URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Ianuarie 2022, 10:35

Covidul la control: Centrele de evaluare a bolnavilor Covid, deocamdată o necunoscută, inclusiv în Bihor

Covidul la control: Centrele de evaluare a bolnavilor Covid, deocamdată o necunoscută, inclusiv în Bihor UNUL SINGUR. Centrul de evaluare Covid de la Spitalul Municipal Oradea a avut vineri, în prima zi de funcţionare, un singur pacient: un adolescent testat pozitiv în ziua precedentă. Deşi asimptomatic, băiatul s-a prezentat preventiv, pentru a trata infecţia din prima fază, dar şi din precauţie, pentru a afla ce să facă dacă va da semne de boală
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii au apreciat ideea, pentru că pot preveni suprasolicitarea spitalelor în acest al cincilea val al pandemiei, cu cel mai mare număr de noi cazuri Covid descoperite zilnic, alţii le contestă pe motiv că ar favoriza răspândirea virusului.

Cert e că, deşi ca să le deschidă spitalele au cheltuit resurse importante, centrele de evaluare a bolnavilor Covid cu forme uşoare sunt deocamdată goale. Motivul? Dezorganizarea şi neatenţia la detalii a autorităţilor.

BIHOREANUL vă prezintă încă un eşec al sistemului sanitar în plină pandemie.

Policlinici speciale

Organizarea centrelor de evaluare a bolnavilor Covid cu forme uşoare şi medii a fost propusă de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la finele anului trecut. Văzute ca un fel de policlinici speciale pe lângă spitalele Covid, unde persoanele testate pozitiv să se prezinte în ziua confirmării sau în cea imediat ulterioară, pentru a beneficia, gratuit şi fără bilet de trimitere, de consultaţii, investigaţii imagistice şi medicaţie, indiferent dacă sunt asigurate sau nu, centrele de evaluare ar fi menite să prevină aglomerarea spitalelor: orice persoană se poate prezenta, este consultată, i se fac analize, dacă e cazul radiografie şi CT, iar în final primeşte medicamente, inclusiv antivirale şi anticorpi monoclonali, care stopează evoluţia bolii din debutul infectării.

În decembrie, Guvernul a adoptat în acest scop OUG 129/2021, iar Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a reglementat decontarea serviciilor, autorităţile vorbind despre deschiderea în ianuarie a cel puţin 230 de centre în ţară.

Probleme logistice

La finele săptămânii trecute, conform Ministerului Sănătăţii, erau funcţionale doar 136 de centre, dintre care 8 în Bihor. În Oradea sunt 3, la spitalele Municipal, Pelican şi CFR, care iniţial trebuiau să funcţioneze 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Doar Pelicanul a adoptat însă program non-stop, Municipalul îl ţine deschis de luni până vineri între 7.00-19.00, iar CFR de luni până vineri între 8.00-12.00.

Celelalte 5 centre au fost stabilite la spitalele municipale din Beiuş (zilnic între 8.00-15.00), Salonta (zilnic între 8.00-15.00) şi Marghita (zilnic între 8.00-14.00), precum şi la cele orăşeneşti din Aleşd şi Ştei (de luni până vineri între 8.00-15.00).

Managerii celor 8 spitale au semnat acte adiţionale cu CAS Bihor miercuri, iar de joi centrele ar fi trebuit să primească bolnavi. Toate, însă, au avut probleme tehnice: au primit cu întârziere un fişier care să le permită raportarea în SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat al CAS) a serviciilor furnizate, astfel că interconectarea a funcţionat doar în a doua parte a zilei. În plus, spitalele din Salonta şi Marghita încă nu asiguraseră circuite separate Covid – non-Covid, problema fiind rezolvată la Salonta în ziua respectivă, la Marghita însă centrul urmând să fie deschis abia săptămâna aceasta.

Lipsă de comunicare

Practic, 7 dintre cele 8 centre de evaluare Covid au funcţionat normal abia de vineri. Oricum, fără rezultatele scontate: deşi joi şi vineri Direcţia de Sănătate Publică a raportat descoperirea a 1.535 de persoane infectate, în cele 7 centre s-au prezentat doar 16 persoane - 1,04% din totalul potenţialilor pacienţi.

Cauza principală: autorităţile nu au făcut nicio campanie de informare publică! Nici măcar persoanelor cărora li s-au transmis SMS-uri că au fost confirmate pozitiv la testare nu li s-a adăugat şi informaţia că se pot adresa centrelor de evaluare.

Carenţa de sistem a fost suplinită pe ici, pe colo, de managerii de spitale. "Am cerut colegilor din centrul de testare să le comunice persoanelor confirmate cu Covid că se pot adresa centrului de evaluare, aflat la câteva zeci de metri distanţă", a exemplificat Adrian Haţegan, managerul spitalului din Salonta, precizând însă că în 2 zile doar 5 persoane din câteva zeci au optat pentru evaluare. "Majoritatea cazurilor sunt asimptomatice, nu au nevoie de antivirale sau anticorpi", a precizat acesta.

La rându-i, managerul Municipalului orădean, Laurenţiu Chiană, spune că "adresabilitatea către orice structură medicală nu se formează într-o zi sau două", aşa că se aşteaptă ca centrele de evaluare Covid să aibă pacienţi abia de săptămâna aceasta, după ce publicul va fi mai informat, inclusiv de către medicii de familie. Altfel, centrele nu-şi vor atinge scopul, iar o parte dintre cei infectaţi, rămaşi fără evaluare şi medicaţie, s-ar putea întoarce mai târziu, în stare mai proastă, pentru a fi internaţi în spitale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON