URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Martie 2015, 21:48

Cu valiza pregătită: Şi primarul Radu Mazăre înnoptează la DNA, pentru o şpagă de 9 milioane de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă zi plină, luni, pentru procurorii anticorupţie. După ce l-a "săltat" pe şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, DNA a anunţat reţinerea primarului de Constanţa, Radu Mazăre, după 7 ore de audieri.

Mazăre a mers la sediul DNA pentru audieri "pregătit pentru orice", cu bagajul gat afăcut: un trening, o carte, o cruce şi ceva de mâncare, după cum le-a povestit el jurnaliştilor.

"Nu ştiţi că arestului Poliţiei Capitalei i se mai spune şi Beciul Domnesc?", a întrebat edilul, întrebat de jurnalişti ce părere are că arestul Poliţiei Capitalei este plin de VIP-uri din lumea politică şi a afacerilor.

Potrivit unui comunicat emis luni seară de DNA, Radu Mazăre este acuzat de 3 infracţiuni de luare de mită, de abuz în serviciu şi două infracţiuni de conflict de interese. Procurorii au început urmărirea penală şi în cazul omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, prieten al edilului, arestat preventiv într-un alt dosar.

În esenţă, Mazăre este acuzat că, în perioada 2006-2009, ajutat de Strutinsky, a solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanţii a două firme, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât şi prin intermediul celuilalt inculpat, au reţinut procurorii anticorupţie, citaţi de evz.ro.

Mazăre mai este acuzat şi că, tot cu ajutorul lui Strutinsky, între anii 2008 şi 2014 a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În acelaşi timp, compania de salubitate şi primăria Constanţa au încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – circa 335 milioane de euro, au arătat procurorii. Şi în acest caz, mita a fost disimulată prin contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi, au mai notat procurorii anticorupţie.

Prejudiciul creat astfel de edil se ridică la 112.557.288 lei, adică circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului.

În cursul zilei de marţi, atât Mazăre cât şi "ajutorul" său vor fi prezentaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON