URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Guvernul Ciolacu 2 este aproape identic cu primul guvern Ciolacu, cel care a băgat patria în gard. Trebuie să fii mai naiv decât un vânzător de covrigi ca să crezi că un experiment făcut de două ori în aceleași condiții va avea rezultate diferite. Văd că aproape nimic din ce a propus Ilie Bolojan când s-a dus la București și a preluat conducerea Partidului Național Liberal nu se mai găsește în programul de guvernare.
Zic şi eu
Adrian Cris
Călin Puia nu e zburat de la șefia DGASPC pentru că are pile la Bolojan. Este convingerea multor angajați ai acestei instituții, formată din mai multe motive. Unul ține de cronologie: Puia - care în 2012 câștigase un concurs (e adevărat, se știe cum sunt acestea în sectorul public), dar a fost suspendat până în decembrie 2022 - a revenit pe funcție în mandatul lui Ilie Bolojan, în ianuarie 2023...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Ianuarie 2025, 11:37

Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit astăzi: Ce tradiții și obiceiuri se păstrează și când se sărbătorește Anul Nou

Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit astăzi: Ce tradiții și obiceiuri se păstrează și când se sărbătorește Anul Nou Foto generic, sursa Canva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Crăciunul pe stil vechi, o tradiţie păstrată cu fidelitate în anumite comunităţi ortodoxe, este celebrat pe 7 ianuarie, conform calendarului iulian, care nu a fost ajustat prin reforma gregoriană. Anul Nou, pentru creştinii ortodocşi de rit vechi, este sărbătorit în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, marcând o continuare a obiceiurilor tradiţionale, scrie Libertatea.ro.

Această dată marchează un moment important pentru comunităţi precum cele din Rusia, Serbia, Patriarhia Ierusalimului şi mănăstirile din Muntele Athos. Deşi diferit ca dată, Crăciunul pe stil vechi păstrează multe asemănări cu sărbătoarea celebrată pe 25 decembrie.

Una dintre tradiţiile importante este cina sfântă, care a avut loc în ajunul Crăciunului. Masa constă în preparate de post, iar în unele regiuni se pregătesc 12 feluri de mâncare, simbolizând cei 12 apostoli. Credincioşii pe rit vechi încep postul Crăciunului pe 28 noiembrie şi îl respectă timp de 40 de zile. În seara de ajun, familiile se reunesc pentru a marca sfârşitul postului şi pentru a celebra împreună naşterea lui Hristos.

Un alt moment central al sărbătorii este Liturghia de la miezul nopţii, care a avut loc în noaptea de 6 spre 7 ianuarie. În cadrul slujbei, preoţii citesc Evanghelia despre naşterea Domnului, iar credincioşii participă la rugăciuni solemne şi cântări religioase. Această tradiţie aduce o atmosferă profund spirituală şi de reflecţie.

Pe lângă momentele religioase, Crăciunul pe stil vechi este marcat de obiceiuri populare. Credincioşii se îmbracă în costume tradiţionale şi merg la colindat, răspândind bucuria sărbătorii în comunităţile lor. Aceste tradiţii oferă o legătură vie cu rădăcinile culturale şi spirituale ale acestor comunităţi.

Pentru creştinii de rit vechi, Anul Nou este sărbătorit în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, tot conform calendarului iulian. Această zi este marcată cu obiceiuri de început de an, urări de sănătate şi prosperitate, păstrând atmosfera festivă a sărbătorilor de iarnă.

Istoria acestor sărbători este strâns legată de utilizarea calendarului iulian, care a fost adoptat în creştinism timp de 15 secole. Reforma gregoriană, introdusă în 1582 de Papa Grigorie al XIII-lea, a adus schimbări pentru multe Biserici, dar unele comunităţi ortodoxe au rămas fidele vechiului calendar. Această fidelitate păstrează tradiţiile vii şi oferă un prilej unic de celebrare pentru comunităţile care urmează ritul vechi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8373 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON