URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 27 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
05 Iunie 2024, 14:31

Cseke Attila, candidatul UDMR Bihor la șefia Consiliului Județean, este dezamăgit de campania electorală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Absenţa totală a temelor europene din mesajele adresate bihorenilor de candidaţii partidelor româneşti şi lipsa dezbaterilor electorale au fost subiectele principale aduse în atenţia publică, miercuri, de preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, candidatul formaţiunii la Consiliul Județean, la ultima conferinţă de presă din campania electorală.

„Bihorenii sunt interesaţi de temele europene, subiecte precum sprijinul pentru agricultori, Schengen, fondurile de coeziune care ne-au dezvoltat comunităţile. Am fost singurii care am discutat în această campanie cu oamenii despre aceste aspecte, nu a fost zi să nu vorbim şi despre Uniunea Europeană”, a declarat Cseke, explicând şi motivul pentru care prezenţa românilor în Parlamentul European este importantă.

Vrem bani europeni?

„Fondurile de coeziune absorbite de proiectele din ţară sunt de trei ori mai mari decât contribuţia României la bugetul european. Practic, la 1 euro pe care l-am plătit, am primit 3, iar acest lucru se vede, avem rezultate spectaculoase în comunităţile locale”, susţine Cseke.

Conform acestuia, europarlamentarii UDMR au ridicat subiecte importante în ultimul mandat, cum ar fi discriminarea României în cazul Schengen sau ajutoarele pentru agricultori, acesta fiind şi motivul pentru care alegerile europarlamentare reprezintă o prioritate pentru Uniune şi ar fi trebuit tratate cu mai multă responsabilitate și de partidele româneşti în campania electorală. 

"La toate întâlnirile, am atras atenţia oamenilor  să voteze cu responsabilitate şi pe buletinul destinat Parlamentului European", zice Cseke, avertizând că în mandatul care va începe în această vară se va negocia următorul exerciţiu financiar. Iar pentru a pune în aplicare programul European Green Deal, destinat finanţării proiectelor de reducere a poluării, se vrea reducerea drastică a fondurilor de coeziune şi a celor pentru sprijinirea agricultorilor. „Pentru România, ambele sunt vitale. Noi avem 200 de primari, vedem ce înseamnă să ai fonduri pentru investiţii şi dezvoltare”, zice liderul UDMR.

Fără dezbateri

Cât priveşte campania pentru alegerile locale, Cseke a remarcat lipsa dezbaterilor publice între candidaţi, care ar fi fost „bune pentru democraţie”. „A fost una singură, nereuşită”, spune liderul UDMR, referindu-se la dezbaterea de la Federaţia Patronilor Bihor, eşuată pentru că atât primarul Oradiei, Florin Birta, cât şi preşedintele CJ, Ilie Bolojan, aveau programate alte evenimente.

Cseke a ridicat în cadrul conferinţei de presă şi situaţia nefirească pe care o va genera devansarea alegerilor locale în cazul primarilor care nu vor mai avea un nou mandat. „Până în septembrie, vom avea un primar perdant în exerciţiu şi unul ales, care nu va avea nicio putere de decizie. Să sperăm că primii vor da dovadă de raţiune şi nu vor goli vistieria până la plecare”, a spus preşedintele UDMR Bihor.

Vor 5%

Întrebat de BIHOREANUL dacă sloganurile alarmiste din campanie şi folosirea ca vectori electorali a membrilor guvernului de la Budapesta, inclusiv a premierului Viktor Orban, dar şi a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, au fost determinate de temerea că nu vor atinge pragul electoral pentru intrarea în Parlamentul European, Cseke Attila a negat, pretinzând că „mobilizarea s-a făcut la fel ca la celelalte alegeri”.

„În 2019 am avut tot felul de sondaje, care ne-au dat 4%, am făcut peste 5%. Acum, aceste sondaje nu au existat. Dar e evident că vrem să atingem măcar acel rezultat”, a spus liderul UDMR.

Legat de faptul că în această campanie electorală, UDMR a avut mult mai multe mesaje destinate românilor decât în alţi ani, Cseke susţine că „e o normalitate. Nu cred să fie vreun UAT din Bihor care să nu fi avut vreun contract de finanţare cu semnătura subsemnatului. Pe de altă parte, şi partidele româneşti au transmis mesaje electoratului maghiar”.

Cât despre AUR, singurul partid politic pe care UDMR l-a decretat, public, „duşmanul maghiarilor”, Cseke a pretins că singurul motiv e că „acest partid extremist are mesaje profund antimaghiare, discursuri grave”. „Eu nu ştiu vreun maghiar care să fie membru AUR. Şi rămâne să vedem dacă vreunul va vota cu ei", a încheiat liderul UDMR Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Astea ne-ar mai lipsi.
Totul pt bunastarea "tarii mama" si a sefilor lui de la Budapesta. Am putea pune lacat pe judet.
Postat 05 Iunie 2024, 19:13 de Riviera
3€ la 1€ este doar d.p.v. al contribuției României la bugetul UE.
Ce nu spune sau nu știe Cseke este faptul că din cei 3€ nu rămâne nimic în România, pentru că achiziția de bunuri și servicii prin proiecte se face doar sub sigla CE. Asta fără resursele date oricui, dacă românii nu sunt în stare să le exploateze în interes propriu. În rest, campania electorală este total deprofesionalizată, strict laudativă și fără relevanță. Câștigă tot proștii, aleși de alți proști ca ei. Din aceasyă perspectivă Cseke are dreptate ... nu poți aborda subiecte pe care candidații nu le cunosc.
Postat 05 Iunie 2024, 17:04 de KP
Democratia e o binecuvantare, si trebuie investit ptr a fi pastrata
Apreciez ca Cseke a transmis mesaje si romanilor, sunt si familii mixte in judet, si merita laudat ca au inclus in campanie si mesaje privind alegerile europene, rusinica celorlalti ca au uitat de ele. O campanie civilizata la noi in Bihor din partea cam tuturora, mi-a placut si ultimul mesaj al dl. Mohan de azi. Programele de campanie electorala sunt si ele insele o dezbatere publica, o bugetare participativa, si chiar as vrea sa vad castigatorii, si la primarie si la judet, oricine ar fi, in primele conferinte dupa alegeri analizand propunerile contracandidatilor si asumandu-si parte din ele, pe care le considera bune si fezabile. Ca o invitatie la colaborare, chiar daca discutiile initiale sunt in afara sedintelor, si detaliile finale sunt ale functionarilor din primarie. Cum zicea unu cred ca KP, ca si consilier judetean si local esti doar un numar de voturi in linia partidului, fara sa gandesti, fara dezbateri. Calci stramb si esti exclus. Dezbaterile astea insa pot aduce lucruri bune.
Postat 05 Iunie 2024, 14:51 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6557 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON