URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 August 2021, 19:11

Cum a devenit un student din Oradea „abonat model” la Biblioteca Universităţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai „fidel” abonat al Bibliotecii din campusul Universităţii din Oradea este Bogdan Pop, un tânăr care în această vară a absolvit Facultatea de Informatică şi Ştiinţe şi care nu lasă o zi să treacă fără să ajungă printre miile de volume. Chiar şi în vacanţe, studentul îşi petrece cea mai mare parte a timpului liber în sala de lectură, adesea singur.

„O zi toridă din vacanța de vară. Biblioteca Universității din Oradea e aproape pustie. Undeva, într-un colț destul de îndepărtat, un tânăr stă aplecat asupra unui caiet studențesc. „Și acum e singur pe sală”, spune bibliotecara, despre băiatul ascuns parcă printre miile de volume adunate în sala de lectură”, a transmis Universitatea, marţi, printr-un comunicat de presă.

Bogdan a câștigat respectul și dragostea personalului, fiindcă aproape nu e zi din săptămâna lucrătoare în care el să nu meargă la bibliotecă. „Îmi petrec cam 75% din timp aici”, a mărturisit tânărul, zâmbind ca și cum și-ar cere scuze.

Înscris la masterul de Matematică Didactică, după ce a absolvit specializarea Matematică și Informatică, Bogdan profită de vacanţă pentru a aprofunda o serie de cursuri dedicate rețelelor de date și telefonie mobilă. „Mi-ar plăcea foarte mult să lucrez într-o companie de profil. De exemplu, la Digi, aici, acasă... Cred că e o firmă de viitor”.

Bogdan Pop

Originar din comuna Ceica, Bogdan locuiește la rude, în Oradea. „La bibliotecă, am condiții mai bune de învățat. Cu asta mă ocup, învăț”, adaugă el, de parcă ar vorbi despre cel mai obișnuit lucru din lumea asta.

Deşi este absolvent al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, nu a uitat că, în primul an de facultate, i-a fost destul de greu să ţină pasul cu învăţatul. În cele din urmă, a terminat facultatea în plutonul fruntaș al absolvenților.

Bogdan și bibliotecarele își amintesc amuzați că, în perioada de vârf a pandemiei, a lipsit o săptămână întreagă. „Sigur că ne-am făcut griji pentru el”, spune Emilia Pop, șefă de birou în cadrul bibliotecii, ca și cum ar fi vorba de cineva „de-al casei”. Privind în caietul plin de schițe și ecuații, Bogdan roșește ușor: „Și mie mi-a fost dor de bibliotecă”.

În lumea în care se citește tot mai puțin, când părinții și profesorii se plâng că elevii nu învață, Bogdan e cel puțin un personaj aparte. Un exemplu de modestie și tenacitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: ”România educată” vs ”Învățați, învățați, învățați!”
I. ”Cel mai „fidel” abonat al Bibliotecii din campusul Universității din Oradea este Bogdan Pop, un tânăr care în această vară a absolvit Facultatea de Informatică şi Științe şi care nu lasă o zi să treacă fără să ajungă printre miile de volume. Chiar şi în vacanțe, studentul își petrece cea mai mare parte a timpului liber în sala de lectură, adesea singur.” 1. ”Cultura poporului fără cărți pentru dânsul nu se poate. Şi fără cultura poporului, orice alcătuire economică, orice formă politică n-au nici o valoare." - Nicolae Iorga; 2. Păcat pentru tinerii din ziua de astăzi, că asemenea situații sunt (cam) singulare! Somn ușor: părinți iresponsabili/anumiți ”dascăli”/ME (inclusiv ISJ-uri, unele (?) conduceri de instituții de învățământ şi de biblioteci școlare (universitare)/activ asociații studențești şi de elevi!; II. ”Învățați, învățați, învățați!” – I.V. Lenin. 1. Despre nivelul calitativ al învățământului românesc din ”Epoca de aur”, inclusiv despre afluența tineretului studios în bibliotecile școlare/B(C)U, poate ne spun ceva, unii ca Herr ”Ghinion” (pentru România), don Hadăr, respectiv unii doctoranzi care studiază perioada sus-menționată. III. ”Mi-ar plăcea foarte mult să lucrez într-o companie de profil. De exemplu, la Digi, aici, acasă... Cred că e o firmă de viitor”. 1. ”Munca l-a creat pe om” - F. Engels. Mult succes în viață, Bogdan Pop! IV. ”În lumea în care se citește tot mai puțin, când părinții și profesorii se plâng că elevii nu învață, Bogdan e cel puțin un personaj aparte. Un exemplu de modestie și tenacitate.” 1. ”Îmi e teamă de ziua în care tehnologia o să fie mai importantă decât interacțiunea umană. Lumea o să aibă o generație de idioți” - Albert Einstein. Şi mămica Rozi, ...de la BUO, știe de ce!
Postat 11 August 2021, 15:46 de stefan
exista si altceva in viata
Am fost si eu student. Sef de promotie. Dar aveam si VIATA! Chiar daca luam lucrurile mai in serios, exista si altceva in viata! Echipament sport si la alergat! Un pic de conditie fizica si ti se schimba viata! Vei avea si tu VIATA!
Postat 11 August 2021, 09:04 de sasi
invitatie la excursie in biblioteca pentru studenti si profesori deopotriva
avem bibilioteca moderna la universitate, dar nu e folosita decat exceptional... nu, nu va faceti iluzii, nici studentii nu vin, nici profesorii... de fapt, nici macar nu ii trimit sa caute informatii suplimentare sau sa citeasca ceva in plus! felicitari, Bogdan, sper ca toata lectura si materiile studiate sa iti foloseasca in viata si sa te ajute sa iti faci o viata frumoasa! **** n-ar fi rau daca s-ar organiza o excursie de o zi pt toti studentii din anul 1 la biblioteca, instotiti de profesori, ca sa li se prezinte acest spatiu deosebit de studiu, invatare si dezvoltare. *** in ceea ce priveste preocuparile tinerelor domnite studente la Oradea, pe astea sigur le gasesti lunar la coafor, manichiura, cosmetica... exteriorul sa arate bine, creierul are loc sa creasca pana la 80 de ani!
Postat 10 August 2021, 22:46 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON