URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 27 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
03 Iunie 2024, 08:50

Cseke Attila, candidatul UDMR la CJ Bihor: De la „eu pot mult”, la „împreună putem și mai mult”!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cseke Attila este considerat un om cu care comunitatea maghiară chiar că se poate lăuda. Fără nicio strângere de inimă, BIHOREANUL l-a declarat omul anului atunci când, ca ministru, a realizat ultima descentralizare majoră, și anume cea din Sănătate.

Ca ministru al Dezvoltării, a reușit să adopte în guvern Codul construcțiilor, un proiect extrem de important, care ar ajuta toți cetățenii, dar care a rămas blocat în Parlament de când UDMR nu mai face parte din majoritatea guvernamentală.

Este omul politic curajos în abordări, profesionist în implementare, creativ în găsirea de soluții. Candidează la șefia județului Bihor cu o echipă de consilieri profesionistă.

- Domnule Cseke Attila, sunteți politicianul UDMR pe care și foarte mulți români îl apreciază. Care este motivul?

- Cei care mă cunosc spun despre mine că muncesc mult. Pun suflet în tot ceea ce fac. Nu sunt adeptul pozițiilor extreme. Nu caut conflicte. Încerc ca aceia pe care îi reprezint să fie mândri de rezultatele muncii mele. Cred că am demonstrat că sunt un om deschis. Pe cât a fost posibil, din funcțiile mele de ministru, am încercat să ajut pe toată lumea.

- Ați ajutat pe toată lumea, dar Bihorul?

- Nu am uitat niciun moment că sunt bihorean. În calitatea mea de ministru al Dezvoltării, am adus investiții în valoare de un miliard de euro în județul Bihor. Fiecare comună are cel puțin o investiție decisă de mine, ca ministru UDMR. Am fost corect. Am acordat atenție tuturor comunităților: române, maghiare sau celor slovace. Modelul de abordare este unul moștenit, asumat de la tatăl meu. El a fost un om meticulos și cinstit, am preluat aceste valori de la el.

Echilibru între sat și oraș

- Care sunt investițiile de care sunteți cel mai mândru?

- Nu vreau să vorbesc de o investiție. Vreau să vă vorbesc despre un mod de abordare. Sunt mândru că nu m-am înscris în corul celor care doresc să îngroape zona rurală. Am investit mult în comune, sate. Știți, de altfel, că în Bihor jumătate dintre oameni trăiesc la sat, jumătate la oraș? Nu poți abandona jumătate din județ. Trebuie echilibru. Acolo trăiesc oameni, trebuie servicii comunitare. Sunt mândru că sunt ministrul care a inițiat, realizat cap-coadă programul Anghel Saligny. Inclusiv numele programului l-am propus eu.

- Ce facem cu orașele?

- Poate m-ați înțeles greșit sau nu am fost explicit. Eu am ajutat pe toată lumea, inclusiv orașele. Cred că satul și orașul trebuie să fie ca doi prieteni buni. Nici unul nu trebuie să se dezvolte în detrimentul celuilalt. Știți că orașele se dezvoltă și datorită impozitelor reținute de la acei zeci de mii de oameni din sate care vin dis-de-dimineață la lucru aici? Dar ei seara merg acasă, să zicem la Hidișel, și vor apă, canalizare, iluminat acolo, deși firma plătește impozitele pentru ei la oraș. Deci trebuie să echilibrăm lucrurile.

- Aveți cumva cifre?

- Desigur. În 2023, în Bihor au fost plătiți 5.5 miliarde de lei ca impozit. Oradea 4.5 miliarde, adică 82%, iar tot restul - circa 1 miliard, adică 18%. E clar, în Oradea sunt parcuri industriale, firme, dar doar circa o treime din populație; două treimi dintre oameni trăiesc în alte sate sau orașe. Foarte mulți locuiesc la sat, dar lucrează și plătesc impozit aici. Cred că, fără să oprim motorul principal, trebuie pornite și alte motoare în tot județul.

- Există condiții pentru a dezvolta tot, chiar în întreg județul?

- Trebuie să fim corecți. Nu toate lucrurile se pot dezvolta în sate. Spre exemplu nu cred - cu toată simpatia pentru prietenii mei din Vad - că trebuie să avem universitate la Vadu Crișului. De asemenea, anumite intervenții spitalicești foarte sofisticate le poți avea doar la Oradea, Cluj, Târgu Mureș sau București. În rezolvarea unei probleme reale, trebuie să ai grijă să nu treci dintr-o extremă în alta. Dacă m-ați întreba de un atu al UDMR, l-aș spune pe acesta, și din punct de vedere politic sau administrativ este poate cea mai echilibrată formațiune. Fără populisme.

- Ați vorbit de economie. Ați avut întâlniri cu oameni de afaceri?

- Mediul de afaceri ne-a cerut o întâlnire la începutul campaniei. A fost un dialog corect. Trebuie oferit sprijin eficient, real, celor care pot crea și susține locuri de muncă. Firmele dau salarii mari doar dacă câștigă și ele bine. Tinerii rămân acasă, cu condiția unor salarii decente. Important ar fi să avem locuri de muncă cu valoare adăugată mare. Acestea ar ridica întreaga economie locală. Dezvoltarea, implementarea educației financiare este o cheie pentru viitor. Mi-aș dori să fim primul județ care implementează integral, pentru întreg județul, un asemenea proiect. Se spune că banii nu ne fac fericiți, dar e bine totuși să-i avem.

Județ smart!

- Vorbeați de tineri. Ce credeți că-și doresc ei?

- Am discutat mult cu ei. Sunt o altă generație. Am experiența digitalizării. Proiectele PNRR și Saligny din minister le-am derulat exclusiv pe acest tip de platforme. Am fost primul și, din păcate, singurul care am mers în această direcție. Și Bihorul trebuie să devină un județ smart, inteligent și digitalizat. Tinerii nu doresc să stea la cozi, ei vor probleme rezolvate de pe telefon, pe tabletă. Se simt în siguranță doar cu un sistem educațional și sanitar de nivel european. Aer curat, apă bună, mediu sănătos ne dorim cu toții, dar tinerii sunt mai verzi chiar decât noi. Trebuie să simtă efectiv că, pe lângă infrastructură, administrației îi pasă și lucrează pentru tineri și familiile tinere. Vor creșe și, cum am spus, locuri de muncă bine plătite.

- Chiar v-am văzut pe Facebook la inaugurarea unor creșe, deși nu mai sunteți ministru...

- Da. Sunt oameni destui care mă invită din respect și recunoștință pentru ce am făcut. Construirea de creșe este programul național gândit sută la sută de UDMR și de echipa mea de la minister. Este proiectul meu de suflet. De altfel, ca o curiozitate, știți că inclusiv faptul că Ministerul Educației plătește azi salariile la creșe ni se datorează? Colegul meu Szabó Ödön a scris și a trecut legea prin Parlament. Acum, și orașele mici și comunele mari își permit să deschidă creșe. Până când trebuiau finanțate doar de la primării, 98% din creșe erau în centre reședință de județ. Am echilibrat situația și aici.

- Folosiți des acest cuvânt: „echilibru”. De ce?

- Eu chiar cred că o societate, o localitate, o regiune este sănătoasă dacă se află în echilibru. Uitați, orașul Veneția a introdus acum o cotă maximă de turiști pe zi, pentru că deja nu mai erau în echilibru viața locuitorilor și afluxul turistic. Am adus un exemplu extrem, dar cunoscut. Eu cred că trebuie să fie în echilibru betonul cu zona verde, infrastructura de la sat cu cea de la oraș. De dezvoltare trebuie să beneficieze toți. Noi, când am proiectat parcuri industriale, le-am realizat atât la administrații aflate în opoziție, cât și la cele de la putere. Bazine de înot am făcut peste tot, indiferent de culoarea politică a primarului. Gazul spre Aleșd, după ce a rămas fără finanțare, eu l-am propus, ca ministru, într-un alt program, deși a fost lăsat afară singurul primar UDMR din zonă. Am rezolvat ulterior și problema acestuia. Cu noi la conducere au câștigat și cei care nu ne-au votat. Eu însumi mă consider un om echilibrat și cred în acest tip de echilibru comunitar.

E nevoie de puterea tuturor

- „Echilibru sănătos” v-a fost sloganul de acum patru ani. Acum aveți un alt slogan, și anume „Împreună suntem Bihorul”. De ce l-ați schimbat?

- V-am spus, cred în echilibru. Am demonstrat în Ministerul Dezvoltării că, deși au fost foarte multe interese, presiuni politice, am reușit să țin echilibrul, ceea ce în final a fost mulțumitor pentru toată lumea. Cred în continuare în echilibru și îmi mențin atașamentul deplin față de ideea exprimată de acel slogan. Eu am propus, în acest an, și o nouă modalitate de abordare și sunt convins că trebuie să trecem la acest nivel. Trebuie să facem pasul de la „eu pot mult”, la „împreună putem și mai mult”! Trăim împreună în acest județ. Dacă vrem să fim cu toții un motor pentru o regiune mai largă, e nevoie de puterea tuturor celor care au demonstrat.

- Credeți că ați demonstrat?

- Când într-un județ ai 101 administrații și pentru toate am semnat cel puțin un proiect de finanțare, pentru că așa am făcut programele, ghidurile, să ajungă la toți; când pot să demonstrez clar că am semnat pentru un miliard de euro pentru acest județ, dumneavoastră ce ați spune? Când am refăcut majoritatea normativelor în construcții, vechi de decenii? Când am lansat programe naționale unicat, cum e cel cu creșele, lăudat de toată lumea? Ce ziceți, am demonstrat? Hai să fiu elegant: cred că am muncit bine. Am făcut multe cu echipa, dar sincer cred că împreună suntem Bihorul și împreună putem și mai mult.

- În minister se spunea că sunteți un maniac al muncii.

- Sper că nu, dar într-adevăr mă consider un om harnic. Pentru a fi respectat trebuie să muncești mai mult. Îmi place să lucrez în echipă. Ne făceam treaba și acolo, îmi fac treaba și acasă. Nu-mi place să mă plâng.

- Vorbeați de echipă. Ce echipă aveți la aceste alegeri?

- Avem o listă de candidați care reprezintă întreaga comunitate din Bihor. Pe listă sunt ingineri, economiști, profesori, reprezentanți ai altor forțe politice maghiare, reprezentanți ai bisericilor, ai celorlalte minorități - slovaci, romi -, oameni din administrație, dar avem și reprezentanți ai organizațiilor de tineret și persoane din societatea civilă. O listă care poate fi votată cu încredere și pe care mi-o asum.

A consemnat Florin Budea


Câteva cifre pentru Bihor, din mandatul de ministru al domnului Cseke Attila:

- Anghel Saligny - 120 de investiții - 1,48 miliarde de lei

- Anghel Saligny (gaze POIM) - 4 investiții - 0,25 miliarde de lei

- CNI - 84 de obiective de investiții (locul 1 între județe) - 1,42 miliarde de lei

- PNRR - 374 investiții - 1,38 miliarde de lei

Total: 582 de investiții noi aprobate pentru județul Bihor - valoare totală 4,53 miliarde de lei.


O serie de proiecte mari care se află în diverse stadii de implementare sau în licitație, toate promovate sau finanțate în mandatul de ministru al domnului Cseke Attila:

​- Cămin studențesc Universitatea Oradea - 150,2 milioane de lei

​- Sala Polivalentă Oradea - 124,5 milioane de lei

​- Centru de recreere Salonta - 118 milioane de lei

​- Școala Ady Endre - 64,5 milioane de lei

​- Palatul Episcopal Greco-catolic - 39,9 milioane de lei

​- Spital municipal Salonta - 39,9 milioane de lei

​- Centru de învățământ Săcueni - 39,8 milioane de lei

​- Apă/canalizare Remetea - 36,3 milioane de lei

​- Ambulatoriu Aleșd - 30,7 milioane de lei

​- Balneologie Ștei -28 milioane de lei

​- Rețea de apă Gepiu - 27,3 milioane de lei

​- Apă/canalizare Sântandrei - 25 milioane de lei

- Aprobarea construirii celor 16 creșe (900 de noi locuri în creșe) din Bihor (Oradea-2, Salonta, Marghita, Beiuș, Valea lui Mihai, Săcueni, Nojorid, Oșorhei, Sântandrei, Diosig, Paleu, Sălard, Finiș, Lăzăreni, Țețchea).

(Comandat de UDMR Bihor, tipărit de Bihor Media, tiraj 2.800 ex., CMF: 23420001)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6557 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON