Ziua de 25 decembrie are o însemnătate aparte pentru creștini. Crăciunul, sărbătoarea naşterii Domnului Iisus Hristos, este cea mai importantă, dar şi cea mai iubită dintre toate. De această zi se leagă o serie de tradiții și credințe.
„Începând cu prima zi de Crăciun şi până la Bobotează, copiii umblă cu steaua, ei numindu-se colindători sau crai, pe cap având coroane de hârtie colorată.
Tot acum are loc şi Vicleimul sau Irozii, când tinerii pun în scenă naşterea lui Hristos. Vicliemul” sau „Irozii” este datină prin care tinerii reprezintă la Crăciun naşterea lui lisus Hristos, şiretenia lui Irod, care a poruncit uciderea pruncilor, de a afla Pruncul şi adesea înfruntarea necredinţei, personificate printr-un copil sau printr-un cioban”, scrie Alba24.ro.
În ce privește tradițiile și superstițiile ce se leagă de această zi, credința populară spune că în dimineaţa de Crăciun e bine să ne spălăm cu apă curată, luată dintr-un izvor sau fântână în care punem o monedă de argint, pentru că tot anul să fim curaţi ca argintul, feriţi de boli şi plin de bani.
ProTV scrie că în prima zi de Crăciun, colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și închină oamenilor nașterea lui Iisus prin cântece și poezii. Tradiția spune că cei care nu deschid ușa colindătorilor vor avea parte de un an nefast și de neplăceri în casă, din cauza zgârceniei lor.
Un alt obicei înrădăcinat în cultura românească este atârnarea unei crenguțe de vâsc în casă. În mitologia nordică, se credea că vâscul reprezintă zeița dragostei, Friga, și că cuplurile care se sărută sub vâsc vor rămâne împreună toată viața. Conform tradiției creștin-ortodoxe, se spune că atunci când cineva pune o crenguță de vâsc în casă, va avea un an plin de belșug, fericire și pace în familie.
„În dimineața de Crăciun, este recomandat să se mănânce pește la micul dejun, considerat un aliment sprinten. Masa de Crăciun este considerată una dintre cele mai importante mese ale anului și este de obicei formată din preparate tradiționale precum sarmale, cârnați, cozonac, plăcinte, piftie sau icre. Aceasta este ocazia de a petrece timp de calitate cu familia și de a sărbători într-un mod tradițional”, arată sursa citată.
Între altele, o tradiție importantă pentru a doua zi de Crăciun este vizita finilor și nașilor. Cei care au primit rolul de nași în cadrul unei ceremonii religioase vizitează casele finilor, aducând cu ei un colac tradițional și alte bunătăți, daruri ce simbolizează belșugul și prosperitatea.
Există tradiții și superstiții legate și de cea de-a treia zi de Crăciun, 27 decembrie, care este și Ziua Sfântului Ștefan. În această zi, este bine să eviți disputele și certurile. „Se crede că împăcarea în această zi este mai puternică și mai durabilă”, scrie sursa citată. Ziua Sfântului Ștefan este și un prilej pentru pomenirea sufletelor celor care au murit în împrejurări dramatice.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.