URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
30 Iunie 2024, 09:05

Cu lumea la picioare: Orădeanul Alex Topai este unul dintre cei mai pricepuți tineri geografi din lume (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abia a împlinit 18 ani, dar Alex Topai este deja pe harta lumii, nu doar cu nasul în ea! Proaspăt absolvent al Colegiului Naţional "Onisifor Ghibu", tânărul are locul asigurat la facultate pentru că, în ultimii ani, n-a fost doar olimpic naţional la geografie, ci şi medaliat cu bronz la olimpiada internaţională. 

Deşi a dat deja bacalaureatul, în sesiunea dedicată olimpicilor, Alex nu-şi sărbătoreşte încă absolvirea, pentru că mai are de cucerit o ultimă competiţie din viaţa de elev - olimpiada europeană!

Profesor mentor

Firesc, timpul a estompat din amintirile pe care Alex le are din copilărie, însă ce-şi aminteşte cu siguranţă este că era la grădiniţă când deja răsfoia atlase şi analiza cu atenţie hărţile. Nu le înţelegea pe deplin, dar îl fascinau, iar când a început să priceapă lumea din jurul lui, s-a arătat dornic să cunoască temeinic ţările şi culturile lor. "Am înclinaţie umanistă, îmi place mult geografia, dar şi istoria, cultura civilizaţiilor", spune tânărul care săptămâna trecută a împlinit 18 ani.

În clasa a V-a a început să participe la concursuri şcolare, iar pe cele de geografie le-a câştigat întotdeauna cu uşurinţă. Pe lângă că era atras de această disciplină, a avut şi norocul unei profesoare care l-a încurajat să descopere lumea, reuşind totodată să-l facă să înveţe cu plăcere. "Cu ajutorul profesoarei mele, Camelia Timofte, am obţinut toate rezultatele", zice Alex, cu francă recunoştinţă faţă de dascălul său şi de Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", şcoala în care a făcut toate cele 12 clase. 

În top, din prima

Deşi la liceu a studiat într-o clasă cu specializare reală, matematică-informatică intensiv, Alex a ales să meargă la olimpiadele de geografie, disciplină pe care nu se pune mare accent în domeniul studiat de el. 

"Olimpiade de geografie sunt abia din clasa a VIII-a, iar când am ajuns eu în ultimul an de gimnaziu era pandemie, aşa că nu s-au ţinut. Am participat prima oară în clasa a X-a (în anul 2022 - n.r.), m-am calificat la naţională şi acolo am luat locul I", povesteşte tânărul. 

Reuşita i-a asigurat participarea la Olimpiada internaţională de geografie, când a concurat cu peste 200 de elevi din 54 de ţări, şi a obţinut un rezultat remarcabil: locul III, adică medalia de bronz. Alex a fost cel mai mic din lotul României, format din patru elevi care au încheiat competiţia desfăşurată online cu tot atâtea premii.

Alex Topai

Ultima olimpiadă

Un an mai târziu, în 2023, elevul orădean a demonstrat din nou că geografia este pasiunea lui: s-a calificat la Olimpiada Europeană de Geografie, unde a obţinut aurul absolut, având punctajul maxim, rar atins de elevi. "Toate experienţele la olimpiade au fost copleşitoare, aşa cum este şi firesc, probele sunt de o dificultate peste medie. Ştiam că toţi concurenţii suntem foarte bine pregătiţi, dar nu m-am gândit la ceilalţi, ci doar la ce fac eu", rememorează adolescentul. 

Anul acesta, Alex s-a calificat iar la concursul european, care va începe în această săptămână, la Belgrad. La nivel naţional, s-a clasat pe locul VI, dar nu se învinovăţeşte, pentru că a trebuit să-şi dedice timpul şi pregătirii pentru bacalaureat. "Din martie sunt în pregătire intensivă continuă, simt că sunt aproape de burnout (epuizare - n.r.)", zice el. 

Alex Topai OradeaBacul olimpicilor 

Calificarea la olimpiada europeană i-a schimbat calendarul examenelor, fiind inclus de Ministerul Educaţiei în sesiunea specială pentru olimpici, care s-a desfăşurat în luna mai. "Cu trei săptămâni înainte am aflat că, de fapt, voi da Bacul mai repede. A fost o perioadă stresantă". 

Pentru că a absolvit o clasă de mate-info, n-a putut opta pentru geografie la examenul de bacalaureat, astfel că a avut de învăţat la română, matematică şi biologie. La toate a luat note mari, la mate chiar 10, dar n-a apucat să se bucure nici de rezultat, nici de absolvire, pentru că învaţă pentru olimpiada ce stă să înceapă. 

Viitor geograf cu diplomă

Performanţele olimpice i-au asigurat lui Alex un loc fără taxă la orice facultate doreşte, din orice domeniu, iar "busola" lui l-a direcţionat spre Universitatea din Bucureşti, unde va studia - cum altfel? - geografia. 

Deşi unii i-au spus că domeniul nu este unul de viitor şi că ar trebui să-şi aleagă un sector mai bănos, Alex este neclintit ca muntele: "Sunt o grămadă de oportunităţi de carieră şi pentru un absolvent de Geografie. Pot urma o carieră academică, dar pot lucra şi în privat, de exemplu în urbanism. Toate companiile care lucrează cu sisteme GIS (sisteme de informaţii geografice - n.r.) au nevoie de geografi, şi chiar îi recrutează din facultăţi".

A luat în calcul şi să studieze în străinătate, dar a concluzionat că preferă să fie unul dintre tinerii care îşi foloseşte cunoştinţele pentru ţara lui, mai ales că cel mai mult îl pasionează acum planificarea urbană, iar oraşele României duc lipsă de îmbunătăţiri.

Fanul transportului public

Pe oraşul lui natal, Oradea, îl vede destul de bine, din această perspectivă: "Îmi place că se investeşte în transportul în comun, nu ca în alte oraşe, precum Braşov sau Constanţa, care au renunţat la liniile de tramvai, iar traficul e şi mai aglomerat". 

Apreciază şi investiţiile în amenajări de parcuri din oraş, dar ar vrea să vadă că Primăria face şi mai multe spaţii verzi, pe care le consideră esenţiale pentru un viitor sănătos. "Probabil faptul că am învăţat atât de multă geografie m-a sensibilizat la problemele de mediu, în special privind risipa pe care o facem şi poluarea", zice Alex.

Alex Topai, Oradea

Cel mai mult i-ar plăcea ca oamenii să folosească tot mai puţin autoturismele, în favoarea transportului public. "În Occident, lumea a înţeles că o familie cu 2-3 maşini nu e eficientă, aşadar folosesc transportul în comun şi bicicletele. La noi e invers, oamenii aspiră să aibă mai multe maşini. Înţeleg că motivul vine din comunism, dar tot e greşit", spune adolescentul, decis să nu facă niciodată şcoala de şoferi şi să folosească doar transportul public. 

"E adevărat că sunt convins şi că aş fi un pericol public pe şosele", spune Alex, zâmbind. Dar i-ar plăcea ca şoferii să conştientizeze că toţi, laolaltă, sunt un pericol pentru viitorul întregii planete şi să decidă mai des în favoarea Pământului, pe care el îl studiază cu atât de mult interes...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De ce avem un Test?
Simplu de tot, articolul a fost dat spre citire altor tineri, rezultatul fiind dezamăgitor. Așadar ce ne facem? -----------
Postat 30 Iunie 2024, 09:14 de Just-22
Felicitări!
Deopotrivă doamna ziarist, Bihoreanul, mai ales tânărului de nota zece. Un test: ”Dacă va citi articolul în întregime, și apoi va putea indica ideile care freamătă acolo” ----------- https://www.fanatik.ro/cine-plateste-despagubirile-in-dosarul-2-mai-daca-vlad-pascu-va-fi-acuzat-de-crima-avocat-am-propus-ca-tatal-soferului-sa-fie-introdus-in-cauza-20719893
Postat 30 Iunie 2024, 09:12 de Just-22
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON