URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2013, 18:16

Cu fonduri europene, România va deveni a 19-a ţară din lume cu un registru electronic pentru verificarea apostilării actelor cetăţenilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În sala mare a Prefecturii Bihor a fost prezentat, miercuri, proiectul de realizare a unui "sistem interoperabil centralizat pentru evidenţa apostilei eliberate de către Instituţiile Prefectului din România pentru actele oficiale administrative", proiect finanţat cu fonduri europene în valoare echivalentă de 2,03 milioane lei şi a cărui termen de finalizare este decembrie 2014.

Noul sistem va revoluţiona, practic, modul de gestionare şi posibilităţile de verificare a documentelor pe care cetăţenii români le prezintă autorităţilor din străinătate, începând de la actele de identitate, de stare civilă sau de cazier judiciar, până la cele de studii sau medicale.

"În prezent, când un cetăţean român aflat într-o ţară străină prezintă autorităţilor din acea ţară diverse documente eliberate în ţară şi apostilate de Prefecturi, autorităţile străine care trebuie să le verifice se adresează misiunilor diplomatice ale României, care la rându-le se adresează Ministerului Afacerilor Externe, care contactează Ministerul Afacerilor Interne, iar acesta se adresează Prefecturilor pentru verificarea apostilelor. După implementarea noului sistem electronic, toate datele privind apostilările vor fi introduse într-o bază de date interoperabilă, iar instituţiile publice sau companiile din străinătate vor putea să facă verificări online, accesând portalul ce va fi pus la dispoziţie în cursul anului viitor", a explicat Daniela Călinescu, consilier pentru afaceri europene în cadrul Prefecturii Bihor.

Urmarea practică este că toţi cetăţenii români aflaţi în străinătate vor putea dovedi autenticitatea actelor lor instantaneu.

În întreaga lume se apostilează anual peste 10 milioane de documente care sunt apoi recunoscute de autorităţi, în baza unei Convenţii internaţionale semnate de 105 state. Dintre acestea, în prezent doar 18 oferă posibilitatea verificării electronice a actelor apostilate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte frumos dar ... prefectura e ca sula!
... despre cati cetateni e vorba in final? Ca Romania nu e in stare nici sa-i numere corect in interiorul granitelor, cu atat mai putin sa-i si apostileze la exterior!
Postat 11 Decembrie 2013, 21:56 de Blow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON