Aproape că nu trece o zi în Oradea fără să se înregistreze distrugerea unor bunuri publice. Fie că dau cu picioarele în bănci sau în coşuri de gunoi, fie că incendiază obiecte de mobilier urban sau pur şi simplu fură tot ce pot, vandalii sunt din ce în ce mai costisitori.
Ca să-i prindă mai uşor şi să-i poată pedepsi, Primăria a decis să investească în camere video: încă 84 vor fi instalate în cele mai aglomerate zone din oraş, mai ales în cele "preferate" de vandali. În plus, municipalitatea vrea să doteze şi câteva maşini ale Poliţiei naţionale cu aparatură de supraveghere mobilă, astfel încât oamenii legii să poată urmări în timp real ce se întâmplă în oraş. Iar când văd un vandal, să şi pornească spre el...
Unii distrug, toţi plătesc
Poliţiştii locali constată zilnic noi distrugeri pe domeniul public. Coşuri de gunoi, cabine de telefoane, stâlpi de iluminat, bănci din parcuri, copaci ori răsaduri de flori - nimic nu scapă de agresiunea vandalilor. Fenomenul îl resimte din plin şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service. "Zilnic dispar zeci de fire de flori şi arbuşti. Cum plantăm, cum dispar", spune directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban (foto).
Uneori, hoţii şi vandalii sunt prinşi. Alteori, faptele sunt consemnate sec cu "autor necunoscut" şi aşa rămân, astfel că pagubele le achită Primăria, care are de plătit mii de lei lunar pentru reparaţii şi înlocuiri. Evident din bugetul local, adică din banii tuturor.
În tot oraşul
Confruntată cu un fenomen greu controlabil şi păgubos pentru orădenii plătitori de taxe, Primăria caută soluţii. Cea mai la îndemână este supravegherea video. "Într-o primă etapă, vom achiziţiona 40 de camere video, iar apoi alte 44. Toate vor fi amplasate pe domeniul public, pe artere principale, în intersecţii, sensuri giratorii, lângă poduri, la intrările în oraş, dar şi în zone de relaxare, precum parcurile mari şi promenadele", spune Mihai Oaie (foto), şeful Biroului Administrativ şi Monitorizare Consumuri din cadrul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO).
Aparatele vor fi conectate prin internet la Poliţia Municipiului Oradea, poliţiştii urmând să fie cei care vor supraveghea oraşul, deoarece prin lege ei sunt cei abilitaţi să intervină în asemenea situaţii.
Camere mobile
Scopul supravegherii video e multiplu. Camerele vor putea surprinde absolut tot ce se întâmplă în zona pe care o acoperă, inclusiv infracţiunile şi faptele antisociale. "Ne dorim să reducem astfel numărul de acte de vandalism, dar şi să putem acţiona ca traficul rutier să fie fluent. Se va putea sesiza rapid un ambuteiaj şi chiar o maşină parcată ilegal, aşa că şi aceasta va putea fi ridicată cu operativitate", precizează Oaie.
În plus, AIO va cumpăra şi camere video wireless, care vor putea fi mutate oricând acolo unde va fi mai mare nevoie. De exemplu, dacă se anunţă un protest într-o anumită zonă nesupravegheată video, una din camerele mobile va putea fi amplasată acolo rapid. Totodată, municipalitatea doreşte să doteze şi o maşină a Poliţiei cu aparatura necesară pentru supraveghere mobilă. Astfel, poliţiştii vor putea sta în maşină, de exemplu la capătul Parcului Liniştii, un loc unde actele de vandalism se petrec frecvent, şi să urmărească pe un ecran imaginile. Dacă în zonă îşi face simţită prezenţa un vandal, în câteva minute poliţiştii îl pot prinde fără a fi nevoiţi ca pentru asta să traverseze oraşul.
În prezent, procedura de achiziţie aşteaptă aprobarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, iar de îndată ce va primi ok-ul, licitaţia va fi demarată. Aşa că nu va dura mult până când Oradea va fi un oraş cu ochii aţintiţi asupra lui însuşi. La propriu.
ALTERNATIVE
La muncă sau la spital
De-a lungul ultimului an, angajaţii Primăriei au gândit mai multe soluţii pentru a scăpa oraşul de vandali, soluţii ce pot fi puse în aplicare în perioada următoare. O alternativă este ca, în baza unei Hotărâri de Consiliu Local, vandalii prinşi să fie obligaţi ori să plătească o amendă, al cărei cuantum (acum de maxim 100 de lei) va creşte, ori să facă muncă în folosul comunităţii.
O altă soluţie propusă de primarul Ilie Bolojan, dar care acoperă doar o parte a problemei, este schimbarea, în centrul Oradiei, a actualelor coşuri de gunoi din plastic cu recipiente făcute din dur-aluminiu, un material solid care nu poate fi distrus de picioarele ori mâinile vandalilor. Dar care îl poate trimite pe cel care dă cu piciorul în el direct la spital...
VOCEA STRĂZII
Primăria vrea să instaleze 84 de camere video în parcuri şi pe arterele principale ale oraşului, pentru a combate vandalismul. Ce părere aveţi despre această iniţiativă?
Mi se pare o idee foarte bună, fiindcă i-ar speria pe tinerii care vandalizează parcurile. În alte oraşe s-au instalat de mult astfel de camere.
Szabo Magdolna (foto), 56 ani, pensionară
Nu m-ar deranja să ştiu că se înregistrează în zonele aglomerate, dacă este pentru siguranţa noastră şi pentru a-i speria pe cei care rup ori sparg bunurile publice.
Fekete Iacob, 25 ani, student
Am văzut prin oraş tot felul de coşuri de gunoi lovite, fără capac, ori bănci vandalizate. Cred că e o idee bună instalarea unor camere care să-i surprindă pe aceşti vandali.
Mihaela Oltean (foto), 29 ani, asistentă medicală
Văd aproape în fiecare zi coşuri ori bănci rupte. Mi se pare o iniţiativă bună şi nu m-ar deranja deloc să ştiu că se filmează zonele aglomerate.
Gavril Vancea (foto), 55 ani, mecanic auto
M-aş bucura dacă s-ar întâmpla cât mai repede, fiindcă sunt mulţi vagabonzi care deranjează oamenii în parcuri, dar şi fac multe stricăciuni.
Elisabeta Oros, 60 de ani, pensionară
Bănuiesc că nu este o idee rea, însă nu ştiu dacă rata stricăciunilor din acte de vandalism este aşa mare în Oradea. Mă gândesc că banii puteau fi investiţi în altceva.
Adelin Buraga, 20 ani, student
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.