URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Noiembrie 2017, 15:11

Răspunde sau nu pentru faptele sale? Criminalul Sorin Rogia a fost dus la expertiza psihiatrică

Răspunde sau nu pentru faptele sale? Criminalul Sorin Rogia a fost dus la expertiza psihiatrică foto arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o zi după ce a fost prins, Sorin Rogia, tânărul de 27 de ani care şi-a ucis cel mai bun prieten, pe Radu Bogdan, cu o violenţă rară, a fost dus, miercuri dimineaţă, la Spitalul de Neuropsihiatrie din Oradea, pentru a fi expertizat psihiatric.

Etapa este una obligatorie în cursul urmăririi penale, dat fiind că individul este acuzat de omor.

Timp de câteva ore, Rogia a fost audiat de psihologi şi medici psihiatri, pentru a stabili dacă a avut discernământ la comiterea oribilei crime, iar ulterior a fost depus din nou în Arestul Poliţiei Bihor, unde va sta cel puţin 30 de zile.

De precizat că Rogia a mai fost audiat de comisia de expertiză psihiatrică, anul trecut, după ce a fost prins că a vandalizat mai multe containere de gunoaie, ba chiar şi corpuri de clădire şi garaje, cauzând un prejudiciu total de 50.000 de euro.

Sursele BIHOREANULUI spun că, la vremea respectivă, comisia a stabilit că tânărul avea discernământul diminuat la comiterea faptelor.

Aceleaşi surse susţin, însă, că Rogia nu a fost internat în Spitalul de Neuropsihiatrie pentru afecţiuni psihice. El a fost internat, însă, de mai multe ori, din cauza dependenţei de droguri şi alcool, pentru care - se pare - a și făcut, în trecut, terapie.

Rămâne de văzut dacă aceeaşi va fi părerea specialiştilor şi în cazul crimei. În legătură cu această faptă procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal, care anchetează acest caz, îl acuză pe individ că "a comis o infracţiune de extremă violenţă", aplicând victimei "cel puţin 20 de lovituri".

Potrivit legii, dacă suspectul este găsit cu discernământul diminuat sau mult diminuat, nu înseamnă că nu răspunde penal. "În astfel de cazuri, dosarul îşi urmează cursul firesc, se face o anchetă penală, iar cauza este trimisă în faţa instanţei", a explicat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Gheorghe Vidican. În cazul unei condamnări, însă, lipsa parţială a discernământului ar putea fi considerată circumstanţă atenuantă de către judecători.

Pe de altă parte, în situaţia în care comisia de expertiză medico legală stabileşte că individul nu are ddeloc discernământ, el nu are răspundere penală, astfel că cei care decid soarta suspectului sunt medicii. "În funcţie de gravitatea situaţiei, se poate dispune internarea într-un centru specializat ori obligarea persoanei la tratament medical la domiciliu, în sânul familiei. Decizia aparţine medicilor", a mai spus prim-procurorul.

În cazul lui Rogia, comisia de expertiză medico-legală care l-a evaluat nu şi-a exprimat, încă, punctul de vedere. "Încă nu avem nici un răspuns preliminar, măcar", a mai declarat Vidican.

După cum se ştie, Sorin Ioan Rogia a fost prins în cursul serii de luni, de poliţiştii de la Transporturi Feroviare, în Gara din Timişoara. Criminalul îşi făcuse aici un culcuş într-un vagon dezafectat, unde şi-ar fi petrecut ultimele 11 zile, ascunzându-se de poliţişti.

Adus la Oradea în cursul nopţii, Rogia a fost arestat marţi de Tribunalul Bihor, iar în aceeaşi zi a şi fost dus de anchetatori la locul crimei, pentru reconstituire. Individul şi-a recunoscut crima, al cărei mobil l-au reprezentat, potrivit versiunii oficiale, "divergenţe în legătură cu concepţiile despre viaţă şi religie avute cu victima".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
mă ce legi!
ar putea rămâne un criminal sub tratament .....în sânu ...familiei!
Postat 23 Noiembrie 2017, 06:08 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON