URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iunie 2023, 12:41

Cu ce se laudă Marcel Boloș după un an la conducerea Ministerului Proiectelor Europene: În România au intrat zilnic câte 31 milioane euro

Înainte de a prelua portofoliul de la Ministerul Finanțelor, bihoreanul Marcel Boloș a făcut bilanțul activității de 14 luni la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, arătând că în această perioadă rata absorbției fondurilor europene a crescut cu 20 de procente.

Mai precis, potrivit raportului publicat pe site-ul MIPE, România a ajuns la o rată de absorbție de 75%.

„Cel mai prolific an”

„În ultimul an (mai 2022 – mai 2023), suma totală primită de România din fonduri europene prin Politica de Coeziune și PNRR este de 11,3 miliarde de euro, iar rata absorbției a crescut de la 54% la 77% în prezent”, se arată în raport.

La 4 mai 2022 spuneam că dedic acest mandat la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene beneficiarilor care au nevoie de eficientizarea implementării proiectelor prin care construim viitorul României, şi în egală măsură, au nevoie de sprijin pentru debirocratizarea accesului la finanţările europene. Am ajuns în punctul în care trebuie să vă spun rămas bun, cu speranţa că activitatea mea s-a apropiat de aşteptările dumneavoastră. Asta după un an în care am făcut tot ce am putut să valorific puterea fondurilor europene pentru a stimula dezvoltarea economică şi pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor. An în care au întrat zilnic în România peste 30 de milioane de euro”, a transmis Marcel Boloş.

Prin politica de coeziune, în ultimul an s-au încheiat peste 4.000 de contracte în valoare de 4,6 miliarde de euro, în timp ce numărul contractelor semnate de coordonatorii de reforme și investiții, prin PNRR, este de peste 8.800, în valoare totală de 26 miliarde de euro.  

Dacă privim rezultatele, aș spune ca fost cel mai prolific an în domeniul fondurilor, atât din punctul de vedere al sumelor atrase de România și al contractelor semnate, cât și al mecanismelor pe care le-am pus în practică, prin descentralizare, digitalizare, debirocratizare, planificare și predictibilitate. Cea mai mare satisfacție pe care o am după acest an de eforturi intense este că rezultatele se văd cel mai bine în viața de zi cu zi a oamenilor: am oferit companiilor din toată țara sprijin în valoare de 1,5 miliarde de euro, 1 miliard de euro au fost investiți în eficiența energetică națională și 4 milioane de români vulnerabili au primit sprijin material pentru alimente, îmbrăcăminte, rechizite sau pentru plata facturilor de energie”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Măsuri pentru românii vulnerabili

Potrivit raportului, toate cele 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027 sunt aprobate, cu un buget total de 46 de miliarde de euro, iar în programele aferente perioadei 2014-2020 s-au primit de la Comisia Europeană 77% din alocările totale.

Până în prezent, au fost lansate în consultare publică ghiduri aferente a 100 apeluri de proiecte, în valoare totală de aprox. 8,3 miliarde euro, din care aprox. 5,2 miliarde euro reprezintă contribuția UE. Acestea sunt în conformitate cu obiectivele, prioritățile și bugetele stabilite prin programele negociate și aprobate de către Comisia Europeană. Primele apeluri de proiecte urmează a fi deschise în luna iunie 2023”, se mai arată în raportul lui Boloș.

Fostul ministrul al Proiectelor Europene a amintit și că românii vulnerabili au primit carduri de energie și pachete cu alimente, plătite din bani europeni, dar și că a pregătit programe care vor susține în continuare măsuri sociale.

Unul dintre principalele obiective ale acestei perioade a fost continuarea investițiilor în infrastructura de apă și apă uzată, în ultimul an fiind semnate 29 contracte în valoare totală de 1,2 miliarde euro, ceea ce înseamnă 267.000 români conectați la rețeaua de apă și 181.578 la rețeaua de canalizare. De asemenea, au fost salvate proiecte strategice de peste 10 miliarde euro din perioada 2014-2020 prin adoptarea unui act normativ care stabilește și definește tipurile de proiecte care fac obiectul procesului de închidere (proiecte etapizate, proiecte nefuncționale, proiecte nefinalizate, proiecte ce trebuie reziliate). În plus, permite trecerea proiectelor dintr-o perioadă de programare în alta”, a mai transmis Boloș.

Despre PNRR, viitorul ministru al Finanțelor a precizat că s-au implementat 72 de ținte și jaloane, care au o valoare totală de 10 miliarde de euro.

Citește aici raportul lui Marcel Boloș:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Iesim din UE si intram unde?
In CSI?! In BRICS? Sau ramanem daci liberi si rupti in cur_te? Sa-i multumim Divinitatii ca nu suntem mai rau! Care dintre noi, daca ar avea o masa in piata, i-ar angaja vanzatori pe dancila sau pe ma_ciuca ori pe ciolanu?! Exact! Niciunul. Si vorbim de ultimii trei premieri ai Romaniei! Ne plangem de UE dar ni se pare firesc sa fim condusi la toate nivelurile de niste analfabeti functionali....
Postat 16 Iunie 2023, 04:47 de pinonel
KP
Altădată spuneai ca BOLOȘ e ziarist, acum contabil, ce mai urmează ??
Postat 15 Iunie 2023, 21:40 de Sandu2100
Banii vorbeste
Datoria externă totală a României a crescut în 2022 cu 6,13 mld. euro, la 142,7 mld. euro. La sfârşitul anului 2022, datoria administraţiei publice a fost de 57,6 miliarde euro, în scădere cu 1,1 mld. euro faţă de soldul afişat la 31 decembrie 2021, când a înregistrat valoarea de 58,8 miliarde euro. Practic, datoria publică s-a dublat în doar câţiva ani: de la 330 de miliarde de lei în 2018 la 660 de miliarde de lei în 2022. În primele două luni din 2023 (ultimele date privind datoria publică), datoria a mai făcut un salt de 46 de miliarde de lei, până la 706 miliarde de lei. La fel s-a întâmplat şi cu dobânzile plătite la credite. Ele au crescut de la 12,9 miliarde de lei în 2019, anul de dinaintea pande­miei, la 29 de miliarde de lei în 2022 şi, dacă lucrurile continuă aşa, vor ajunge la 38 de miliarde de lei în 2023. Din 2018 până în 2022, doar dobânda la creditele statului a fost de 74,4 mld. lei (15 mld. euro). Sa ne spalam bine pe greier... Iar cit s-a scos din Romania din 2000 incoace , dupa privatizarile magnifice si invazia multinationalelor se numara in sute de miliarde de euro.
Postat 15 Iunie 2023, 19:43 de excalibur
Cotizația României este de 33,6 miliarde Euro pe actualul ciclu bugetar al UE.
Boloș nu a fost manager de proiect european niciodată în viața lui de contabil eșuat de acum la MOP. Habar nu are ce vorbește, pentru că România, din 1992 încoace de când au apărut programele de preaderare Phare, până în prezent cu Instrumentele Structurale și mai nou PNRR care are majoritar o componentă de împrumuturi bancare, a plătit deja dublu față de cât a absorbit în total. Cifrele sunt prea evidente ca să le vadă noul ministru de finanțe.
Postat 15 Iunie 2023, 18:00 de KP
Și au ieșit câți?
Asta să ne mai spună! Să vedem diferența.
Postat 15 Iunie 2023, 15:28 de georgemarian
altceva ar fi interesant sa ne zica bolos
cat din cei 31 mil EUR/zi s-au intros sub forma de parandarat la politicieni din cele 3 partide. asta ar fi stire si informatie utila.
Postat 15 Iunie 2023, 13:19 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON