După un weekend în care numeroşi turişti au urcat la munte, împrejurimile satului de vacanţă Vârtop arată ca după o invazie.
Muntele a fost de-a dreptul brăzdat de şoferii de ATV-uri care, în căutare de senzaţii tari, gonesc prin pădure şi pe păşuni, ignorând indicatoarele care îi avertizează că utilizarea acestor vehicule este complet interzisă într-o arie protejată. Potrivit legii, ATV-urile se pot conduce doar pe drumurile publice.
Cum Vârtopul este pe teritoriul unei arii protejate, Parcul Natural Apuseni, rangerii şi jandarmii montani au oprit mai mulţi şoferi de ATV-uri şi i-au amendat, cu câte 5.000 de lei pe fiecare.
Problema nu se va rezolva însă cu amendarea şoferilor, spune şeful Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş. "În zonă sunt mai multe puncte de închiriere a ATV-urilor, pe care noi nu le putem interzice, pentru că este o activitate permisă de lege. În total, au circa 100 de ATV-uri, pe care turiştii le închiriază şi cu care merg peste tot, ignorând panourile sau orice altă formă de semnalizare a restricţionării accesului cu astfel de mijloace", a declarat Moş, luni, pentru BIHOREANUL.
"Noi amendăm şoferii, dar adevărul este că aşa nu oprim fenomenul. Pentru că majoritatea şoferilor sunt cei cu vehicule închiriate, adică cel pe care-l prindem azi nu e acelaşi care ar veni şi mâine, sau săptămâna viitoare. Într-o zi, un ATV e închiriat la patru, cinci persoane", a mai spus Moş.
În plus, pe lângă turiştii care închiriază ATV-uri, pe munte mai urcă şi cei care deţin asemenea vehicule. "E un vacarm incredibil, se plâng şi proprietarii de cabane. În plus, dacă urci pe munte cu copilul, nici n-ai curaj să-l laşi de mână, să nu-l lovească un ATV", a mai spus şeful APNA.
Fotografiile făcute de rangeri pe păşunea din Arieşeni arată cât de mari sunt distrugerile în natură: solul arată ca şi cum ar fi fost arat.
APNA a cerut de mai multe ori primăriilor din zonă, Arieşeni şi Nucet, să impună firmelor care închiriază ATV-uri măsuri mai stricte de închiriere, deoarece vehiculele de teren nu doar că distrug natura, dar şi pentru că sunt principala sursă de accidente montane, dar fără succes, deoarece autorităţile locale încă nu au luat măsuri.
Pe de altă parte, turiştii care urcă la Vârtop sau la Stâna de Vale zilele acestea nu prea pot face altceva decât să se plimbe pe jos ori cu telescaunul, sau să se dea cu sania. Pe pârtii, zăpada este prea puţină, astfel că încă nu se poate schia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.