Consiliul Local Oradea a aprobat miercuri, exclusiv cu votul liberalilor, noile taxe și tarife locale pentru anul 2024.
O viață mai scumpă...
Cele mai multe majorări se vor aplica de anul viitor la tarifele din ștranduri, piețe și cimitirul municipal gestionate de Administrația Domeniului Public.
Concret, prețul unui bilet de intrare la aquapark-ul Nymphaea se va scumpi cu 10%, de la 82 lei la 90 lei, iar cel pentru accesul la ștrandul Ioșia ori Grădina Zoologică va urca de la 22 lei la 24 lei (n.r. majorare de 9%).
În piețele orădene, cum ar fi Rogerius ori Decebal, taxa pentru închirierea unei mese va crește de la 275 lei la 300 lei pe lună (9%), iar tariful pentru săparea unei gropi în cimitirul municipal va urca de la 500 lei la 550 lei (10%).
Creșteri mai mari, de 14%, se vor aplica la tariful pentru întreținerea unui mormânt, care va crește de la 120 lei la 150 lei pe an, și la concesionarea unui loc de înmormântare pentru 20 de ani, cu alegerea amplasamentului, care va urca de la 2.640 lei la 3.000 lei.
Unele tarife mai mari vor practica și Asociația pentru Promovarea Turismului Oradea și Regiune - la închirierea de săli ori căsuțe pentru evenimente, Fundația pentru Protejarea Monumentelor - la serviciile de ghidaj al turiștilor.
În schimb, potrivit raportului de specialitate al Hotărârii de Consiliu Local, „nu se propun modificări la tarifele de parcare, intrările la obiectivele turistice, închirierea bazelor sportive, închirierea domeniului public, la impozitul pentru autovehicule peste 12 tone și altele”.
Inflația și salariul minim
În conferința de presă care a precedat ședința în plen, primarul Florin Birta a explicat că, în luna aprilie, Consiliul Local a aprobat majorarea cu 7% a impozitelor aferente anului 2024, reprezentând jumătate din rata inflației, dar din cuprinsul HCL-ului au fost omise taxele și tarifele locale.
Hotărârea a fost amânată pentru ca municipalitatea să poată evalua până la sfârșitul anului impactul inflației, costurilor cu energia și carburanții.
„Creșterea utilităților și a salariului minim s-a regăsit în creșterea acestor taxe. Chiar și așa, creșterea este sub media inflației dată pentru anul trecut de Institutul Național de Statistică (n.r. de 13,7%)”, a argumentat primarul.
Atac la ADP
Majorarea tarifelor și taxelor locale a fost contestată de reprezentanții opoziției. „Dacă ne uităm pe ultimul raport de activitate de la ADP o să constatăm că, deși s-au angajat 30 de persoane în plus, s-au înregistrat venituri mai mici cu 2 milioane lei pe an, deși tarifele s-au majorat și anul trecut cu 10% și le-ați aprobat bonusuri de 500.000 euro în acest an”, a protestat pesedistul Adrian Madar.
Consilierul PSD este de părere că managementul societății este neperformant, lucru decontat de orădeni prin tarifele tot mai mari.
În replică, primarul Florin Birta a spus că majorările de taxe și tarife, inclusiv la nivelul ADP, s-au făcut sub nivelul inflației, parte din costuri fiind preluate de municipalitate ori societățile subordonate.
„Media taxelor și tarifelor este sub rata inflației dată de INS. Gândiți-vă doar cum crește salariul minim pe economie și de două ori pe an și ce influențe sunt ca urmare a inflației”, a argumentat Birta.
Primarul Oradiei a afirmat că, prin tarifele promovate, reprezentanții municipalității au încercat să fie „rezonabili, dar nu populiști”.
În final, taxele și tarifele locale au fost adoptate doar prin voturile consilierilor PNL, în timp ce reprezentanții PSD și UDMR au votat „împotrivă”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.