URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Ianuarie 2024, 13:22

Crime în Sănătate

Crime în Sănătate foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Finalul lui 2023 a abundat în știri despre criza de personal din spitale. Medicii Spitalului de Pediatrie Victor Gomoiu din București au cerut conducerii unității să închidă camera de gardă din acest motiv, Spitalul Județean din Ploiești a rămas fără gardă la Cardiologie, cel din Târgu Jiu la fel, cel din Brașov fără gardă la Oftalmologie... Și am amintit doar unități mari, dar lista poate continua cu o mulțime de spitale orășenești aflate în aceeași situație.

Cauza? În disperarea de a reduce cheltuielile publice, Guvernul a blocat angajările în sistemul bugetar, permițându-le în mod cu totul excepțional, prin „memorandumuri” aprobate la nivel central, inclusiv în spitalele subordonate autorităților locale. Acestea cereau deblocarea unor posturi fără de care fie încălcau legea (există normative, câți medici și asistente trebuie să fie la un anumit număr de paturi), fie le puneau în imposibilitatea să funcționeze, pur și simplu, cu consecințe grave asupra pacienților (redirecționați spre alte spitale, reprogramați etc).

Joia trecută, sub o mare presiune din sistem, Guvernul a deblocat abia jumătate din posturile necesare, 7.603, Federația Sanitas reclamând că necesarul este dublu. După anunțarea deciziei, premierul Marcel Ciolacu a avut un discurs halucinant: „Toate spitalele vor putea face rapid angajări. Ministerul Sănătății are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vreo problemă financiară. Bani avem, dar corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios”.

Trei aserțiuni, trei minciuni: 1. Spitalele nu vor putea face rapid angajări, pentru că birocrația pentru organizarea unui concurs mănâncă minim două luni. 2. Dacă Sănătatea are mai mulți bani, de ce nu sunt finanțate toate posturile necesare? 3. Guvernul nu a adoptat niciun act normativ pentru a-i plăti mai bine pe medicii care muncesc mai bine și mai mult, așa că plata se face ca în comunism, pe titluri, nu pe muncă efectivă.

Tot joia trecută, Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate a dat o altă lovitură sănătății, la temelia sistemului: de la 1 februarie vor fi reduse tarifele pentru medicii de familie la nivelul din 2019. Asta cu toate că medicii de familie sunt cel mai prost plătiți (cei de succes câștigă cam 6.000 - 8.000 lei/lună), iar medicina primară are deja cel mai mare deficit de personal (inclusiv în Bihor sunt 8 comune fără medici de familie), ceea ce va agrava criza de personal și mai abitir. Și nu-i greu de ghicit efectul: mai mulți pacienți vor ajunge, în stare mai gravă, în spitale, unde vor fi costuri mai mari și tot medici puțini.

În loc să desființeze pensii speciale, salariile nesimțite și sinecuri de prin tot felul de Agenții, Oficii și Autorități centrale, în plin an electoral Guvernul taie de la Sănătate, ceea ce este un simptom că întregul buget pe 2024 este dezastruos. Altă explicație nu există pentru cinismul cu care aplică austeritatea fix acolo unde doare mai mult, ba e chiar ucigătoare. Iar pronosticul e de rău: dacă face asta înainte de alegeri, ce va fi după?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ce soarta trista au ratatii iredentisti
Distrusi de ura, manaca si imprastie rahat la toate articolele. Nu as vrea sa fiu in pilea acestor luzari :)
Postat 15 Ianuarie 2024, 06:52 de Riviera
La multi ani, Adriane
Welcome to Romania pitoreasca. S-ar putea , cu voia dvs. , o documentare daca Oradea a primit de la guvern, ceva fonduri pentru achizitia gazului termocentralei, pentru iarna 2023-2024 ? E vorba de ceva maruntis, citeva milioane de lei. Poate zeci...
Postat 14 Ianuarie 2024, 18:15 de excalibur
dupa titlu parea ca e vorba despre ministrul liberal bolos
dar a fost doar o iluzie, doar sa stiti si dvs ca ministrul nostru( oradean si liberal) e cel care le ia din aceasta luna 10% (cass din concedii medicale) din banii bolnavilor de cancer, ai femeilor insarcinate si ai altor bolnavi onesti pentru a acoperi abuzurile cu concedii medicale fictive din sistmeul bugetar, adica din incompetenta de a controla abuzurile a fost mult mai simplu sa decida ca nu ne atingem de abuzuri dar luam banii de la bolnavii de cancer si femei insarcinate ca e mult mai usor si astia nu ies in strada si oricum nu au plafoane de ce sa nu le luam si din bani. ceva gresit mai sus ? data viitoare scrieti si despre el sau nu da bine? in plus poate fi acuzat si de favorizarea brezlei preotilor care astfel cu siguranta vor avea asigurat un numar senmificativ mai mare de inmormantari in 2024 (asa ar fi scris chirila daca bolos nu era liberal)
Postat 14 Ianuarie 2024, 15:20 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON