Caz nemaiîntâlnit la Tribunalul Bihor în procesul declanşat de procurorii DIICOT Bihor în cazul filierei care a păgubit CAS cu 2,7 milioane lei printr-un circuit evazionist cu reţete fictive emise de 10 medici din judeţ în beneficiul patronilor Lavanda Farm.
Dosarul, aflat în fază de cameră preliminară, a fost repartizat judecătorului Marian Vlad, care pe 14 martie a făcut o declaraţie de abţinere, motivată de faptul că, în timpul anchetei, a fost audiat ca martor, medicul său de familie, Liviu Stamatian, fiind unul dintre inculpaţi. Potrivit Codului de procedură penală, în situaţiile în care magistratul „a fost expert sau martor, în cauză”, acesta devine incompatibil să o mai judece.
Judecătorul Marian Vlad făcuse o declaraţie similară şi în timp ce dosarul era în fază de anchetă şi când, în calitate de judecător de drepturi şi libertăţi, a fost chemat să se pronunţe şi asupra unor măsuri preventive. Atunci, declaraţia de abţinere i-a fost admisă şi a fost înlocuit de un alt judecător.
Bizar e că pe 14 martie, însă, declaraţia de abţinere i-a fost respinsă magistratului care, două zile mai târziu, s-a văzut din nou în situaţia de a judeca procesul. Ca atare, a făcut din nou o declaraţie de abţinere, dublată, de astă dată, şi de cereri de recuzare depuse de procurorii DIICOT şi de avocatul Bogdan Meşter, apărătorul farmacistei Laura Ciobotariu.
„Este o situaţie extrem de ciudată. Nu înţeleg cum au putut să-i respingă declaraţia de abţinere în condiţiile în care este o situaţie clară de incompatibilitate. Noi intenţionăm să-l propunem pe domnul judecător ca martor şi, atunci, ce s-ar întâmpla? Ar fi martor şi judecător în acelaşi timp?!”, se întreabă Meşter.
În final, incidentul a fost rezolvat şi, culmea, aceeaşi instanţă care pe 14 martie a respins declaraţia de abţinere, pe 16 martie a admis-o, constatând existenţa unei situaţii de incompatibilitate. Atâta doar că, pentru a „drege busuiocul”, judecătorul a constatat că problema nu consta în calitatea de martor a colegului său, ci în anumite discuţii avute de acesta în sala de judecată unde ar fi recunoscut că ar fi avut o relaţie de colegialitate cu inculpatul.
Ca atare, procesul se va relua, vineri, cu un alt judecător de cameră preliminară.
După cum BIHOREANUL a mai scris, mega-escrocheria pusă pe picioare de reprezentanţi ai sistemului medical din Bihor care ar fi păgubit Fondul naţional de sănătate cu 2,7 milioane de lei a ajuns în faţa instanţei pe 12 februarie, procurorii dispunând trimiterea în judecată a 16 persoane.
Este vorba despre circuitul evazionist creat de patronii Lavanda Farm, Laura şi Adrian Ciobotaru, cu participarea a 10 medici de familie, dar şi a unor patroni de firme cu comportament de tip fantomă toţi acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic, înşelăciune, evaziune fiscală şi uz de fals.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.