URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2021, 21:05

Credincioşii greco-catolici îşi construiesc în Piața Bobâlnei prima biserică din cartierul Ioşia Veche. Vezi cum va arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credincioşii greco-catolici din parohia Sfântul Anton de Padova au obţinut avizul Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului pentru construirea primei biserici de după căderea comunismului din cartierul Ioşia Veche.

Biserică cu centru social...

Potrivit unui comunicat al Primăriei, noua biserică greco-catolică şi centrul social care va funcţiona pe lângă aceasta vor fi construite în Piaţa Bobâlnei, la intersecţia cu străzile Măgheranului, Zambilelor şi Aurel Vlaicu.

"O nouă biserică şi un centru destinat persoanelor vârstnice vor fi construite de către parohia Sfântul Anton Oradea. În acest sens s-a obţinut avizul Arhitectului Şef privind construirea unei biserici în Piaţa Bobâlna, numărul 10", se menţionează în comunicat.

Potrivit municipalităţii, "dezvoltarea se va realiza etapizat, într-o primă etapă fiind construită biserica".

Lucrările vor începe, cel mai probabil, în toamna acestui an, după obţinerea autorizaţiei de construire. "Intenţia noastră este ca până la sfârşitul anului să avem turnată fundaţia bisericii", a declarat pentru BIHOREANUL preotul parohiei Sfântul Anton de Padova, Andrei Borzaşi.

Blocaţi în reţele...

În prezent cele, circa 50 de familii de credincioşi ai parohiei Sfântul Anton de Padova se închină într-o încăpere a unei case din strada Lipovei nr. 11, pusă la dispoziţie prin bunăvoinţa unei familii.

Parohia, desfiinţată de comunişti şi reînfiinţată în 1996, a făcut demersuri pentru construirea unui locaş de cult în anul 2013, în urma unui schimb de teren făcut cu Primăria Oradea.

Demararea lucrărilor a trenat ani de zile pentru că Primăria şi-a dat avizul pentru demararea construcţiei doar cu condiţia ca solicitantul să îşi asume relocarea reţelelor de apă, canalizare, gaz şi electricitate din zonă.

Condiţia a fost îndeplinită, cu sprijinul municipalităţii, abia anul trecut, după care strada a şi fost asfaltată.

În stil neoromânesc...

Credincioşii greco-catolici au revenit asupra proiectului în speranţa că în următorii ani vor vedea ridicată biserica şi centrul social aferent acesteia.

"Proiectul bisericii se inspiră din stilul arhitectural neoromânesc pe care Prea-Sfinţitul Valeriu Traian Frenţiu l-a încurajat", a spus Borzaşi.

Printre clădirile bihorene în stil neoromânesc se numără și biserica ortodoxă Buna Vestire din Piaţa Rahovei, Seminarul Greco-Catolic, Şcoala Normală Română Unită din strada Iuliu Maniu din Oradea sau Liceul Greco-Catolic de Băieţi din Beiuş.

Stilul neoromânesc a apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea în cadrul Art-Nouvea-ului din România ca rezultat al încercărilor de a identificare a unei forme specifice de expresie şi i-a avut ca promotori pe arhitecţii Ioan Mincu şi Ion N. Socolescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
biserica, loc de joaca, centru social, arhitectura pretioasa brancoveneasca/neoromaneasca, spatii verzi peste minimu prevazut de regulamentul de urbanism
...dar numai haterii atei se opun. in numele ”tolerantei”.
Postat 17 August 2021, 04:45 de unu
Respect!
Singurele biserici din Oradea care sunt gata sunt ale greco-catolicilor. In rest, preotii/pastorii/rabinii/imamii celorlalte biserici/culte/confesiuni au mereu nevoie de banii credinciosilor, niciodata lacasele lor nu sunt gata. Care o fi explicatia?
Postat 16 August 2021, 19:00 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON