URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iulie 2024, 18:31

Cum să dormim bine când e cod roșu de caniculă? Dr. Beatrice Mahler: „Când este foarte cald, este afectat somnul cu vise, care ne ajută să resetăm organismul”

Cum să dormim bine când e cod roșu de caniculă? Dr. Beatrice Mahler: „Când este foarte cald, este afectat somnul cu vise, care ne ajută să resetăm organismul” (foto: Dieter Robbins/Pixabay)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape toată România este cuprinsă de un val puternic de caniculă, cu temperaturi ridicate inclusiv în timpul nopților, ceea ce afectează și calitatea somnului. Doctorița originară din Bihor Beatrice Mahler, șefa Institutului Național de Pneumoftiziologie "Marius Nasta'', a transmis un set de sfaturi pentru un somn mai bun în perioadele caniculare, avertizând că, din pricina căldurii, este afectat somnul REM, adică cel care ne ajută să pregătim organismul pentru o nouă zi, să întărim sistemul imunitar și să fixăm amintiri.

„În mod normal temperatura corpului nostru tinde să scadă ușor cu 1-2 ore înainte de culcare, acest lucru ne ajută să adormim mai ușor și să avem un somn mai profund. În esență, când este foarte cald este afectat somnul REM, somnul cu vise, cel care ne ajută să resetăm organismul pentru o nouă zi, cel care ajută la întărirea sistemului imunitar și procesarea amintirilor și emoțiilor. Astfel chiar dacă adormim la fel de ușor, pentru că temperatura crescută din timpul zilei epuizează energetic organismul, somnul este întrerupt frecvent și durează mai puțin. Trezirile repetate sunt datorate fie transpirației excesive, fie aerului uscat din încăpere”; a transmis Mahler, pe pagina de Facebook a unității medicale.

Efectele negative ale somnului la temperaturi ridicate se traduc pentru persoanele sănătoase prin senzație de oboseală pe tot parcursul zilei, iritație la factori externi aparent banali și epuizare.

„Pacienții cu boli cronice, inclusiv afecțiuni respiratorii cronice, asociază somnului ineficient riscul acutizării afecțiunilor cronice prin infecții acute, prin efectul direct al particulelor poluate din aerul respirat, cum este ozonul, a cărui cantitate crește în orașele cu trafic intens mai ales în perioadele de caniculă”, a mai scris doctorița.

Sfaturile pentru un somn cât mai bun în perioadele caniculare sunt:

- păstrarea unei igiene cât mai riguroase a somnului;

- evitarea somnului de prânz, care poate accentua insomnia;

- purtarea de haine pentru somn adecvate, adică lejere și care permit absorbția transpirației;

- crearea unei temperaturi optime în dormitor, dar ajustarea și a umidității; „dacă nu aveți un ventilator, încercați să umpleți o sticlă cu lichid rece ca gheața, care să scadă temperatura în patul în care dormiți, sau alternativ, puteți utiliza șosete răcoritoare (umede sau ținute la rece), răcirea picioarelor scade temperatura generală a pielii și a corpului”, potrivit lui Mahler;

- o bună hidratare, inclusiv noaptea;

- păstrarea stării de calm, pentru că iritarea și nervozitatea suprasolicită organismul deja afectat de temperaturile ridicate;

Nu în ultimul rând, trebuie protejați copiii și vârstnici, mult mai fragili în fața caniculei, a mai transmis Beatrice Mahler.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Iar umblați cu "cioara vopsită" la Bihoreanul și ștergeți comentariile.
Vedeți că rețeta anti-caniculară a lui Mahler este să vă vaccinați și în acest an de câteva ori, ca "singura soluție de imunizare" la orice.
Postat 14 Iulie 2024, 09:32 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON