URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Noiembrie 2023, 10:03

Cresc taxele și tarifele locale, în ciuda opoziției PSD și UDMR. Primarul Oradiei: Am încercat să fim „rezonabili, dar nu populiști”

Consiliul Local Oradea a aprobat miercuri, exclusiv cu votul liberalilor, noile taxe și tarife locale pentru anul 2024.

O viață mai scumpă...

Cele mai multe majorări se vor aplica de anul viitor la tarifele din ștranduri, piețe și cimitirul municipal gestionate de Administrația Domeniului Public.

Concret, prețul unui bilet de intrare la aquapark-ul Nymphaea se va scumpi cu 10%, de la 82 lei la 90 lei, iar cel pentru accesul la ștrandul Ioșia ori Grădina Zoologică va urca de la 22 lei la 24 lei (n.r. majorare de 9%).

În piețele orădene, cum ar fi Rogerius ori Decebal, taxa pentru închirierea unei mese va crește de la 275 lei la 300 lei pe lună (9%), iar tariful pentru săparea unei gropi în cimitirul municipal va urca de la 500 lei la 550 lei (10%).

Creșteri mai mari, de 14%, se vor aplica la tariful pentru întreținerea unui mormânt, care va crește de la 120 lei la 150 lei pe an, și la concesionarea unui loc de înmormântare pentru 20 de ani, cu alegerea amplasamentului, care va urca de la 2.640 lei la 3.000 lei.

Unele tarife mai mari vor practica și Asociația pentru Promovarea Turismului Oradea și Regiune - la închirierea de săli ori căsuțe pentru evenimente, Fundația pentru Protejarea Monumentelor - la serviciile de ghidaj al turiștilor.

În schimb, potrivit raportului de specialitate al Hotărârii de Consiliu Local, „nu se propun modificări la tarifele de parcare, intrările la obiectivele turistice, închirierea bazelor sportive, închirierea domeniului public, la impozitul pentru autovehicule peste 12 tone și altele”.

Inflația și salariul minim

În conferința de presă care a precedat ședința în plen, primarul Florin Birta a explicat că, în luna aprilie, Consiliul Local a aprobat majorarea cu 7% a impozitelor aferente anului 2024, reprezentând jumătate din rata inflației, dar din cuprinsul HCL-ului au fost omise taxele și tarifele locale.

Hotărârea a fost amânată pentru ca municipalitatea să poată evalua până la sfârșitul anului impactul inflației, costurilor cu energia și carburanții.

„Creșterea utilităților și a salariului minim s-a regăsit în creșterea acestor taxe. Chiar și așa, creșterea este sub media inflației dată pentru anul trecut de Institutul Național de Statistică (n.r. de 13,7%)”, a argumentat primarul.

Atac la ADP

Majorarea tarifelor și taxelor locale a fost contestată de reprezentanții opoziției. „Dacă ne uităm pe ultimul raport de activitate de la ADP o să constatăm că, deși s-au angajat 30 de persoane în plus, s-au înregistrat venituri mai mici cu 2 milioane lei pe an, deși tarifele s-au majorat și anul trecut cu 10% și le-ați aprobat bonusuri de 500.000 euro în acest an”, a protestat pesedistul Adrian Madar.

Consilierul PSD este de părere că managementul societății este neperformant, lucru decontat de orădeni prin tarifele tot mai mari.

În replică, primarul Florin Birta a spus că majorările de taxe și tarife, inclusiv la nivelul ADP, s-au făcut sub nivelul inflației, parte din costuri fiind preluate de municipalitate ori societățile subordonate.

„Media taxelor și tarifelor este sub rata inflației dată de INS. Gândiți-vă doar cum crește salariul minim pe economie și de două ori pe an și ce influențe sunt ca urmare a inflației”, a argumentat Birta.

Primarul Oradiei a afirmat că, prin tarifele promovate, reprezentanții municipalității au încercat să fie „rezonabili, dar nu populiști”.

În final, taxele și tarifele locale au fost adoptate doar prin voturile consilierilor PNL, în timp ce reprezentanții PSD și UDMR au votat „împotrivă”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ma pot privi in oglinda fara sa rosesc!
N-am votat NICIODATA cu ciuma galbena si nici cu cea rosie! Amintiti-va lista cu presedintii de dupa '89 si cu marii seniori ai penalilor, 90% dintre ei au fost/sunt niste turnatori abjecti racolati de securitate!
Postat 01 Decembrie 2023, 04:56 de pinonel
..........
Au tupeu cei de la ADP. In cimitir vara te pierzi in goz ( se tunde iarba de maxim 2 ori pe an) si te mănâncă țânțarii de viu.Asta se întâmplă de ani de zile.De 3 luni au avut nevoie căcații sa pună un * de robinet la o fântână care costa 15 lei.In piațeta din fata Pietei Rogerius au fost câteva dale rupte (pe scări).ADP nu a schimbat dalele.Le-au decupat partea ruptă și le-au completat cu bucăți de dale de alta culoare,probabil din ce au găsit prin depozite deci ADP nu cumpără nici măcar 3 dale că atât trebuia și au făcut economie de 60 de lei și o muncă de * de ți se face rușine de ce țărănoi sunt lăsați să gestioneze investiții de milioane de euro.Este pur și simplu incredibil cat de prost este întreținut orașul în foarte multe puncte în total contrasens cu partea de investiții.Da-ne Doamne (pardon Bruxeulles) dar nu ne pune apoi să-l mai și întreținem că noi de capul nostru nu mai schimbam un bec.In fata magazinului Crisul furtuna din vara a rupt un stâlp.L-au tăiat și acolo a rămas un ciot de metal.Si acuma acolo e același ciot.In atâtea luni n-au fost în stare să-l schimbe sau să-l repare ba au început si ceilalți stâlpi sa nu mai lumineze decât parțial.Repara cineva ceva? O laie.Nici măcar câteva leduri.Asta e purul adevăr.
Postat 30 Noiembrie 2023, 14:39 de Robert
Tocmai aceasta e problema ...
... că edilii orașului nu pot fi rezonabili, pentru că sunt loviți de peste 15 ani de populism. Iar de sub acesta din urmă iese, din profunzimea caracterului lor, foamea de bani. Astfel că, în comparație cu mulți alți locuitori ai țării, orădenii plătesc prea mult municipalității pentru ce li se oferă pe plan public/comunitar.
Postat 30 Noiembrie 2023, 11:19 de KP
La ce v-ati asteptat?
Dupa performantele guvernelor mele, orban,citu, ciuca&ciolacu ... urmeaza nota de plata. Checkout, pe pasareasca. Consolati-va cu gindul ca Ilie v-a lasat totusi ceva betoane, s-aveti ce plati restul vietii. 20.000€ per cap de cetatean roman, un fleac. In tăt răul, si-un bine. Vezi aci: [ https://www.oradea.ro/fisiere/pagini_fisiere/145/drepturi%20salariale%20publicare%20site%20%2030.09.2023.pdf ]. 20.700 primarul, 18.400 vicele, 17-15 mii . Succes, Birta, Oradea loves you
Postat 30 Noiembrie 2023, 11:13 de excalibur
Vaishamar..
Birtinezii ciumati galbeni nu se mai satura de bani!Rusine!
Postat 30 Noiembrie 2023, 10:35 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON