Credincioşii greco-catolici din parohia Sfântul Anton de Padova au obţinut avizul Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului pentru construirea primei biserici de după căderea comunismului din cartierul Ioşia Veche.
Biserică cu centru social...
Potrivit unui comunicat al Primăriei, noua biserică greco-catolică şi centrul social care va funcţiona pe lângă aceasta vor fi construite în Piaţa Bobâlnei, la intersecţia cu străzile Măgheranului, Zambilelor şi Aurel Vlaicu.
"O nouă biserică şi un centru destinat persoanelor vârstnice vor fi construite de către parohia Sfântul Anton Oradea. În acest sens s-a obţinut avizul Arhitectului Şef privind construirea unei biserici în Piaţa Bobâlna, numărul 10", se menţionează în comunicat.
Potrivit municipalităţii, "dezvoltarea se va realiza etapizat, într-o primă etapă fiind construită biserica".
Lucrările vor începe, cel mai probabil, în toamna acestui an, după obţinerea autorizaţiei de construire. "Intenţia noastră este ca până la sfârşitul anului să avem turnată fundaţia bisericii", a declarat pentru BIHOREANUL preotul parohiei Sfântul Anton de Padova, Andrei Borzaşi.
Blocaţi în reţele...
În prezent cele, circa 50 de familii de credincioşi ai parohiei Sfântul Anton de Padova se închină într-o încăpere a unei case din strada Lipovei nr. 11, pusă la dispoziţie prin bunăvoinţa unei familii.
Parohia, desfiinţată de comunişti şi reînfiinţată în 1996, a făcut demersuri pentru construirea unui locaş de cult în anul 2013, în urma unui schimb de teren făcut cu Primăria Oradea.
Demararea lucrărilor a trenat ani de zile pentru că Primăria şi-a dat avizul pentru demararea construcţiei doar cu condiţia ca solicitantul să îşi asume relocarea reţelelor de apă, canalizare, gaz şi electricitate din zonă.
Condiţia a fost îndeplinită, cu sprijinul municipalităţii, abia anul trecut, după care strada a şi fost asfaltată.
În stil neoromânesc...
Credincioşii greco-catolici au revenit asupra proiectului în speranţa că în următorii ani vor vedea ridicată biserica şi centrul social aferent acesteia.
"Proiectul bisericii se inspiră din stilul arhitectural neoromânesc pe care Prea-Sfinţitul Valeriu Traian Frenţiu l-a încurajat", a spus Borzaşi.
Printre clădirile bihorene în stil neoromânesc se numără și biserica ortodoxă Buna Vestire din Piaţa Rahovei, Seminarul Greco-Catolic, Şcoala Normală Română Unită din strada Iuliu Maniu din Oradea sau Liceul Greco-Catolic de Băieţi din Beiuş.
Stilul neoromânesc a apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea în cadrul Art-Nouvea-ului din România ca rezultat al încercărilor de a identificare a unei forme specifice de expresie şi i-a avut ca promotori pe arhitecţii Ioan Mincu şi Ion N. Socolescu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.