URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2023, 08:01

Crișana... degeaba: Obligat de justiție, CJ Bihor a reînființat Ansamblul Crișana de mântuială, punându-l să... stea

Crișana... degeaba: Obligat de justiție, CJ Bihor a reînființat Ansamblul Crișana de mântuială, punându-l să... stea „NICI DE-UN TARAF”. O jumătate de an i-a trebuit Ansamblului Crișana să-și repornească activitatea, deocamdată numai cu concerte educative, similare atelierelor cu copii ținute în pandemie (foto). „Nu avem angajați nici de-un taraf, suntem total disfuncționali”, spune directorul Leontin Ciucur (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eu te-am făcut, eu te omor sau mai binele e duşmanul binelui? Ambele zicale se potrivesc în cazul Ansamblului Folcloric Profesionist Crişana, pe care CJ Bihor l-a desfiinţat acum doi ani, dar, obligat de justiţie, l-a reînfiinţat la începutul acestui an. De atunci, însă, l-a lăsat să lâncezească mai rău ca înainte: într-un semestru, artiştii au avut doar două prestaţii, şi acelea improvizate.

BIHOREANUL vă prezintă povestea unui eşec previzibil, bazat pe decizii politice la marginea ori dincolo de limita legii.

"Eşti un desculţ"

Scandalul s-a stins, dar poate reizbucni oricând: Ansamblul Folcloric Crişana a fost reînfiinţat, dar nu are nicio altă activitate decât bifarea pontajului de către angajaţi şi încasarea salariilor. 

"Ansamblul a fost reînfiinţat în luna mai, dar de atunci nu avem angajaţi nici cât de-un taraf, suntem total disfuncţionali. Suntem 14 cu toţii, din 32, câţi eram înainte de desfiinţare (n.r. între care): eu, ca director, dirijorul orchestrei, 4 instrumentişti, o solistă cu o jumătate de normă şi 5 dansatori, nici măcar 3 perechi", spune directorul Ansamblului, Leontin Ciucur.

Din orchestră, adaugă el, lipsesc instrumentişti esenţiali, la ţambal, acordeon, braci şi chiar tobă. "Fără tobă în Bihor eşti un desculţ, nu faci nimic", zice Ciucur. În plus, lipsesc şi alţi muzicieni de acompaniament, viorişti şi suflători, iar compartimentului de dansatori un coregraf. 

Nici măcar repetiţii

"Practic, nu avem cu cine da un spectacol. Din primăvară am avut două, cu colaboratori, la deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, în iunie, şi apoi la Zilele Mădărasului", spune directorul.

Ansamblul nu şi-a putut face nici măcar repetiţiile. "Sălile au fost ocupate de colegii de la Ansamblul Nagyvárad, deocamdată au eliberat-o pe cea de dansuri. Repetiţiile de orchestră le facem într-un birou de 6 metri pătraţi", adaugă Ciucur. 

În rest, Ansamblul a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, pentru a face concerte educative în unităţi de învăţământ, primele fiind programate abia săptămâna aceasta, la două... grădiniţe. 

Transfer eşuat

Ilie BolojanDegringolada a pornit din 2021, când Ansamblul Crişana a fost, practic, desfiinţat, în baza unei decizii politice a administraţiei liberale. Formal, în baza unei adrese semnate de managerul de atunci al Teatrului Regina Maria, Şerban Borda, conform căreia "menţinerea unui ansamblu folcloric în structura Teatrului nu este nici necesară, nici oportună", precum şi a unei decizii a Consiliului de Administraţie, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan (foto), a iniţiat transferarea lui la Centrul Judeţean pentru Cultură, care deja înglobase şi foştii angajaţi ai Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. 

Pe considerent că astfel va eficientiza activitatea Ansamblului, care avea prea puţine spectacole, Bolojan a propus două proiecte de HCJ, unul prevăzând desfiinţarea lui ca structură a Teatrului şi reînfiinţarea în cadrul CJC, cu numele schimbat în Ţara Crişurilor, iar asta pentru că denumirea Ansamblul Folcloric Crişana fusese înregistrată la OSIM, încă din 2016, de coregraful Ioan Silaghi, care îşi făcuse propriul ansamblu cu acest nume şi a ameninţat CJ Bihor cu procese dacă va continua să-l folosească. 

Numai că, surpriză sau nu, la şedinţa CJ Bihor din 5 august 2021, a fost adoptat doar primul proiect, privind desfiinţarea Ansamblului din cadrul Teatrului, cu voturile celor 23 de consilieri PNL, pe când al doilea, pentru înfiinţarea în cadrul CJC, a picat la vot, nefiind votat de reprezentanţii UDMR şi PSD. Or, conform legii, pentru înfiinţarea unei instituţii de spectacole era necesar votul a două treimi dintre consilieri.

Unii în procese, alţii în Poliţie

Rămaşi pe drumuri, o parte a angajaţilor Ansamblului au cerut Tribunalului Bihor anularea HCJ 158/2021. "Nu toţi, pentru că unii s-au reorientat, au intrat în Poliţie, fac masaj...", zice directorul Ciucur. 

În decembrie 2021, judecătorii orădeni au dat dreptate CJ Bihor, astfel că 14 dintre ei au făcut recurs la Curtea de Apel Timişoara, invocând mai multe motive. Potrivit lor, HCJ 158 pentru desfiinţarea Ansamblului ca structură a Teatrului a fost adoptată "cu exces de putere", încălcându-se OG 21/2007 ce prevede că "înfiinţarea unei instituţii de spectacole se aprobă prin Hotărâre adoptată cu voturile a două treimi din consilieri", ceea ce, prin similitudine, ar fi obligatoriu şi la desfiinţare.

Oamenii au acuzat, de asemenea, încălcarea Codului Muncii fiindcă nu au fost consultaţi, nemotivarea HCJ, precum şi discriminarea comparativ cu colegii maghiari din Ansamblul Nagvárad, păstrat în structura Teatrului Szigligeti. 

"Cu exces de putere"

CJ Bihor s-a apărat arătând că obiectivul nu a fost desfiinţarea ansamblului, ci transferarea lui la CJC, care putea fi decisă cu votul majorităţii simple a consilierilor, la fel cum s-a întâmplat şi în urmă cu 12 ani, când prin HCJ 184/2011 a fost transferat de la Filarmonică la Teatru. De asemenea, juriştii au arătat că prevederile Codului Muncii referitoare la concedierea colectivă nu se aplică salariaţilor din instituţiile publice, ceea ce a confirmat inclusiv CCR, dar şi că CJ Bihor şi-a motivat deciziile prin referate şi rapoarte de specialitate, toate postate, transparent, pe site.

În final, însă, Curtea de Apel Timişoara a dat dreptate foştilor angajaţi, însuşindu-şi argumentele lor şi arătând că "alegaţiile reclamanţilor se dovedesc a avea un caracter fondat", astfel că HCJ 158/2021, privind desfiinţarea Ansamblului din structura Teatrului, neurmată de o altă hotărâre, pentru înfiinţarea lui în cadrul CJC, "a generat desfiinţarea cu exces de putere a ansamblului", dispunând aşadar anularea ei.

"Decizia noastră a fost perfect legală, nu o regret deloc", spune şi acum preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, dar şi secretarul general al instituţiei, Carmen Soltănel (foto), care a atestat legalitatea proiectelor. "Dacă ar fi s-o luăm de la capăt, aş respecta exact aceleaşi proceduri. Consider că am procedat 100% legal, prima instanţă ne-a şi dat nouă dreptate", zice funcţionara.

"Sub pălăria Centrului"

Cert e că în prezent, cu doar 14 angajaţi, Ansamblul nu are nicio şansă să reapară în faţa publicului, iar singura soluţie este angajarea de Călin Galpersonal. "După reînfiinţare, am şi trimis o adresă managerului Teatrului şi conducerii CJ Bihor, prin care am solicitat să se ocupe locurile vacante", spune directorul Ciucur.

Atât doar că cererea nu a fost aprobată. De ce? Pentru că preşedintele Bolojan are alte priorităţi, adică proiectele de infrastructură, iar vicepreşedintele Călin Gal (foto), în a cărui responsabilitate sunt instituţiile de cultură, afirmă că soluţia este, de fapt, tot mutarea la CJC: "Ei (n.r. – angajaţii ansamblului) nu şomează, am discutat un parteneriat între Centrul pentru Cultură şi Ansamblu, să activeze sub pălăria Centrului. În acest moment alte angajări nu mai aprobăm".

Altfel spus, dacă transferul prin vot n-a reuşit, este impus totuşi de facto, chiar cu preţul "amuţirii" ansamblului lăsat, practic, să şomeze în schimbul salariilor. Şi al tăcerii... 


NĂRAVURI VECHI 
Între "eroare de comunicare" şi "manifestări golăneşti"

În 2011, când a "rupt" Teatrul de Stat în două - Teatrul Szigligeti şi Teatrul Regina Maria -, CJ Bihor a înglobat Ansamblul Crişana în structura acestuia din urmă, deşi "nici atunci, nici acum nu îşi are locul în Teatru", după cum spune managerul Daniel Vulcu (foto). "La acea vreme, Alexandru Kiss şi Dumitru Voloşeniuc (n.r. – vicepreşedinţi ai CJ Bihor) ziceau că o să fie ceva provizoriu. N-a fost...". 

"Şi atunci ne-am opus transferului, dar dl. Kiss a spus că de atâtea ori vor emite HCJ până rămânem fără bani", afirmă, dezvăluind practic un şantaj, şi taragotistul Petrică Popa. Pe de altă parte, Leontin Ciucur pune decizia CJ Bihor pe seama unei "erori de comunicare" a fostului manager al Teatrului, Şerban Borda, care în 2021 ar fi raportat că Ansamblul a avut un singur spectacol pe anul precedent, deşi înainte de pandemie a susţinut câteva zeci de spectacole în fiecare an: 53 în 2019, 67 în 2018, 66 în 2017, inclusiv turnee peste hotare.

Managerul Teatrului afirmă, însă, că angajaţii Ansamblului au fost între primii care l-au şubrezit. "De-a lungul anilor s-a exagerat cu angajările, s-a ajuns la 9 solişti, mulţi ocupaţi de fapt cu nunţile, aşa că nu au dat spectacole sâmbăta. În timpul săptămânii îşi făceau prezenţa la repetiţii, iar sâmbăta apăreau concediile medicale. Pe unul aflat în concediu medical l-am prins cântând într-un restaurant", povesteşte Vulcu. "Am vorbit şi cu medicii, dar n-ai cum să conteşti concediile medicale", explică acesta de ce n-a reuşit disciplinarea artiştilor populari. 

Potrivit managerului, n-a lipsit nici indisciplina dusă la extrem: "Au fost situaţii când au distrus intenţionat recuzita, au avut tot felul de manifestări golăneşti, au hărţuit actriţe...".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Cinemaraton
Canalul meu preferat. Filme romanesti de cind este cinematografie in romania. De prin anii 60. 1960. In anii 70 romania a cunoscut un boom cultural. Boom economic. Ca acuma. De ce? Dupa atitudinea lui ceausescu referitor la invazia urss in cehoslovacia, occidentul s-a facut prieten cu noi. Si ne-au dat bani. Imprumut, evident. Ca UE. Tara s-a dezvoltat. Minunea a tinut pina in 1982, cind am intrat in incapacitate de plata . Am reusit sa scapam de datorii in martie 1989. Pe scurt, nici ceausescu nu s-a atins de cultura romana. A crescut odata cu tara. Dar, pe de alta parte, eu sa fac curbe de sacrificiu iar unii sa nu aiba alta grija decit sa fie bugetari, nici asa nu e corect. Cel mai grav e alba-neagra cu specialii din justitie, pe aceeasi legislatie, sentinte diametral opuse. Vai de noi...
Postat 21 Octombrie 2023, 07:44 de excalibur
Poiu
Corect
Postat 19 Octombrie 2023, 21:24 de Sandu2100
Oare
Daca si-ar declara veniturile de pe la nunti? Oare nu ar trebui sa se autosustina? Care e performanta lor pe ultimii 5 ani inainte de desfiintare? Premii, distinctii recunoscute international, cate? De ce sa platesc eu pt asa ceva? Si altu si altu? Care ii vreti, faceti-le donatii sa ii sustineti? De la Florici incoace si de la Zbiciu au fost numai amatori. Tambal in Bihor? De cand?
Postat 19 Octombrie 2023, 20:30 de poiu
perez
La 14 oameni mai trebuie si director? Director care incaseaza pensie si salariu. Poate are pretentia la o noua secretara De ce nu i se transforma postul in dobas? Sa nu fie "descult", ar fi chiar bine incaltat.
Postat 19 Octombrie 2023, 16:05 de florin75
Pinonel
Dar de ce sa plătim noi mai mulți idioți cu ambiții de frecat menta ??? Înțeleg e de cultură, de cultura aia sa nu faci nimic la locul de muncă, băgă o dată pe lună la țambal si au luat banii.
Postat 19 Octombrie 2023, 11:42 de Sandu2100
Asa, si?!
Tot articolul se poate concentra intr-o intrebare: De ce trebuie sa platim noi pt ambitiile ilegale ale unui idi*t?!
Postat 19 Octombrie 2023, 11:32 de pinonel
Nu inteleg un lucru
Sinteti 14 indivizi care traiesc pe banii nostrii, ai contribuabililor oradeni, fara sa faca nimic, si tot voi sinteti nemultumiti ca nu platim inca 18 ca voi?
Postat 19 Octombrie 2023, 11:20 de alinm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON