URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iulie 2021, 13:18

Cu ce proiecte vrea Consiliul Județean să atragă fonduri UE de aproape 200 milioane euro

Cu ce proiecte vrea Consiliul Județean să atragă fonduri UE de aproape 200 milioane euro foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședintele Mircea Mălan au avut joi o întâlnire de lucru cu directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, orădeanul Marcel Boloș, la care au participat și specialiști din cele două instituții, pentru a identifica proiectele apte să asigure finanțări europene prin Programul Operațional Regional 2021-2027, gestionat la nivel regional.

O rețea de parcuri industriale, drumurile de centură în comunele din Zona Metropolitană Oradea, reabilitarea clădirii Policlinicii Mari și programul de stimulare a turismului în Apuseni ar putea asigura finanțări de aproximativ 190 milioane euro.  

Reţea de parcuri industriale

Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, unul dintre obiectivele discutate la întâlnirea care a avut loc joi la sediul acestei instituții este crearea unei rețele de parcuri industriale în orașele Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, ceea ce ar permite relansarea economică la limitele teritoriale ale județului.

„Parcurile ar putea fi populate de investitori noi, firme locale, dar și puncte de lucru ale companiilor mari din Oradea. Cele din urmă se confruntă cu problema forței de muncă, pe care o recrutează de la distanțe de până la 70 de kilometri depărtare de Oradea”, arată CJ Bihor, precizând că valoarea estimată a acestor investiții este de aproape 12 milioane euro.

Pe lista proiectelor în domeniul infrastructurii se regăsesc variantele de ocolire Nojorid, Oșorhei și Sântandrei, estimate la peste 40 de milioane euro. În acest an va fi finalizată proiectarea tehnică pentru cele trei centuri din ZMO și va fi lansată licitația de execuție a lucrărilor. 

Pentru turism

De asemenea, CJ Bihor își propune să acceseze prin ADR-NV fonduri europene în valoare de peste 18 milioane euro pentru dezvoltarea și promovarea turismului în Munții Apuseni - zona Padiș. Un proiect aflat în lucru vizează modernizarea DJ 763 Padiș – Ic Ponor, a drumului Scărița – Glăvoi, precum și amenajarea unei parcări și a unui camping. În același proiect este inclusă realizarea unui sistem de alimentare cu apă și canalizare și amenajarea unui drum pietonal de acces către punctul de belvedere Cetățile Ponorului și a peșterii din apropiere.

O altă investiție care ar putea fi finanțată cu bani europeni este reabilitarea viitorului sediu al instituției, fosta Policlinică Mare, pentru care anul trecut a fost lansată o licitație cu fonduri dintr-un credit contractat de fosta conducere a județului, contractul cu constructorul fiind însă reziliat de actuala conducere tocmai pentru ca lucrarea să fie făcută pe bani europeni. În prezent, proiectul tehnic actualizat este în curs de avizare la Ministerul Mediului, valoarea estimată a acestuia fiind 6,5 milioane euro.

Potrivit comunicării CJ Bihor, proiectele dezbătute în cadrul întâlnirii de joi dintre reprezentanții instituției și directorul ADR Nord-Vest ar putea atrage în județul Bihor aproximativ 190 milioane euro în următoarea perioadă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cele mai dorite variante
Trebuia de la bun început construită o variantă pentru Oșorhei care să iasă după Oșorhei, nu doar un pasaj peste calea ferată. Pentru a avea o viteză de tranzit corespunzător la capătul variantei, ar fi o idee bună ca sensul spre Cluj să nu se termine în sensul giratoriu, ci să meargă circa un kilometru ca o bandă paralelă cu actualul drum, astfel având 2 benzi va asigura un flux mărit de vehicule și posibilitatea ca mașinile mai rapide să devanseze mașinile mai lente. Autostradă continuă spre Cluj în următorii 8 ani sigur nu vom avea, traficul de tranzit se va desfășura tot pe DN1. S-a renunțat la varianta de ocolire pentru Biharia? În loc de Nojorid mai bine s-ar apuca de cea pentru Biharia.
Postat 01 August 2021, 04:41 de zsizsi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON