Femeia de 67 de ani din Oradea diagnosticată cu metapneumovirus uman (HMPV) și internată la Spitalul Județean Bihor s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor pe 4 ianuarie, cu simptome ca insuficiență respiratorie acută, dispnee, tuse productivă și mialgii, a informat joi DSP Bihor.
La Urgențe...
Direcția de Sănătate Publică Bihor a transmis joi o primă informare detaliată despre cazul femeii de 67 de ani din Bihor, diagnosticată pe 8 ianuarie cu metapneumovirus uman, HMPV, un virus despre care presa internațională a scris în această perioadă că se răspândește rapid în China.
„Persoana depistată este de sex feminin, în vârstă de 67 ani, locuia la fiica ei în Oradea din luna noiembrie 2024, având patologie cronică în antecedente”, se arată în informarea semnată de dr. Daniela Rahotă, șefa DSP Bihor.
În același comunicat se menționează că pacienta s-a dus la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean din Oradea pe 4 ianuarie, „cu fenomene de insuficiență respiratorie acută, dispnee, tuse productivă, mialgii, artralgii, stare generală alterată cu debut în 26.12.2024”.
Orădeanca a fost internată la Secția Pneumologie - Terapie acută și i s-a recoltat exudat faringian, trimis la laborator.
„În data de 8.01.2025 laboratorul SCJUB transmite către Compartimentul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul DSP Bihor, în cadrul raportării săptămânale, detecția Human Metapneumovirus. Tulpina este expediată către laboratorul DSP Bihor în data de 08.01.2025 orele 13, iar trimiterea ei către Institutul Cantacuzino București (INCDMMC) s-a realizat în cursul dimineții de azi, 09.01.2025”, se arată în comunicat.
Informarea menționează că pacienta este internată în stare stabilă.
Nu este un virus nou
Dat fiind că în această perioadă virusul HMPV se răspândește mai ales în China, autoritățile sanitare subliniază că nu este vorba despre un virus nou în România sau în lume și, mai ales, că în general nu are urmări grave.
„Metapneumovirusul uman (HMPV) este cunoscut de peste 20 ani, face parte din aceeași familie de virusuri ca virusul sincițial respirator, având o circulație obișnuită în sezonul rece de mai mulți ani. Provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreții nazale, congestie şi dificultăți de respirație, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele infecții pot dezvolta forme grave (în special la sugari și copiii mici, vârstnici, persoane cu imunitate compromisă, pacienți cu boli pulmonare cronice) și necesită spitalizarea bolnavilor” – se arată în informarea DSP Bihor.
Recomandările DSP
„Ca și alți viruși, HMPV se răspândește prin tuse și strănut, fiind importantă în sezonul gripal respectarea măsurilor de prevenire a gripei”, explică specialiștii DSP, care adaugă o serie de recomandări pentru cetățeni.
„Depistarea virusului nu este un motiv de alarmare, însă reamintim că e importantă respectarea măsurilor minime de protecție sanitară împotriva virozelor respiratorii/ gripei”, se subliniază în comunicat, care continuă cu enumerarea acestora:
- Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun;
- Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate;
- Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului;
- Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități;
- Evitați locurile aglomerate , iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.;
- Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie;
- Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate.
Ministrul Rafila: „Nu este nimic special”
Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut joi declarații despre HMPV și cazul diagnosticat în Oradea, subliniind și el că acest virus nu este nou și nici nu este adus din China. În plus, a spus ministrul, majoritatea infecțiilor sunt „banale”.
„Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 şi care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecţiilor sunt banale, sunt pur şi simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Uneori, ca la orice viroză, pot să apară şi cazuri mai grave şi atunci se face diagnostic etiologic. Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obişnuit în această perioadă în emisfera nordică", a explicat Alexandru Rafila pentru agenția de știri Agerpres.
Tot el a adăugat că HMPV produce răceli mai ales în sezonul rece, de foarte mulţi ani, în Europa, în emisfera nordică şi "în lume în general".
Totodată, ministrul a spus că în România virusul nu are, în această fază, o evoluție de tip epidemic.
„Deocamdată, nu este o evoluţie de tip epidemic a infecţiei gripale, gripa este monitorizată în primul rând. Este în fiecare an (virusul HMPV în România - n.r.). Zeci de mii de cazuri sunt în fiecare an cu virusul acesta. Nu este nicio noutate, produce răceli banale. Că mai este câte un caz grav... Sunt oameni cu deficienţe imune, au boli asociate. Nu a venit din China...", a încheiat Alexandru Rafila, pentru sursa citată.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.