URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2021, 12:25

Cum aruncăm? RER Vest îi îndeamnă pe orădeni să respecte colectarea separată, astfel încât oraşul să valorifice cât mai multe deşeuri

Cum aruncăm? RER Vest îi îndeamnă pe orădeni să respecte colectarea separată, astfel încât oraşul să valorifice cât mai multe deşeuri CURATE ŞI STRIVITE. Înainte de a fi aruncate, deşeurile reciclabile trebuie golite de conţinut şi strivite, pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Condiţia principală pentru ca Oradea să valorifice o parte cât mai mare din deşeurile generate de cetăţeni şi, implicit, să poate reduce cantităţile de resturi abandonate la haldă, este ca orădenii să colecteze separat. Asta înseamnă să arunce corect fiecare tip de deşeu, în recipientul aferent, iar muncitorii RER Vest le vor transporta tot separat.

O lecţie simplă, dar atât de importantă...

Reciclabile vs. biodeşeuri

Pentru orădeni, colectarea separată înseamnă aruncarea mizeriilor în trei fracţi: reciclabilă (sacul sau containerele de culoare galbenă), biodegradabilă (pubela maro) şi reziduală (pubela neagră).

Reciclabilele sunt deşeuri de ambalaje (recipiente de plastic pentru băuturi sau alimente, pungi şi folii, spray-uri goale, cutii metalice, de lapte sau iaurt, doze de aluminiu, farfurii şi pahare de unică folosinţă, capace de metal de la borcane, mape de plastic, cutii de carton, pungi de hârtie, maculatură), în timp ce fracţia biodegradabilă înseamnă resturi care se descompun (pâine, cereale, resturi de cafea şi ceai, coji de ouă şi de nucă, resturi vegetale din curte, resturi de carne, produse lactate, şerveţele folosite).

Atenţie, însă: biodeşeurile nu trebuie aruncate în saci de plastic şi nu trebuie amestecate cu alte gunoaie, un fenomen care se resimte din plin în Oradea! Adesea, printre ele, muncitorii din salubritate găsesc papuci, furtunuri, haine...

Unde ajung?

Pe lângă acestea, tot separat trebuie colectate sticlele şi borcanele, după ce în prealabil au fost golite şi curăţate. Locul lor este în pubelele verzi de lângă blocuri sau la platformele pentru colectare separată din oraş.

Toate celelalte deşeuri intră în categoria reziduală: scutece, tampoane, resturi vegetale tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări, veselă din porţelan spartă, geamuri sparte, păr şi blană, excremente ale animalelor de companie. Acestea nu pot fi refolosite şi ajung pe halda de deşeuri din cartierul Episcopia.

În timp ce deşeurile de ambalaje sunt valorificate prin reciclare, cele biodegradabile sunt tratate pentru a deveni compost, un îngrăşământ natural. Cum nimeni nu vrea să se trezească cu resturi de plastic în ghivecele de flori sau în grădină, e clar de ce mizeriile n-ar trebui amestecate... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Asa nu" = zero
Tot timpul ni se spune "asa nu", dar nu se ofera solutii. Asa ca, o sa zic si eu: "asa nu" se face educatie. Daca deseurile biodegradabile nu trebuie aruncate in pungi de plastic, spuneti care este solutia. Sau asteptarea este ca or sa iasa oamenii din case cu galeata de gunoi dupa ei, ca pe vremea lui Ceasca? Apropo de educatie, s-a mai spus pe-aici in mai multe articole ca cetatenii vor primi si pliante prin care sa li se explice cum sa colecteze separat (ba chiar si pungi pentru deseurile biodegradabile, daca bine retin). A vazut cineva astfel de pliante?
Postat 11 Iulie 2021, 12:24 de v0id
asa
si plasticul i=l ducem la 'reciclat' la salonta? ca aia au aratat ca se stiu descotorosi de el
Postat 10 Iulie 2021, 21:03 de nihil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON