Candidatul surpriză sau „fantomă” Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale cu ajutorul rețelei de socializare TikTok, prin campanii țintite și strategii bine definite.
Jurnaliștii de la Info Sud-Est și G4Media au publicat o analiză ce arată cum a crescut semnificativ în sondaje în ultima lună controversatul candidat, până nu demult un anonim, și cum a reușit să strângă atât de multe voturi.
„Doar în ultima săptămână, Georgescu a strâns 30.000 de urmăritori noi, iar clipul în care își anunță candidatura a crescut de la 500.000 la peste 800.000 de vizualizări. Toate aceste creșteri au venit după ce rețeaua TikTok a fost inundată cu tag-uri legate de candidatura sa”, se precizează pe site-ul Info-Sud-Est.ro.
Confirm surselor citate, Georgescu și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale pe 1 octombrie 2024, după ce „a reușit să strângă peste 100.000 de semnături din țară, fără să aibă însă structuri politice în teritoriu sau susținerea, cel puțin fățișă, a vreunui partid”.
Mai mult, în ultima lună, în special în ultima săptămână, Georgescu s-a viralizat rapid pe Tik Tok, conform analizei reporterilor G4Media și ISE, strângând zeci de mii de urmăritori noi, sute de mii de vizualizări noi la clipuri vechi, dar a început să aibă și tot mai multe apariții noi, în diverse podcasturi și „emisiuni” pe Tik Tok, cunoscute în undergroundul rețelei, dar necunoscute publicului consumator de presă tradițională. „Un singur exemplu: Interviul din podcastul influencerului Gojira a strâns peste 70.000 de vizualizări pe YouTube în doar 2 zile”, arată sursa citată.
O explicație identificată de reporteri pentru valul de viralitate al lui Georgescu este numărul foarte mare de tag-uri cu numele acestuia care apar la postări aleatorii despre alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, inclusiv la mesajele publicate de ceilalți candidați la prezidențiale ori la orice postare face referință sau are legătură cu alegerile.
„Paginile cu cele mai multe postări la care apar astfel de comentarii cu tag-ul „Călin Georgescu” sau „Călin Georgescu președinte” ori „Votez Călin Georgescu” sunt cele ale Elenei Lasconi și Mircea Geoană, în timp ce la Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu sunt identificate astfel de comentarii în ultima perioadă, în care a avut loc analiza reporterilor. Numele lui Georgescu apare menționat atât de des la postările Elenei Lasconi, încât la o postare de pe TikTok cu peste 900.000 de vizualizări, în care candidata USR răspunde la întrebări în cadrul unei dezbateri electorale, algoritmul rețelei a ajuns să sugereze numele „Călin Georgescu” în bara de căutare a secțiunii de comentarii, chiar dacă nu este vorba despre el în videoclip”, arată sursa citată.
Citiți detalii mai multe în articolul „Cum a crescut în sondaje Călin Georgescu printr-o strategie de promovare pe TikTok: Val de tag-uri care i-au adus zeci de mii de urmăritori și sute de mii de vizualizări noi”.
Info Sud Est amintește că Georgescu este un personaj controversat. El a fost vizibil pe televiziuni în urmă cu câțiva ani, când liderul AUR, George Simion, a spus că este propunerea AUR pentru funcția de premier, dar a făcut un pas în spate la scurt timp, în februarie 2022, după ce a făcut apologia criminalilor de război calificându-i „eroi” pe șeful legionar Corneliu Zelea Codreanu și pe autorul Holocaustului din România, Ion Antonescu. Tot el a spus despre asasinarea lui Nicolae Iorga despre legionari că „istoria este mistificată”. Procurorii i-au deschis dosar penal pentru elogierea vinovaților de genocid și crime de război, dar nu e clar în ce stadiu este ancheta.
De asemenea, Georgescu a făcut adesea și apologia „înțelepciunii rusești”, iar într-o dezbatere electorală de marți, la Digi24, nu a fost în stare să verbalizeze dacă este sau nu un admirator al lui Putin, deși moderatorii au insistat pentru un răspuns simplu, cu „Da” sau „Nu”. Videoul poate fi urmărit aici.
Pe de altă parte, G4Media publică luni și o analiză interesantă pe tema candidatului. Citiți detalii în articolul „Cauzele fenomenului Călin Georgescu. Infestarea instituțiilor de forță și a Bisericii Ortodoxe cu ideologia anti-occidentală. Plus: periculoasa tentativă a Academiei Române de a pune în discuție orientarea pro-Vest a României”
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.