Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședintele Mircea Mălan au avut joi o întâlnire de lucru cu directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, orădeanul Marcel Boloș, la care au participat și specialiști din cele două instituții, pentru a identifica proiectele apte să asigure finanțări europene prin Programul Operațional Regional 2021-2027, gestionat la nivel regional.
O rețea de parcuri industriale, drumurile de centură în comunele din Zona Metropolitană Oradea, reabilitarea clădirii Policlinicii Mari și programul de stimulare a turismului în Apuseni ar putea asigura finanțări de aproximativ 190 milioane euro.
Reţea de parcuri industriale
Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, unul dintre obiectivele discutate la întâlnirea care a avut loc joi la sediul acestei instituții este crearea unei rețele de parcuri industriale în orașele Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, ceea ce ar permite relansarea economică la limitele teritoriale ale județului.
„Parcurile ar putea fi populate de investitori noi, firme locale, dar și puncte de lucru ale companiilor mari din Oradea. Cele din urmă se confruntă cu problema forței de muncă, pe care o recrutează de la distanțe de până la 70 de kilometri depărtare de Oradea”, arată CJ Bihor, precizând că valoarea estimată a acestor investiții este de aproape 12 milioane euro.
Pe lista proiectelor în domeniul infrastructurii se regăsesc variantele de ocolire Nojorid, Oșorhei și Sântandrei, estimate la peste 40 de milioane euro. În acest an va fi finalizată proiectarea tehnică pentru cele trei centuri din ZMO și va fi lansată licitația de execuție a lucrărilor.
Pentru turism
De asemenea, CJ Bihor își propune să acceseze prin ADR-NV fonduri europene în valoare de peste 18 milioane euro pentru dezvoltarea și promovarea turismului în Munții Apuseni - zona Padiș. Un proiect aflat în lucru vizează modernizarea DJ 763 Padiș – Ic Ponor, a drumului Scărița – Glăvoi, precum și amenajarea unei parcări și a unui camping. În același proiect este inclusă realizarea unui sistem de alimentare cu apă și canalizare și amenajarea unui drum pietonal de acces către punctul de belvedere Cetățile Ponorului și a peșterii din apropiere.
O altă investiție care ar putea fi finanțată cu bani europeni este reabilitarea viitorului sediu al instituției, fosta Policlinică Mare, pentru care anul trecut a fost lansată o licitație cu fonduri dintr-un credit contractat de fosta conducere a județului, contractul cu constructorul fiind însă reziliat de actuala conducere tocmai pentru ca lucrarea să fie făcută pe bani europeni. În prezent, proiectul tehnic actualizat este în curs de avizare la Ministerul Mediului, valoarea estimată a acestuia fiind 6,5 milioane euro.
Potrivit comunicării CJ Bihor, proiectele dezbătute în cadrul întâlnirii de joi dintre reprezentanții instituției și directorul ADR Nord-Vest ar putea atrage în județul Bihor aproximativ 190 milioane euro în următoarea perioadă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.