet din Iaşi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorul orădean Dorinel Edu (foto) a fost trimis în judecată, după ce a reuşit o performanţă greu de egalat: într-o singură lună a tras un "tun" de peste 1,2 milioane de lei bugetului de stat, înregistrând achiziţii fictive de materiale de construcţii de la o firmă fantomă din Iaşi, patronată de Mihalache Stănescu, un analfabet fără o zi de şcoală, anchetat dar şi condamnat deja în alte cauze, în calitate de "furnizor" de facturi fictive. 

Potrivit unui comunicat transmis marţi, de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, prim-procurorul adjunct Gligor Sabău, ambii indivizi au fost trimiși în judecată vinerea trecută. Constructorul orădean este acuzat de evaziune fiscală în formă continuată, în timp ce ieşeanului în vârstă de 35 ani i se impută infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. 

Facturi da, materiale ba

Cauza a ajuns în ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor în martie 2017, ca urmare a unei sesizări făcute de inspectorii ANAF după un control făcut la firma lui Dorinel Edu, Doriram SRL. "S-a reţinut că în perioada 13 noiembrie 2015 - 23 decembrie 2015, inculpatul din Oradea a dispus înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţii 13 documente de achiziţie (facturi fiscale) fictive, în valoare de 3,9 milioane lei, fără justificare economică sau comercială", se arată în comunicatul Parchetului. 

Facturile fuseseră emise de o firmă cu comportament fantomă din Iaşi, administrată Mihalache Stănescu, un bărbat în vârstă de 35 ani, din Ciurea, fără nicio zi de şcoală, care, potrivit scriptelor, ar fi livrat la Oradea materiale de construcţii care, însă, după cum au stabilit anchetatorii, nici n-au existat. De altfel, bărbatul e condamnat deja în cel puţin două cauze similare şi anchetat, încă, de poliţiştii din Iaşi, tot ca furnizor de facturi fictive.

Scopul manevrelor? "Deducerea ilegală a TVA - ului și diminuarea impozitului pe profit, cu suma totală de 1.262.440 lei, ca urmare a achiziţiilor fictive declarate", se explică în informare.

În timp ce Stănescu a refuzat să facă vreo declaraţie în timpul anchetei, prevalându-se de dreptul la tăcere, Edu a dat două declaraţii, negând faptele care îi sunt imputate.

Ancheta s-a efectuat în colaborare cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, care au pus sub sechestru averea constructorului orădean pentru recuperarea pagubei.

Denunțător de procuror

Dorinel Edu a fost protagonist de-a lungul anilor în numeroase anchete penale. El a mai fost trimis în judecată chiar vara trecută, pentru complicitate la evaziune fiscală, iar în 2013 a şi fost arestat preventiv, într-o altă cauză, nefinalizată încă, unde este acuzat că a înregistrat în evidenţa contabilă a trei dintre firmele sale, achiziţii de bunuri şi prestări servicii de la firme fantomă în valoare de peste 36 milioane lei. Prejudiciul estimat de către inspectorii fiscali în acel caz depăşeşte suma de 14,2 milioane lei.

Afaceristul a ajuns cunoscut ca denunţător al fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, în prezent încarcerat pentru executarea unei pedepse de 6 ani de detenţie, după ce a susţinut că acesta i-a pretins bani şi servicii în valoare de peste 50.000 euro, ca să-i asigure protecţia în anchetele penale care îl vizau. În urma procesului, instanţele de judecată l-au achitat pe Popa de acuzaţiile aduse de Edu, stabilind că faptele nu există.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON