URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Septembrie 2024, 13:26

Cum reciclează hainele H&M, Zara și alte magazine: Un hanorac predat în Oradea a făcut peste 2.000 de km ca să ajungă într-un magazin din... Constanța

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Industria fast fashion este considerată una dintre sursele majore de poluare a planetei, atât pentru resursele consumate în fabricarea textilelor, cât și pentru gestionarea deșeurilor generate, iar magazinele care se laudă că reciclează hainele vechi predate de clienți nu se prea țin de cuvânt.

O investigație publicată de snoop.ro arată că textilele trimise la reciclare mai mult poluează, parcurgând inutil mulți kilometri și ajungând să fie vândute chiar și ca haine... noi.

Autorul articolului, George Herlaș, un tânăr din Oradea care a studiat în București, arată că a făcut un experiment: a ascuns „AirTag-uri”, adică niște dispozitive de urmărire a locației, în opt articole vestimentare pe care apoi le-a predat unor magazine din orașul său natal și din Capitală. Dispozitivele cu pricina au fost conectate la telefonul tânărului, astfel că acesta a urmărit luni bune unde au ajuns hainele lui.

„Un hanorac lăsat într-un mall din Oradea, la H&M, a fost transportat în Ungaria la un depozit de sortare a hainelor second-hand. De acolo a revenit în România, în Constanța, la un magazin second hand care spune că vinde haine import Elveția”, scrie Snoop.ro.

O altă haină, predată tot într-un magazin H&M, dar din București, a parcurs peste 7.000 km, până în India, după ce a fost plimbată prin România și Ungaria. Alte haine au ajuns în statele africane Benin și Ghana, cunoscute pentru problemele cu deșeurile textile, la fel ca India.

În total, hainele trimise la reciclat de autorul experimentului au parcurs peste 20.000 de km, ceea ce înseamnă că au poluat inutil mediul înconjurător.

Singurul magazin care a gestionat într-un mod mai prietenos cu natura hainele vechi predate de clienți a fost Zara, care are o colaborare cu Crucea Roșie și nu plimbă textilele mii de kilometri, ci le sortează, le curăță și le reutilizează în România.

Citește articolul complet pe snoop.ro!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON