URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sondajele pentru prezidențiale Crin Antonescu ocupă un onorant loc 3. În comparație cu Ilie Bolojan, 51% din respondenți l-ar prefera pe bihorean și doar 15% pe Crin. Credeți că prietenii Nordis, alde Ciolacu și Grindeanu, onor Kelemen Hunor sau doctor Lucică Bode nu știau aceste cifre? Și totuși, au preferat să meargă la pierdere cu Antonescu decât la câștig cu Bolojan. Asta, pentru că bihoreanul e coșmarul coaliției aflate la guvernare...
Zic şi eu
Adrian Cris
Una dintre cauzele exploziei populismului și extremismului ține nu de politicieni, ci de magistrați: calitatea slabă a actului de justiție, având consecință neîncrederea în capacitatea acesteia de a aplica legea. „Corupția subminează democrația. Astfel de lucruri reprezintă o mină de aur pentru extremiști”, a remarcat un cititor al BIHOREANULUI, comentând o știre despre lamentabilul rezultat al anchetării unei fraude cu fonduri europene de către DNA Oradea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Ianuarie 2025, 16:00

„Cum am devenit român” și „Dragostea, Securitatea și neurotoxina”: dublă lansare de carte a orădeanului Ervin Székely, la Casa Darvas - La Roche

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul orădean Ervin Székely își lansează miercuri, 29 ianuarie, de la ora 17, la Casa Darvas – La Roche, volumele „Cum am devenit român” și „Dragostea, Securitatea și neurotoxina”, apărute la editura Ratio et Revelatio.

Despre cele două cărți vor vorbi, alături de autor, Judit Simon și Cristina Pușcaș, iar moderatoare va fi Raluca Lazarovici Vereș, cofondatoarea editurii Ratio et Revelatio, prima orădeancă onorată cu Ordinul Steaua Italiei în grad de Cavaler.

Evenimentul este dedicat atât publicului de limbă română, cât și celui de limbă maghiară.

Autorul s-a născut în anul 1957, la Salonta. A absolvit Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca. A ocupat posturi de consilier juridic și a lucrat ca jurnalist. În perioada 1992-2004 a fost deputat în Parlamentul României și a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Sub egida aceleiași edituri, autorul Ervin Székely (foto) a mai publicat „Carte de bucate și de dragoste”, apărut atât în limba română, cât și maghiară, în 2019, romanul „Szerelem, Szeku, idegméreg”, în anul 2023 în limba maghiară și un an mai târziu în limba română: „Dragostea, Securitatea și neurotoxina”. Tot în acest an, a văzut lumina tiparului și a doua ediție a volumului care s-a bucurat de un mare succes „Cum am devenit român. Însemnările unui asimila(n)t”.

„Să nu ne ascundem după deget, doamnelor și domnilor: ceea ce scriu eu aici este un roman de consum. Nici mai mult, nici mai puțin. Nu căutați aici răspunsuri la marile întrebări existențiale. Dar parcă cuprinde ceva din ceea ce am trăit sau am văzut în viață. Ei bine, eu caut tocmai aceste amintiri comune, generaționale, și încerc să le și explic. Și poate că fix asta e problema”, scrie Ervin Székely în „Dragostea, Securitatea și neurotoxina”, citat în comunicatul de presă al organizatorilor, Editura Ratio et Revelatio și Oradea Heritage.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6173 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON