Toţi cei şase candidaţi propuşi pentru a ocupa două funcţii de judecător la Curtea Constituţională a României au primit avizul în urma audierilor în comisiile parlamentare. Este vorba despre trei propuneri – Cristi Danileţ, Bogdan Licu şi Ioan Sabău Pop – avizate de comisia juridică a Camerei Deputaţilor, respectiv trei propuneri care au trecut de comisia similară a Senatului: Iulia Scântei, Peter Ecksterin-Kovacs şi Radu Ghidău.
Trei judecători noi
Audierile au avut loc, miercuri, în contextul în care în curând (10 iunie) vor expira mandatele a trei judecători ai Curţii Constituţionale a României: Mona Pivniceru, Valer Dorneanu şi Daniel Morar.
Conform legislaţiei în vigoare, unul dintre noii judecători ai CCR va fi numit de Camera Deputaţilor, un altul de Senatul României şi un al treilea de Administraţia Prezidenţială, care a selectat-o pe Mihaela Ciochină.
Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, scrie Hotnews.ro.
5 la Drept Penal
Pentru funcţia de judecător al CCR care va fi decisă prin vot de Camera Deputaţilor sunt înregistrate trei propuneri, din partea partidelor parlamentare. Este vorba despre: prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu (propus de PSD), judecătorul Cristi Danileţ (susţinut de USR) şi Ioan Sabău-Pop (propunerea AUR).
Presa centrală scrie că cel mai probabil Bogdan Licu va fi susţinut prin voturile deputaţilor pentru un post la CCR.
Bogdan Licu este o propunere controversată şi contestată. De numele procurorului nu se leagă cazuri de răsunet, au notat jurnaliştii, adăugând că acesta a fost mason.
De asemenea, a făcut facultatea la Spiru Haret în Bucureşti, iar la examenul de Licenţă susţinut la Babes-Bolyai – fiindcă facultatea sa nu avea acreditare pentru a da diplome de Drept – a obţinut abia nota 6 la Drept Civil, nota 5 la Drept Penal şi nota 10 la Dreptul Muncii, după cum a arătat jurnalista Emilia Şercan, publicând diploma candidatului.
Bogdan Dimitrie Licu are o vechime de 25 de ani ca procuror, cea mai mare parte a carierei fiind şef, scrie Europa Liberă.
Este înspăimântătoare degradarea competenței, meritocrației și a valorii profesionale în România ultimilor ani. Acea...
Posted by Emilia Sercan on Tuesday, April 26, 2022
Acuzat de plagiat
De asemenea, Bogdan Licu a fost acuzat, în 2015, de Emilia Şercan că şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Ulterior, Licu a vrut să renunţe la acest titlu şi chiar a dat în judecată Ministerul Educaţiei fiindcă nu i l-a retras.
După ce a pierdut în primă instanţă, Licu a câştigat la Curtea Supremă, astfel că oficial nu mai are titlul de doctor, pe care l-ar fi obţinut prin plagiat.
Candidatul susţinut de PSD spune că n-ar fi plagiat, ci a renunţat la titlul fiindcă lucrarea nu "se ridică la nivelul cel mai înalt".
"În acel moment, nu am fost pregătit suficient pentru a întocmi o lucrare de înaltă calitate ştiinţifică, acea lucrare de doctorat, şi de aceea am renunţat, am intentat un proces în justiţie să renunţ la titlu, ca o recunoaştere a faptului că, privind retrospectiv, într-adevăr am considerat că nu se ridică la nivelul cel mai înalt pentru un asemenea titlu ştiinţific, dar de la faptul că am făcut anumite erori, de la faptul că poate am făcut-o în grabă, de la faptul că, repet, nu a întrunit cele mai înalte exigenţe ştiinţifice până la faptul că am plagiat, adică că am furat, este cale lungă şi nu este nimic adevărat", a afirmat Bogdan Licu, miercuri, în faţa comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.
(Inquam Photos / George Calin)
După Danileț?
Emilia Şercan scria în 2021, după ce Licu a câştigat procesul prin care a putut renunţa la titlul de doctor, că prim-adjunctul procurorului general îl plagiase chiar pe Cristi Danileţ – contracandidatul său de acum pentru postul de la CCR.
"În urma unei analize făcute asupra lucrării, au fost identificate sursele de provenienţă pentru mai bine de o jumătate din totalul celor 445 de pagini, conţinut copiat ad litteram fără a fi fost citat cu respectarea normelor naţionale şi internaţionale de citare în operele ştiinţifice. Bogdan Licu îl plagiază masiv pe judecătorul Cristi Danileţ, fostul său coleg din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)", scria la vremea respectivă Emilia Sercan, citată de Hotnews.ro.
Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei, a fost cel de-al treilea doctorand coordonat de profesorul universitar Gabriel Oprea suspectat că şi-a plagiat teza de doctorat.
CCR, „un actor politic”
În ceea ce-l priveşte pe Danileţ, susţinut de USR, acesta a spus în faţa comisiei că "în ultimii ani, CCR a devenit un actor politic şi cred că s-a îndepărtat de la scopul iniţial al Constituţiei" şi că îşi doreşte o transparentizare a activităţii CCR, notează Hotnews.ro.
"În ultimii ani, CCR a devenit un actor politic şi cred că s-a îndepărtat de la scopul iniţial al Constituţiei. . (...) Cred mult în legitimitatea Curţii, în încrederea pe care trebuie să o sădească cetăţeanului de rând şi cred eu că un popor care nu crede în propria Constituţie degeaba are Constituţie. De aceea, văd o transparentizare a activităţii CCR. Mai mult, văd o indexare tematică a jurisprudenţei sale. Mi se pare neloial publicarea şi vinderea jurisprudenţei Curţii Constituţionale. Acestea ar trebui să fie în fişe tematice pentru tot publicul. Ar trebui ca hotărârile CCR să fie redactate şi pronunţate o dată şi nu în paşi distincţi. Cred că judecătorii CCR care sunt în minoritate ar trebui (...) să îşi motiveze opiniile separate", a mai afirmat Cristi Danileţ.
(Inquam Photos / George Calin)
USR a calificat audierile din Parlament pentru posturile de judecători la Curtea Constituţională drept un "simulacru" şi a transmis că, prin candidaţii propuşi la CCR, Coaliţia PNL-PSD-UDMR a arătat că "meritocraţia, integritatea şi pregătirea academică sunt egale cu zero pentru ocuparea acestor funcţii importante într-o instituţie-cheie pentru apărarea statului de drept".
La Senat, candidaţii pentru CCR au fost propuşi astfel: din partea PNL - Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice din Senat; USR - Peter Ecksterin-Kovacs, fost senator UDMR; AUR - Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD. Presa centrală scrie că Senatul României ar urma să o voteze pen Iulia Scântei la CCR.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.