URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Februarie 2022, 13:05

Criza angajaților din Bihor, tot mai acută. Cum ar putea să o rezolve autoritățile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 30 de ani de spor negativ în România, efectele se resimt intens pe piața muncii, inclusiv în Bihor. Tot mai multe firme au nevoie de angajați pe care nu îi găsesc nicăieri, problemă ce va persista și în viitor, dacă autoritățile nu intervin cu o strategie coerentă.

Potrivit directorului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Békési Csaba, soluții viabile ar fi identificarea persoanelor care pot să muncească, dar nu o fac, dar și măsuri pentru a-i convinge pe românii din afara țării să revină acasă.

Suntem tot mai puțini

Bekesi Csaba„Singura dată când am avut un spor natural pozitiv (n.r. mai multe nașteri decât decese) în Bihor a fost în 1990. După aceea am avut un spor natural negativ în fiecare an, începând din 1991, atât la nivel național, cât și la nivelul județului Bihor. (...) Este foarte important, pentru că, dincolo de faptul că județul Bihor, ca Europa în general, îmbătrânește, avem tot mai puține persoane, speranța de viață crește, tot mai multe persoane în vârstă, care sunt o presiune pe sistemul public de asistență socială și pensii, iar resursa umană, de unde se alimentează piața muncii, este într-o continuă scădere”, a declarat Békési Csaba (foto), miercuri, într-o conferință de presă.

Datele pentru anul 2020 arată că, la nivel național, au fost cu 100.000 mai multe decese decât nașteri, iar estimările pentru anul 2021 (datele pe anul trecut vor fi făcute publice în primăvară) sunt că sporul negativ e și mai mare, cu circa 150.000 mai mulți morți decât nou-născuți. Asta înseamnă că, în ultimii doi ani, două orașe medii au dispărut cu totul din România, ceea ce influențează semnificativ și piața muncii.

„Toți angajatorii au nevoie de resursă umană, și azi în Bihor mai avem 1.300 de șomeri indemnizați. Resursa umană este în continuă scădere, adică ne alimentăm tot mai puțin cu noi intrări datorită nașterilor pe piața muncii, avem o imigrare, o plecare din județul Bihor și din România în general destul de ridicată, așa că piața muncii întâmpină o provocare imensă: de unde o să ne alimentăm cu necesarul de forță de muncă?”, a spus șeful AJOFM Bihor.

În Bihor, sunt 265.000 de persoane active, dintre care 259.000 sunt integrate pe piața muncii, în diferite forme (angajați, persoane fizice autorizate etc.).

Cum readucem românii acasă?

Una dintre soluțiile pentru criza angajaților este atragerea acestora din afara spațiului european, măsură pe care o adoptă tot mai multe firme și în Bihor.

Anul trecut, angajatorii din județul nostru au solicitat aprobările necesare pentru angajarea a 3.000 de oameni din afara UE, iar în 2022, numai în luna ianuarie, au trimis aproape o mie de asemenea cereri.

În opinia lui Békési, însă, autoritățile ar trebui să aibă o strategie coerentă pentru creșterea natalității și pentru atragerea românilor din străinătate acasă.

„Pentru noi, ca popor, guvernare, administrație, este foarte important să ne gândim cum putem crește natalitatea, cum putem încuraja tinerii să-și asume întemeierea familiilor aici și cum putem convinge resursa umană care a plecat să se întoarcă în România și județul Bihor. Aci este marea provocare. Măsurile active ar trebui să fie foarte, foarte multe”, a precizat Békési.

Ca posibile măsuri, el a propus ca Statul Român să scutească de contribuții un român care se întoarce din străinătate și ocupă unul din locurile de muncă vacante declarate la AJOFM, sau sprijin pentru achiziția de locuințe pentru tineri, astfel încât să fie încurajați să își întemeieze familii aici.

Pe de altă parte, a mai spus șeful AJOFM Bihor, trebuie identificați și tinerii care sunt apți de muncă, dar încă n-au intrat pe piața muncii. Tocmai de aceea, în acest an, în Bihor vor exista cinci echipe mobile, care vor bate la pas fiecare oraș și comună, pentru găsirea tinerilor cu vârste între 16 și 29 de ani, care nu mai studiază, dar nici nu au un job. Lor li se vor propune cursuri de formare profesională și servicii de orientare în carieră, astfel încât să își găsească un loc de muncă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Cum e la altii!
La noi ilie de la scularie & gasca au adus pe toti orezarii, astia s-au crezut la ei acasa, au pus romanii la munca 6 zile pe saptamana cate 10 ore zilnic, totul pt. un pumn de orez. Culmea, desi suntem la cativa kilometri de reteaua europeana de autostrazi, suntem mult in urma Blajului sau Sebesului! La ce suntem campioni este datoria publica pe cap de locuitor, undeva pe la 500 de euro https://adevarul.ro/locale/alba-iulia/cum-imbogatit-investitiile-straine-doua-orase-transilvania-bugete-uriase-2022-sebes-blaj-1_61f93a2b5163ec42716a11f0/index.html
Postat 03 Februarie 2022, 13:01 de pinonel
Daca nu ar fi o pezie repetata...
la infinit de politica centrala de la bucale, care la randul ei preia ca pagalul tot ce iese pe poarta cancelariilor occidentale, as putea afirma ca acest distins domn Csaby, e un tip glumet. Cica, ,,el a propus ca Statul Român să scutească de contribuții un român care se întoarce din străinătate și ocupă unul din locurile de muncă vacante declarate la AJOFM". Care locuri de munca de la AJOFM? Daca o sa ai un dram de noroc ca aceasta pagina sa functioneze corect, o sa ai stupefactia sa dai de locuri de munca gen:,,muncitor necalificat", ,,agent curatenie", ,,vanzator", apoi surpriza urmeaza la celalat pol al posturilor ,,libere": ,,inspector general de resurse umane"-woauw, suna asa de pompos ca gandul te duce la absolventii de Cambridge. Daca vrei sa continui in cautarea jobului, ti se va bloca aata pagina web cat si calculatorul. Asa ca asta cu 100000 de asiatici ultracalificati, pentru ocuparea joburilor disponibile pe piata fortei de munca din Romania miroase cu o afacere veroasa in traficul de persoane, inceputa cu mult timp in urma.
Postat 03 Februarie 2022, 12:05 de Poienaru
Sa vina migrantii
Ii asteptam cu drag, cu 45% taxe pe veniturile pe care le vor cistiga in romania pitoreasca. Le facem si internate tip ghetou, in curtea fabricii. Acesti orientali de import, alaturi de cei bastinasi, vor duce saminta romaneasca mai departe...
Postat 03 Februarie 2022, 07:16 de excalibur
Strategi si strategii
Pana ne gandim noi la strategii care sa-i faca pe romani sa vrea sa lucreze in tara, ce-ar fi sa dam salarii decente? Ce ziceti de strategia asta? Sau asta nu e o strategie buna pentru ca ii incurca putin pe antreprenori la numarul de vile, terenuri, balene de masini si amante? Chiar credeti ca muncitorii aia din Asia or sa stea sa lucreze la voi mult timp pe salariile astea? Aveti impresia ca daca le dati cazare si masa, astfel incat sa le mai ramana ceva maruntis bun de trimis familiilor din tarile lor, or sa ramana sa munceasca la voi pe termen lung? Eu cred ca o sa aveti o surpriza aici.
Postat 03 Februarie 2022, 06:39 de v0id
i-moralitatea salariilor din bihor
dle Bekesi, aveti dreptate - exista o problema legata de natalitate in judet si tara. Dar in Oradea mai este o problema legata de (i)moralitatea salariilor, care imping tot mai multi cetateni sa mearga sa lucreze in afara sau remote pentru companii din strainatate, cu contracte de munca inregistrare in afara tarii!
Postat 02 Februarie 2022, 19:20 de roger
Tăiați pensiile speciale!!!!
Povara cu sistemul de asigurări,,pensiile speciale și nesimțite un militist iese la pensie la 45 de ani tocmai când a acumulat un pic de experiență un judecător idem etc cu pensie mai mare decât salariul pe când era activ apoi sporurile nesimțite 80%spor covid o asistenta ia salariu aproape cat un director in privatetc iar statul aiurit vrea să mărească vârstă de pensionare tot la fraieri ,apoi salariu minim și posibilitatea de promovare...........etc ,vechea poveste nu prea mai tine și nu în ultimul rând supra impozitarea salariului 43% îți ia statul c-am mult normal că înflorește munca la negru.
Postat 02 Februarie 2022, 17:40 de sss
Țara te vrea prost
Deci să ne intelegem: la vârsta pensionării esti o povară pentru sistemul de asigurări sociale, la 45 -50 de ani esti supracalificat pentru un job decent, la 30 - 40 de ani esti prea prost pentru ca ai terminat facultatea in Oradea si nahh.. la 20 - 30 de ani din nou esti prost pt ca nu ai experienta si pentru ca salarii de Oradea si bla bla.. Bine ca oradenii/bihorenii sunt buni pentru Cluj, Timisoara sau occident numai la ei acasa nu-s căutati.
Postat 02 Februarie 2022, 13:51 de oradeanbihor
adus acasa?
Cunosc multe cazuri, familii care din mai multe motive au plecat, fie cu copiii fii copii s-au nascut acolo, au facut scoala acolo, imediat sunt la facultate. Aceia NU mai vin s-au adaptat la o alta realitate pe care noi nu dorim sa o adaptam sau sa ne aliniem. Poate vor veni adultii plecat cand ajung la pensie, atat. Sa nu speram sa vina unul cu facultate de OXFORD sa lucreze pt salariul minim + bonuri in Oradea. La noi nici nu e nevoie de ei, incompetenta e la varf. Fara o strategie nationala SERIOASA si BINE PUSA LA PUNCT nu-i vine si nu-ti ramane nimeni. REPATRIOT.....un esec glorios. Daca nici acum la 12.30 nu vedem ce ar trebui facut.....e mai mult decat grav.
Postat 02 Februarie 2022, 13:17 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON