URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Septembrie 2024, 12:15

Cu hărțile pe masă! Orădenii din Podgoria cer Consiliului Județean să publice detaliile variantelor de traseu pentru Inelul de Nord

Locuitorii din cartierul Podgoria, constituiți într-o asociație, solicită Consiliului Județean Bihor să organizeze o dezbatere publică reală cu privire la traseul viitorului Inel Metropolitan de Nord, despre care se tem că le vor afecta locuințele. Orădenii susțin că simpla consultare publică anunțată de CJ este „pur formală” și riscă să se transforme într-un simulacru, câtă vreme administrația nu publică hărți de detaliu ale variantelor viitorului drum.

În loc de consultare, dezbatere pe hărți

„Somăm public Consiliul Județean Bihor să pună la dispoziția mass-mediei, asociației noastre, care a cerut dezbatere publică și documentație exhaustivă, incluzând hărți de detaliu pentru fiecare traseu, prin adresa nr. 17429/02.09.2024, precum și tuturor cetățenilor, prin publicarea pe site-ul instituției, a acestor hărți de detaliu imperios necesare pentru o consultare publică reală”, se arată într-un comunicat dat publicității de Asociația pentru apărarea dreptului de proprietate privată.

Documentul semnat de vicepreședinta Andras-Bacrău Larisa-Monica amintește că data limită stabilită de Consiliul Județean Bihor pentru transmiterea opțiunii cetățenilor privind variantele de traseu este 12 septembrie 2024, dar consultarea publică este una pur formală și ineficientă, câtă vreme „site-ul www.cjbihor.ro găzduiește în continuare o hartă generală care nu oferă niciun detaliu privind străzile, categoria de terenuri (intravilan sau extravilan) tranzitate, posibilitatea de a identifica zonele locuite și/sau distanțele aproximative față de acestea”.

De altfel, printr-o adresă înregistrată la CJ Bihor pe data de 2 septembrie, Asociația a solicitat oficial instituției organizarea unei dezbateri publice, cu punerea la dispoziție a documentației de proiect, astfel încât să fie indicate pentru toate cele trei trasee „în mod neechivoc stăzile tranzitate”, precum și „comunicarea studiului de fezabilitate (integral) pentru a respecta principiul transparenței și a da eficiență obligației de a supune consultării publice acest proiect”.

„Discriminări și privilegii neavenite”

Mai mult decât atât, Asociația acuză CJ Bihor de faptul că a permis accesul la informații detaliate ale traseelor doar către anumiți cetățeni, deși conform legii la ele „ar trebui să aibă acces neîngrădit toți cetățenii urbei și, cu precădere, cetățenii ale căror proprietăți se află pe traiectoria celor trei trasee - T1, T2A-T2B, T3”.

„Surse din cadrul Consiliul Județean Bihor susțin că nu există hărți de detaliu, aspect contrazis atât de răspunsul transmis de TERM SRL unuia dintre membrii fondatori ai Asociației pentru Apărarea Dreptului de Proprietate Privată prin care anunțau că termenul limită de predare a documentației de proiect este data de 31 august 2024, cât și de informațiile postate pe grupul Facebook Oșorhei Util în data de 4 septembrie 2024 de un cetățean al comunei Fughiu, interesat de potențiala afectare a comunei și a străzii proprii de traiectoria T3. Autorul postării susține că, în data de 3 septembrie 2024, la sediul Consiliului Județean Bihor, a avut acces la harta de detaliu T3, asigurând cetățenii comunei Fughiu că acesta nu tranzitează zone locuite, ci doar terenuri arabile și fânețe”, arată comunicatul, care este însoțit de documentele invocate și de capturi de ecran cu cnversații din grupul de Facebook.

„Împrejurarea potrivit căreia Consiliul Județean Bihor răspunde preferențial unei persoane fizice, în timp ce ignoră aceeași solicitare din partea unei asociații legal constituite care, în prezenta speță, reprezintă un interes public, e de natură să creeze discriminări și privilegii neavenite”, acuză reprezentanții proprietarilor din Podgoria.

Trei variante

După cum se știe, pe 29 august a.c., președintele CJ Ilie Bolojan a prezentat aleșilor bihorenilor trei variante de traseu ale Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei desprinse din studiul de fezabilitate, afirmând că face acest lucru în urma controverselor din campanie și pentru a informa atât consilierii, cât și publicul, care va avea la dispoziție două săptămâni pentru a consulta concluziile studiului de fezabilitate realizat de firma Term SRL.

Cele trei variante apar reliefate pe o singură hartă, traseele pornind toate din DN1, din diferite puncte, urmând să străbată dealurile Oradiei, către centura Biharia, ocolind localitățile Paleu și Săldăbagiu de Munte, fără însă a fi clar cât de afectate vor fi propritățile localnicilor.

Documentația atașată la anunțul CJ Bihor privind consultarea publică este, de asemenea, una sumară:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
?!
De ce-i deranjeaza pe penalii birtinezului sa discute proiectele concret, cu schite/planuri/detalii?
Postat 12 Septembrie 2024, 12:36 de pinonel
vasi/adi13
Taci amu mai, tu si PZD nu știți nimic
Postat 10 Septembrie 2024, 16:00 de Sandu2100
Traseul chelului, el hotaraste, pixul lui
Ce rost are noul drum, ca atunci tot traficul greu, usor dinspre Cluj spre Bors 2 va trece pe aici. Si atunci ce rost are centura mare? Plus ca bolovanul va face o centura ca la Alesd direct prin case. In zonab aia e in de case, e imposibil sa nu faca ca in Alesd. Cum am spus, noroc ca Filip a facut centura, ca altfel direct prin piata Unirii o facea Bolovanu
Postat 10 Septembrie 2024, 15:43 de vasi13
Manipulati de PSD
La Argeș e PSD, pt asta au tras acolo, poate primarul sau seful CJ de acolo pune o pila buna la Curtea de Apel Argeș, dar poate da un verdikt ca sa se facă la 2 benzi pe sens, plus pasaje si tuneluri ::::::))))))
Postat 10 Septembrie 2024, 14:52 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4737 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON