Anunţ controversat al reprezentanţilor Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, care îi invită orădeni la un film dedicat scriitorului Wass Albert, declarat criminal de război în România.
Evenimentul este organizat de cele două organizaţii politice maghiare pentru a omagia 110 ani de la naşterea scriitorului (pe 8 ianuarie) şi 20 ani de la moartea acestuia, pe 17 februarie.
"Viaţa celui mai citit scriitor maghiar este prezentat în filmul „Daţi-mi munţii înapoi”. Cei interesaţi sunt aşteptaţi să vizioneze filmul sâmbătă după-amiază, de la ora 17.00, la sediul celor două organizaţii", se arată în comunicatul transmis de organizatori, dar numai presei de limbă maghiară, şi făcut public joi.
Invitaţia vine în condiţiile în care, în 2014, simpatizanţii Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Ardeal, filiala Oradea, s-au ales cu dosar penal şi au fost sancţionaţi cu amenzi administrative de 600 lei pentru promovarea cultului unui criminal de război, tot după un eveniment omagial, un maraton de lectură din operele aceluiaşi scriitor.
Contactat de BIHOREANUL, preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a declarat că omagiul este adus "unuia dintre cei mai stimaţi scriitori din cultura maghiară". "Procesul de condamnare a fost în perioada comunistă, iar ulterior dosarul a fost redeschis, s-a solicitat reabilitarea lui Wass, însă nu s-a dorit, din motive politice. Asta cu toate că, după ce Wass s-a mutat în SUA, a fost verificat de mai multe ori de FBI şi s-a dovedit că faptele de care era acuzat nu erau reale", a explicat Szilagyi.
Wass Albert, conte de Czege şi Szentegyed, scriitor şi poet maghiar, a fost condamnat la moarte în contumacie în 1946, iar posesiunile familiei au fost confiscate. Ofiţer de informaţii în cadrul armatei ungare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Wass a fost găsit responsabil pentru evenimente tragice petrecute în judeţul Cluj în septembrie 1940: un locotenent ungur pe care l-a instigat la crimă a executat patru locuitori din Sucutard, iar un altul a ucis 11 români şi evrei la Mureşenii de Câmpie, tot la comanda lui.
Condamnarea lui Wass s-a făcut în absenţa lui, deoarece la finele războiului acesta a părăsit România, refugiindu-se întâi în Germania, iar apoi în SUA, unde s-a sinucis în 1998, la vârsta de 90 de ani. Ulterior, începând din 2006, fiul nobilului, dar şi diverşi lideri ai UDMR, au solicitat autorităţilor române reabilitarea lui, inclusiv prin intermediul unei cereri de revizuire a dosarului din 1946. Toate cererile au fost, însă, respinse.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.