URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Aprilie 2022, 22:50

Cristi Danileţ, la audierile pentru un post de judecător la Curtea Constituţională: "În ultimii ani, CCR a devenit un actor politic" (FOTO)

Cristi Danileţ, la audierile pentru un post de judecător la Curtea Constituţională: 'În ultimii ani, CCR a devenit un actor politic' (FOTO) Bogdan Licu și Cristi Danileț, la audierile din fața Comisiei Juridice a Camerei Deputaților (Inquam Photos / George Calin)
Cristi Danileţ, la audierile pentru un post de judecător la Curtea Constituţională: 'În ultimii ani, CCR a devenit un actor politic' (FOTO) (Inquam Photos / George Calin)
Cristi Danileţ, la audierile pentru un post de judecător la Curtea Constituţională: 'În ultimii ani, CCR a devenit un actor politic' (FOTO) (Inquam Photos / George Calin)
Cristi Danileţ, la audierile pentru un post de judecător la Curtea Constituţională: 'În ultimii ani, CCR a devenit un actor politic' (FOTO) (Inquam Photos / George Calin)
Cristi Danileţ, la audierile pentru un post de judecător la Curtea Constituţională: 'În ultimii ani, CCR a devenit un actor politic' (FOTO) (Inquam Photos / George Calin)
Cristi Danileţ, la audierile pentru un post de judecător la Curtea Constituţională: 'În ultimii ani, CCR a devenit un actor politic' (FOTO) (Inquam Photos / George Calin)
Cristi Danileţ, la audierile pentru un post de judecător la Curtea Constituţională: 'În ultimii ani, CCR a devenit un actor politic' (FOTO) (Inquam Photos / George Calin)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toţi cei şase candidaţi propuşi pentru a ocupa două funcţii de judecător la Curtea Constituţională a României au primit avizul în urma audierilor în comisiile parlamentare. Este vorba despre trei propuneri – Cristi Danileţ, Bogdan Licu şi Ioan Sabău Pop – avizate de comisia juridică a Camerei Deputaţilor, respectiv trei propuneri care au trecut de comisia similară a Senatului: Iulia Scântei, Peter Ecksterin-Kovacs şi Radu Ghidău. 

Trei judecători noi 

Audierile au avut loc, miercuri, în contextul în care în curând (10 iunie) vor expira mandatele a trei judecători ai Curţii Constituţionale a României: Mona Pivniceru, Valer Dorneanu şi Daniel Morar. 

Conform legislaţiei în vigoare, unul dintre noii judecători ai CCR va fi numit de Camera Deputaţilor, un altul de Senatul României şi un al treilea de Administraţia Prezidenţială, care a selectat-o pe Mihaela Ciochină. 

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, scrie Hotnews.ro. 

5 la Drept Penal

Pentru funcţia de judecător al CCR care va fi decisă prin vot de Camera Deputaţilor sunt înregistrate trei propuneri, din partea partidelor parlamentare. Este vorba despre: prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu (propus de PSD), judecătorul Cristi Danileţ (susţinut de USR) şi Ioan Sabău-Pop (propunerea AUR).

Presa centrală scrie că cel mai probabil Bogdan Licu va fi susţinut prin voturile deputaţilor pentru un post la CCR. 

Bogdan Licu este o propunere controversată şi contestată. De numele procurorului nu se leagă cazuri de răsunet, au notat jurnaliştii, adăugând că acesta a fost mason. 

De asemenea, a făcut facultatea la Spiru Haret în Bucureşti, iar la examenul de Licenţă susţinut la Babes-Bolyai – fiindcă facultatea sa nu avea acreditare pentru a da diplome de Drept – a obţinut abia nota 6 la Drept Civil, nota 5 la Drept Penal şi nota 10 la Dreptul Muncii, după cum a arătat jurnalista Emilia Şercan, publicând diploma candidatului. 

Bogdan Dimitrie Licu are o vechime de 25 de ani ca procuror, cea mai mare parte a carierei fiind şef, scrie Europa Liberă.

 

Este înspăimântătoare degradarea competenței, meritocrației și a valorii profesionale în România ultimilor ani. Acea...

Posted by Emilia Sercan on Tuesday, April 26, 2022

Acuzat de plagiat

De asemenea, Bogdan Licu a fost acuzat, în 2015, de Emilia Şercan că şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Ulterior, Licu a vrut să renunţe la acest titlu şi chiar a dat în judecată Ministerul Educaţiei fiindcă nu i l-a retras. 

După ce a pierdut în primă instanţă, Licu a câştigat la Curtea Supremă, astfel că oficial nu mai are titlul de doctor, pe care l-ar fi obţinut prin plagiat. 

Candidatul susţinut de PSD spune că n-ar fi plagiat, ci a renunţat la titlul fiindcă lucrarea nu "se ridică la nivelul cel mai înalt". 

"În acel moment, nu am fost pregătit suficient pentru a întocmi o lucrare de înaltă calitate ştiinţifică, acea lucrare de doctorat, şi de aceea am renunţat, am intentat un proces în justiţie să renunţ la titlu, ca o recunoaştere a faptului că, privind retrospectiv, într-adevăr am considerat că nu se ridică la nivelul cel mai înalt pentru un asemenea titlu ştiinţific, dar de la faptul că am făcut anumite erori, de la faptul că poate am făcut-o în grabă, de la faptul că, repet, nu a întrunit cele mai înalte exigenţe ştiinţifice până la faptul că am plagiat, adică că am furat, este cale lungă şi nu este nimic adevărat", a afirmat Bogdan Licu, miercuri, în faţa comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

(Inquam Photos / George Calin)

După Danileț? 

Emilia Şercan scria în 2021, după ce Licu a câştigat procesul prin care a putut renunţa la titlul de doctor, că prim-adjunctul procurorului general îl plagiase chiar pe Cristi Danileţ – contracandidatul său de acum pentru postul de la CCR. 

"În urma unei analize făcute asupra lucrării, au fost identificate sursele de provenienţă pentru mai bine de o jumătate din totalul celor 445 de pagini, conţinut copiat ad litteram fără a fi fost citat cu respectarea normelor naţionale şi internaţionale de citare în operele ştiinţifice. Bogdan Licu îl plagiază masiv pe judecătorul Cristi Danileţ, fostul său coleg din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)", scria la vremea respectivă Emilia Sercan, citată de Hotnews.ro. 

Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei, a fost cel de-al treilea doctorand coordonat de profesorul universitar Gabriel Oprea suspectat că şi-a plagiat teza de doctorat.

CCR, „un actor politic”

În ceea ce-l priveşte pe Danileţ, susţinut de USR, acesta a spus în faţa comisiei că "în ultimii ani, CCR a devenit un actor politic şi cred că s-a îndepărtat de la scopul iniţial al Constituţiei" şi că îşi doreşte o transparentizare a activităţii CCR, notează Hotnews.ro. 

"În ultimii ani, CCR a devenit un actor politic şi cred că s-a îndepărtat de la scopul iniţial al Constituţiei. . (...) Cred mult în legitimitatea Curţii, în încrederea pe care trebuie să o sădească cetăţeanului de rând şi cred eu că un popor care nu crede în propria Constituţie degeaba are Constituţie. De aceea, văd o transparentizare a activităţii CCR. Mai mult, văd o indexare tematică a jurisprudenţei sale. Mi se pare neloial publicarea şi vinderea jurisprudenţei Curţii Constituţionale. Acestea ar trebui să fie în fişe tematice pentru tot publicul. Ar trebui ca hotărârile CCR să fie redactate şi pronunţate o dată şi nu în paşi distincţi. Cred că judecătorii CCR care sunt în minoritate ar trebui (...) să îşi motiveze opiniile separate", a mai afirmat Cristi Danileţ.

(Inquam Photos / George Calin)

USR a calificat audierile din Parlament pentru posturile de judecători la Curtea Constituţională drept un "simulacru" şi a transmis că, prin candidaţii propuşi la CCR, Coaliţia PNL-PSD-UDMR a arătat că "meritocraţia, integritatea şi pregătirea academică sunt egale cu zero pentru ocuparea acestor funcţii importante într-o instituţie-cheie pentru apărarea statului de drept".

La Senat, candidaţii pentru CCR au fost propuşi astfel: din partea PNL - Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice din Senat; USR - Peter Ecksterin-Kovacs, fost senator UDMR; AUR - Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD. Presa centrală scrie că Senatul României ar urma să o voteze pen Iulia Scântei la CCR. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Stim
Stim acum ca nu.
Postat 03 Mai 2022, 16:55 de DaNu
Stim
Știm ca-i pupinc*rist, rămâne de văzut dacă l-a pupat pe cel bun.
Postat 28 Aprilie 2022, 16:39 de DaNu
Când ai o constituție plagiată
Problemă: avem o mașinărie, numită legislație, ce a fost concepută și asamblată de niște ingineri beți, și pe care nu o poate manevra bine nici șoferul treaz. Rezolvare: după fiecare accident judiciar punem etilotestul să vedem dacă șoferul e de vină.
Postat 28 Aprilie 2022, 13:49 de User anonimizat
Spuma incompetenților
Ai impresia că în țara asta pe toate palierele se promovează doar spuma incompetenților. Justiția nu s-are din tipar în ce hal a ajuns. Ne judecă cei mai tâmpiți, ne fac dreptate cei mai corupți, ne conduc cei mai orbi! Suntem pe buza prăpastiei și stăm doar într-un picior.
Postat 28 Aprilie 2022, 13:25 de georgemarian
Tupeu de Danileț.
El e propus de USR, de parcă ar vorba nu de un partid politic ci de un așezământ cultural. O să vadă interiorul CCR zăbăucul ăsta, atunci când acolo o să se inventeze o zi din an pentru vizite ca la muzeu.
Postat 28 Aprilie 2022, 09:20 de KP
Daca tot pomeni un oarecare USR-ul
„Astăzi, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, s-a desfăşurat un spectacol trist. Am văzut cum ni se dovedeşte tuturor că pentru a avea succes în viaţă nu trebuie să înveţi, să munceşti, să fii corect, ci trebuie să ştii să furi munca altora, să copiezi fără să fii prins şi pedepsit, să linguşeşti pe cine trebuie, să îţi faci o reţea influentă de pile care să te servească şi pe care să o serveşti. Şi, evident, să nu ai niciun dram de ruşine. Acestea sunt astăzi «calităţile» pentru ca, într-o Românie anormală şi needucată, condusă de securişti mediocri şi intriganţi şi de politicieni marionetă, să ajungi să fii numit în cele mai importante funcţii”. sursa: Stelian ION, fost ministru al (in)justitiei din partea USR P.S. Cine posteaza declaratiile celor din troica, ungurii si usl-ul?
Postat 28 Aprilie 2022, 09:08 de pinonel
si Danilet e un magistrat politic, doar ca USRist
penibil danieltu asta, ti-e rusine ca e bihorean. Cum cerea el pe facebuci cu o luna in urma sa fie nominalizat la CCR, ce postari de toata jalea avea in urma cu un an. Asta ar fi primul pe lista din justitita romana care ar lasa barbatii sa joace la sport feminin si sa intre in vestiare peste ele.
Postat 27 Aprilie 2022, 23:15 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON