URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2024, 14:03

Cum rămâi degeaba fără permis. Aberația legislativă privind testele pentru droguri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine.

În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.

În concret, conform noului normativ, cetățenii nu vor mai putea să refuze testarea cu aparatele mobile ale Poliției pentru depistarea drogurilor, deși aceste aparate pot da erori semnificative. Dacă până săptămâna trecută conducătorul auto putea refuza aceste teste și putea opta pentru recoltarea de probe la spital, pe viitor nu va mai putea face acest lucru, dacă vrea să rămână cu permisul de conducere.

Conform noii reglementări, față de cei care nu vor sau nu pot să se supună testului pentru droguri în trafic, odată cu recoltarea de probe la medicina legală, polițistul va dispune retragerea permisului până la sosirea rezultatului acelor probe, operațiune care, în practică, poate dura chiar și câteva luni. Situația este absurdă, pentru că se dispune o măsură cu caracter sancționator în lipsa constatării unei abateri, aspect de neadmis și vădit neconstituțional.

Mai mult, măsura nelegală este „ambalată” frumos pentru a crea o aparență de legalitate. Astfel, permisul nu se suspendă, ci se retrage. Or, retragerea permisului se dispunea până acum doar în situația în care se constata de către medici că șoferul respectiv este inapt să conducă. Folosind această chichiță, cele mai înalte caschete ale țării încalcă orice principii de drept, care impuneau, dacă se dorea o asemenea măsură, corelarea legislației penale, aspect ce necesită adoptarea unei legi organice.

Acum, cetățeanul oprit în trafic are două opțiuni: să refuze testarea, situație în care va sta fără permis câteva luni, sau să sufle în aparat, iar dacă testul iese fals pozitiv va sta același interval de timp, deși, tot din practică, s-a constatat că aparatele Poliției dau numeroase rateuri. În nicio situație, însă, statul nu va plăti dacă testele de sânge sau urină confirmă inexistența drogurilor!

Problema de bază rămâne că polițistul rutier testează de-a valma pe cine oprește și nu doar pe șoferii care par suspecți de „consum”. În nicio altă țară civilizată organul nu testează „la grămadă”, ci doar când are suspiciuni serioase. Dar la noi, după cum se vede, totul e posibil...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Nu vad revoltati de testele FALS NEGATIVE prin care DROGATII scapa de dosar penal si pot face accidente GRAVE.
Nu vad revoltati de testele FALS NEGATIVE prin care DROGATII scapa de dosar penal si pot face accidente GRAVE.Vio draga mea,pionerul,unde ati disparut?
Postat 10 Iulie 2024, 13:16 de spaima_trepadusilor
Rata de 65-70% de confirmare in laboratoare este si din cauza rezultatelor FALS NEGATIVE,cu alte cuvinte drogatii scapa din cauza laboratorelor carora le lipsesc REACTIVI si alte subtante necesare ptr detectarea drogurilor
Rata de 65-70% de confirmare in laboratoare este si din cauza rezultatelor FALS NEGATIVE,cu alte cuvinte drogatii scapa din cauza laboratorelor carora le lipsesc REACTIVI si alte subtante necesare ptr detectarea drogurilor
Postat 10 Iulie 2024, 10:54 de spaima_trepadusilor
pinonele,daca citeai postul Situația complicată a șoferului drogat, găsit „CURAT” de medicina legală gaseai linkul la FINAL.
Rata de 65-70% de confirmare in laboratoare este si din cauza rezultatelor FALS NEGATIVE,cu alte cuvinte drogatii scapa din cauza laboratorelor carora le lipsesc REACTIVI si alte subtante necesare ptr detectarea drogurilor.
Postat 10 Iulie 2024, 10:53 de spaima_trepadusilor
Situatia complicata e simpla:
statul ticalos nu a investit bani in aparatura! Si ce s-a luat, cand s-a luat, s-a luat pe fonduri PHARE! Articolul integral, nu crop (adica ce ne convine) este in LIBERTATEA INTERVIU | Drogul popular care poate fi depistat la șoferi în doar patru județe din România: „Nu-l detectează nici Drägerul poliției” https://www.libertatea.ro/stiri/interviu-drogul-popular-care-poate-fi-depistat-la-soferi-in-doar-patru-judete-din-romania-nu-l-detecteaza-nici-drager-ul-politiei-nici-marea-majoritate-a-laboratoarelor-medico-legale-4947944
Postat 10 Iulie 2024, 09:43 de pinonel
revin cu completari
"https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29409046/" "The proportions of false positive results with DDT5000 compared to findings in blood samples above the Norwegian legal per se limits were for cannabis 14.5%, amphetamine 23.2%, methamphetamine 38.4%, cocaine 87.1%, opiates 65.9% and benzodiazepines 36.4%. " si aceste cifre datate sunt din 2017-18,deci atunci deja se stia ca aceste spectrometre sunt gresit calibrate
Postat 09 Iulie 2024, 16:29 de florea
Completare
Toti am fi de acord sa ne testamm fara ezitare, DAR sa se testeze intai garcea! O data, de doua ori, de o mie de ori! Daca n-a consumat, n-are de ce sa ezite. Daca iese militistul pozitiv, civil si a treia cizma! Ce zici, toasu militist, e ok asa? P.S. Mare paguba n-ar fi, se fac angajari in structurile de represiune chiar fara bac! Carte multa nu se cere, sa fii.... stiti continuarea
Postat 09 Iulie 2024, 15:54 de ili3
Sa lamurim lucrurile!
Diferenta dintre p*rcariile militiei si analizele IML este data de modul de masurare. P*rcariile fac o analiza cantitativa, analizele IML una cantitativa. Daca in privinta alcoolului lucrurile sunt clare, exista un timp de eliminare bine stabilit, cu psihoactivele lucrurile stau altfel. Exemplul clasic. Ai fumat un joint sambata, cu prietenii, de relaxare. Duminica, pauza. Luni te opresc militistii. Tu, fraier, scuipi, doar ai cateva zeci de ore de la fumat. Greseala! Pici pe tehnica! P8rcaria masoara cantitativ, tu ai metaboliti in corp. Analiza de la IML iese ok, este una cantitativa. Ai metaboliti, dar ,,resturile" din organism nu-ti afecteaza reflexele si capacitatea de a conduce. De aia mor militistii, ca tot mai multi romani s-au desteptat si refuza sa cada in capcana! In esenta analizele facuta de IML spun daca erai sau nu apt sa conduci, nu daca te-ai drogat in urma cu o saptamana! P*rcariile militistilor detecteaza metaboliti si la o luna dupa ce ai consumat psihoactive, desi efectele au trecut demult!
Postat 09 Iulie 2024, 15:45 de ili3
Situația complicată a șoferului drogat, găsit „curat” de medicina legală
Poliția Română a semnalat recent o situație care poate genera și mai multe controverse legate de acuratețea aparaturii folosită pentru depistarea șoferilor drogați. „Numitul A.A.T. din județul Bihor, în data de 07.04.2024, ora 3.28, a fost depistat din nou în timp ce conducea un autoturism pe drumurile publice din județul Bihor. Conducătorul auto a refuzat testarea cu aparatul drugtest, au fost recoltate mostre de sânge și urină. S-a dispus reținerea permisului de conducere aparținând lui A.A.T. Cu această ocazie, asupra lui A.A.T a fost găsit un plic ce conținea substanțe de tip prafuri, plic care a fost ridicat și predat către BCCO. În urma analizei efectuate la Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor (SJML BH), prin buletinul de analiză toxicologică din 07.04.2024, s-a stabilit absența substanțelor psihoactive în organismul lui A.A.T. În data de 09.04.2024, în urma cererii formulate de A.A.T., în conformitate cu prevederile 113/1/g OUG 195/2002 s-a dispus restituirea permisului de conducere către A.A.T, arată IGPR în comunicatul de presă. În urma solicitării efectuate de Serviciul Rutier Bihor către BCCO Oradea, s-a stabilit prin utilizarea unui aparat de tipul spectrometru RAMAN (aparat portabil aflat în dotarea BCCO) că substanța din plicul ridicat de la A.A.T este metcatinona (n.r. – cocaina săracului), potrivit sursei citate. În urma unui schimb de informații cu SJML Bihor a reieșit că nici în mostrele recoltate în 22.03 și nici în cele din 07.04 nu s-a analizat prezența substanței metcatinona din lipsă de reactivi. După achiziția de reactivi s-a realizat la nivelul SJML Bihor supliment la buletinele de analiză din 25.03 și 07.04, stabilindu-se prezența substanței metcatinona în urină (ambele moste, din 23.03 și 07.04) În continuarea cercetărilor, s-a dispus prin ordonanță efectuarea de expertize de către IML Cluj-Napoca pentru ambele recoltări. În urma efectuării expertizelor s-a stabilit prezența substanței clorometcatinona în mostrele de sânge și urină recoltate atât în 23.03, cât și în 07.04. În prezent, numitul A.A.T. are permisul reținut pentru 336/2, în conformitate cu prevederile 111/3 OUG 195/2002”, se arată în comunicatul Poliției. Citeşte întreaga ştire: INTERVIU | Drogul popular care poate fi depistat la șoferi în doar patru județe din România: „Nu-l detectează nici Drägerul poliției”
Postat 09 Iulie 2024, 12:41 de spaima_trepadusilor
Adela Mohanu, jurnalist Digi24: Șoferii italieni rămân pe loc fără carnet dacă polițistul observă că starea lor este alterată și dacă rezultatul e pozitiv la testul rapid antidrog
Adela Mohanu, jurnalist Digi24: Șoferii italieni rămân pe loc fără carnet dacă polițistul observă că starea lor este alterată și dacă rezultatul e pozitiv la testul rapid antidrog. Acesta trebuie confirmat cu testul de sânge, însă rezultatele vin mult mai rapid, în câteva zile, pentru că sunt foarte multe laboratoare acreditate. Însă parlamentarii italieni discută să renunțe la partea cu simptomele, iar șoferii să rămână pe loc fără carnet dacă rezultă pozitiv la testul salivar.
Postat 09 Iulie 2024, 12:20 de spaima_trepadusilor
@spaima_trepadusilor
Caută un doctor, prietene. Mai bine plângi la psiholog, decât să râzi la psihiatru!
Postat 09 Iulie 2024, 09:12 de Vio_427
Foarte bine punctat
Nevinovat ți se aplică pedeapsa, lucru nemaiauzit. Foarte bun articolul. Trăim cu speranța, atât ne-a rămas.
Postat 09 Iulie 2024, 09:11 de Vio_427
Daca as fi fosy drogat cu marihuana sau COCA aș fi Revoltat ca mi se retine permisul daca REFUZ testarea politistului.
Daca as fi fost drogat cu marihuana sau COCA aș fi Revoltat ca mi se retine permisul daca REFUZ testarea politistului.
Postat 08 Iulie 2024, 19:12 de spaima_trepadusilor
La 4 drug_teste pozitive la mie ar trebui declarata Stare De Urgenta Nationala, un fel de Epidemie de Drogati.
Asa se vor putea lua masuri extraordinare ca cea cu reținerea permisului DOAR in caz de REFUZ.
Postat 08 Iulie 2024, 19:07 de spaima_trepadusilor
Pe drumul cel bun cu 65%-70% de DRUG-teste confirmate prin analizele de laborator
1.Trebuie scurtat timpii de asteptare. 2.Factorul uman poate influienta rezultatul, cunoastem destule cazuri de CORUPTIE si MITA la medici.
Postat 08 Iulie 2024, 18:51 de spaima_trepadusilor
D-le Ursuta
Sa intelegem ca astfel se incalca articolul din constituție si din drepturile omului privind prezumtia de nevinovatie? Retragerea dreptului de a conduce cam asta face: (1) Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă. (2) După administrarea întregului probatoriu, orice îndoială în formarea convingerii organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului. In cazul asta, Intr-un proces echitabil, permisul trebuie restituit, nu?
Postat 08 Iulie 2024, 16:21 de poiu
lucrurile ar putea fi simpple
conducatorul auto care refuza testarea pe loc sau la IML cu etilotester sau drugtester este retinut 48 de ore ptr a inlatura pericolul pe care ar putea sa-l prezinte in trafic beat sau drogat fiind,si ca masura extra 5 puncte de penalizare.
Postat 08 Iulie 2024, 16:03 de florea
Consiliul superior de medicină legală, comunicat, 07.07.2024
Legiştii nu sunt de acord cu OUG 84/ 2024 şi nu au fost consultaţi: Testarea toxicologică în afara sistemului medico-legal, improprie / Rezultatele, extrem de contestate şi contestabile / Laboratoare la MAI elimină posibilitatea atacării rezultatului https://www.news.ro/social/sanatate/legistii-acord-oug-84-2024-au-consultati-testarea-toxicologica-afara-sistemului-medico-legal-improprie-rezultatele-extrem-contestate-contestabile-laboratoare-elimina-posibilitatea-atacarii-1922402907002024071821658869
Postat 08 Iulie 2024, 15:35 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON