Miniştrii USR-PLUS, inclusiv orădeanca Ioana Mihăilă, şi-au anunţat, luni seară, demisiile din funcţii, în contextul crizei din coaliţia guvernamentală, la capătul unei zile în care demersul partidului privind depunerea moţiunii de cenzură a eşuat, iar taberele se repoziţionează în Parlament.
Anunţul a fost făcut la ora 19, de copreşedintele partidului, Dan Barna, vicepremier, însoţit de miniştrii demisionari, dar şi de parlamentari ai formaţiunii politice, cu precizarea că demisiile vor fi pe masa primului minstru marți dimineața. USR deţine un vicepremier şi cinci miniştri în Guvernul Cîţu.
Planul B
"Am decis că nu mai putem merge mai departe cu un premier care nu are un minim respect faţă de nevoile reale ale românilor", a spus Dan Barna, după şedinţa de luni a Biroului Politic.
"Trebuie să folosim planul B, pentru că planul A era moţiunea de cenzură. Sunt două variante, fie PNL acceptă că USR PLUS este un partener serios pentru dezvoltare şi mergem mai departe cu un nou premier. Fie PNL merge pe varianta USL, alături de PSD. Este o decizie grea pe care niciunul dintre noi nu am luat-o uşor, dar este un mesaj de care România avea nevoie. După 30 de ani trebuia să vină un moment în România în care un partid să spună aşa nu se mai poate", a mai spus Dan Barna.
Liderul USR-PLUS a adăugat că ce s-a întâmplat în aceste zile arată că noua majoritate din Parlament este între Cîţu şi Ciolacu (PSD).
"Cîţu a dinamitat conştient..."
În discursul său, copreşedintele USR-PLUS a arătat ce anume au făcut miniştrii formaţiunii într-o singură zi, vineri, când criza guvernamentală s-a acutizat: „Ioana MIhăilă a reaizat transparentizarea tuturor achizițiilor făcute de Ministerul Sănătăți”, "Ghinea a finalizat PNRR, cel mai important proiect al României", "Drulă a finalizat două licitaţii de autostrăzi, Năsui a deblocat plăţile", "Toate s-au întâmplat vineri, într-o singură zi, pentru că am crezut în demoraţie".
El a mai adăugat că "văzând ce s-a întâmplat azi în Parlament" (moțiunea nu a fost recunoscută de Parlament, tabăra premierului Cîţu şi PSD au reuşit luni să blocheze validarea moţiunii de cenzură depuse de USR împreună cu AUR), faptul că "echipa câştigătoare (Cîţu şi echipa lui - n.r.) a transferat PSD-ul la ei", "am decis că nu mai putem merge mai departe cu un premier care risipeşte resursele naţiunii pentru interesul politic propriu".
"Nu se mai poate aşa, Florin Cîţu a dinamitat conştient această coaliţie. El nu mai poate fi premier", a spus Barna, arătând că decizia privind demisiile "este o decizie grea, nu am luat-o uşor".
Alt premier
Întrebat de jurnaliști la ce se așteaptă marți, de la întâlnirea programată cu președintele Klaus Iohannis, acesta a răspuns că se așteaptă la „un nou premier”.
"Vreau să cred că această coaliţie poate să meargă mai departe cu un alt premier", a mai spus Barna, care a recunoscut că UDMR nu a încercat să medieze deloc conflictul dintre partenerii de guvernare.
Pe de altă parte, copreședintele USR-PLUS a evitat, în mod repetat, să se pronunțe dacă are sau nu încredere în președintele Iohannis.
Vezi mai jos discursul complet al lui Barna!
HotNews.ro scrie că demisiile USR-PLUS vin la capătul unei zile în care liberalii din tabăra premierului Cîţu au reuşit să blocheze validarea moţiunii de cenzură depuse de USR împreună cu AUR şi mai mult de atât, au obţinut timpul necesar ca Florin Cîţu să devină preşedintele PNL. Prin refuzul PSD de a participa la stabilirea calendarului pentru dezbaterea moţiunii de cenzură, liberalii au înregistrat prima victorie, arată sursa citată.
Surse politice au explicat pentru HotNews.ro că în continuare PSD-iştii vor boicota şedinţa BP-urilor şi nu vor participa, blocând astfel orice demers de înlăturare a Guvernului Cîţu prin moţiune de cenzură.
Din această mutare, PSD câştigă "accesul la resursele guvernamentale, fără a intra la guvernare". "Mai exact prin boicotul demersului USR-PLUS, social-democraţii vor susţine un guvern minoritar din Parlament. Miza, potrivit surselor citate sunt banii care vor veni din programul Anghel Saligny", arată sursa citată.
Ce urmează după demisii
Demisia miniştrilor USR-PLUS va duce la schimbarea configuraţiei politice din Guvern, ceea ce va impune un nou vot de încredere în Parlament pentru Guvernul lui Florin Cîţu.
După demisie, premierul poate să numească miniştri interimari şi are la dispoziţie 45 de zile de a veni în Parlament să ceară un vot de încredere. "Din nou, tabăra lui Cîţu din PNL cîştiga bătălia pentru că îi obţine timp premierului de a participa la congresul din 25 septembrie unde candidează pentru şefia partidului", explică sursa citată.
De altfel, HotNews.ro a prezentat pe larg într-un articol scenariile pe care le iau în calcul liberalii. Potrivit mutărilor politice din Parlament, tabăra lui Cîţu a ales scenariul colaborării cu PSD pentru a obţine validarea lui Florin Cîţu în frunte PNL şi guvernarea minoritară.
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat pe liderii Dan Barna şi Dacian Cioloş la Cotroceni printr-un SMS, pentru ziua de marţi.
Surse oficiale din conducerea Parlamentului au declarat pentru HotNews.ro că dacă nici marţi nu se va ajunge la o concluzie privind calendarul moţiunii de cenzură, Parlamentul va informa marţi Guvernul că a fost depusă moţiunea de cenzură şi apoi va convoca plenul reunit pentru citirea textului, cel mai probabil miercuri. Finalul rămâne deschis aşadar...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.