URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Decembrie 2023, 19:01

Cum a motivat Judecătoria Oradea condamnarea şoferului care a ucis un copil de 12 ani pe trecerea de pietoni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoria Oradea a făcut publică hotărârea prin care, marţi, a dispus condamnarea la 6 ani de detenţie a şoferului care, în iunie, băut fiind la volanul maşinii, a ucis un copil de 12 ani pe trecerea de pietoni, iar apoi a fugit de la locul accidentului.

Un teribilist

În hotărârea pronunţată de judecătorul Ciprian Hambaraş se arată că faptele comise de şoferul în vârstă de 25 ani, Alexandru Buciuman, sunt de o gravitate deosebită, tânărul fiind caracterizat drept un teribilist care nu a avut nicio remuşcare de a pune în pericol integritatea altor persoane.

“Instanţa constată că anterior producerii evenimentului rutier, inculpatul ar fi consumat, astfel cum rezultă din declaraţia acestuia, trei pahare de vin şi cinci pahare de whisky, iar ulterior s-a urcat la volanul autoturismului marca Dacia, pe care l-a condus pe mai multe străzi din Oradea, fapt ce dovedeşte teribilism, conduită neconformă regulilor de circulaţie, neglijenţă raportat la ceilalţi participanţi la trafic”, se precizează în hotărârea judecătorească.

Judecătorul a reţinut şi atitudinea lipsită de umanitate a tânărului, care a fugit de la locul accidentului, dar şi tupeul şi ostilitatea cu care i-a tratat pe medicii puşi să-i preleveze probe biologice. “Inculpatul a manifestat o atitudine neadecvată, ostilă, agresivă verbal, proferând injurii, fapt ce relevă lipsa unei minime conștientizări şi regret cu privire la fapta presupus a fi comisă”, scrie în soluţie.

Totodată, în hotărâre se face referire şi la viteza prea mare cu care Buciuman a circulat în dreptul unei treceri de pietoni, dar şi la faptul că tânărul mai are afaceri judiciare în faţa instanţei, dar şi un cazier rutier încărcat, “rezultând că acesta a avut, în mod repetat, abateri de la normele privind circulaţia pe drumurile publice”.

Rămâne în arest

Pe de altă parte, din hotărâre reiese că pedeapsa iniţială pronunţată de numele lui Alexandru Buciuman a fost de 9 ani de detenţie, aceasta fiind redusă cu o treime pentru că tânărul şi-a recunoscut faptele în faţa instanţei de judecată, unde a avut “o atitudine de regret pe tot parcursul procesului”.

Soluţia dezvăluie şi faptul că avocatul şoferului a cerut suspendarea sub supraveghere a pedepsei dispuse, însă judecătorul a refuzat. “Raportat la împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, analizate mai sus, instanţa apreciază ca fiind neîntemeiată susţinerea aprătorului inculpatului de a se dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei”, a decis judecătorul.

Instanţa a refuzat şi noua solicitare făcută de Buciuman, de a fi lăsat acasă până la pronunţarea verdictului final. “Instanţa reţine că din istoricul contravențional al inculpatului a rezultat că, indiferent câte sancțiuni contravenționale i-au fost aplicate până la momentul săvârșirii faptelor de care acesta este acuzat în prezenta cauză, acesta nu pare să fi înțeles că trebuie să respecte legislaţia rutieră şi, implicit, dreptul celorlalți participanți la trafic de a circula într-un mediu sigur, de respectare a regulilor de circulație, de natură a le garanta integritatea corporală și chiar viața”, i-a reproşat judecătorul.

Totodată, lui Buciuman i s-a atras atenţia cu privire la numărul, gravitatea infracţiunilor comise, precum şi la urmările produse, respectiv decesul unei persoane. “Instanţa apreciază că măsura arestului preventiv se impune a fi menţinută şi în continuare”; a conchis judecătorul Ciprian Hambaraş.

Soluţia, după cum a relatat, deja BIHOREANULnu este definitivă, iar familia lui Horia a şi anunţat, deja, că o va ataca şi va solicita ca şoferul să fie judecat pentru omor.

Verdictul final va fi pronunţat de Curtea de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
da
cuvintele judecatorului sant frumoase si corecte ! dar , totusi , de ce doar 9 ani de inchisoare( 6 ani dupa reducere) ? de ce nu 24 de ani ? ce prevede legea in astfel de cazuri ? stie cineva ? si de ce nu a fost inculpat pentru omor ? si masina poate fi o arma
Postat 14 Decembrie 2023, 21:47 de richard
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON