URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iulie 2021, 18:03

Culturi de cereale, livezi şi vii distruse de foc, în Bihor. Două din cinci incendii au fost provocate de ţigări aruncate la întâmplare

Culturi de cereale, livezi şi vii distruse de foc, în Bihor. Două din cinci incendii au fost provocate de ţigări aruncate la întâmplare foto: arhiva ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o singură zi, marţi, în Bihor, au avut loc cinci incendii care au mistuit livezi, culturi agricole şi terenuri virane, iar toate puteau fi evitate, dacă oamenii ar ţine cont că seceta şi canicula au uscat excesiv pământurile şi orice mică scânteie este suficientă pentru dezlănţuirea focului.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crişana, două dintre cele cinci incendii au fost provocate de ţigări nestinse, aruncate pe jos, la întâmplare.

S-a întâmplat în Botean, comuna Ineu, unde au ars 3 hectare de vegetație uscată, aproximativ 20 de pomi fructiferi și circa 7 ari de viță de vie, şi în Petreu, comuna Abrămuţ, unde s-au făcut scrum șase hectare de cultură de grâu și aproximativ 0.5 hectare de rapiță.

Alte două incendii au avut loc în Ginta (comuna Căpâlna) şi în Beiuş, unde în total peste 2,5 hectare de vegetaţie uscată a fost mistuită, după ce oamenii au aprins focul intenţionat, probabil cu scopul de a igieniza pământurile. Flăcările s-au extins periculos, dar pompierii au reuşit să evite propagarea lor la locuinţe.

De asemenea, în aceeaşi zi, un lan de grâu din Salonta a fost cuprins de flăcări. Pompierii au concluzionat că suprafaţa de circa 1,5 hectare a fost mistuită după ce căldura solară radiată de cioburi de sticlă aflate pe terenul respectiv a declanşat incendiul.

Acest efect de lupă este o cauză frecventă de incendii în zilele toride şi poate fi evitat dacă deşeurile sunt aruncate la locul lor, nu la nimereală, pe pământ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON