URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Septembrie 2021, 15:03

Covid-19 în Bihor: Peste 300 de cazuri active, iar o treime din pacienţii septuagenari mor în urma infectării. „Avem motive de îngrijorare”

Covid-19 în Bihor: Peste 300 de cazuri active, iar o treime din pacienţii septuagenari mor în urma infectării. „Avem motive de îngrijorare” foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimele 24 de ore, încă 43 de bihoreni au fost confirmaţi cu Sars-Cov2, după efectuarea  a 469 de teste, ceea ce face ca numărul total al cazurilor active din judeţ să ajungă la 309.

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă (foto), a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că creşterea numărului de infectări este un motiv de îngrijorare.

"Avem un motiv de îngrijorare datorat creşterii cazurilor cu infecţie în jud Bihor. Comparativ cu judeţele învecinate, suntem o enclavă, mă refer la Maramureş, Sălaj, Arad, Cluj, în care creşterea este şi mai mare. Chiar dacă avem o incidenţă de 0,37 la mie, nu înseamnă că trebuie să stăm liniştiţi şi să nu întreprindem activităţi care să ducă la o prevenţie. Majoritarea cazurilor sunt focare familiare, familii întregi şi de multe ori infecţia apare de la copil, de aceea este importantă vaccinarea copiilor. Din cele 43 de cazuri de azi, 6 sunt copii, cu grupa între 5 şi 14 ani", a declarat Rahotă, într-o conferinţă de presă ţinută vineri.

Din cei 309 bolnavi de Covid-19 din Bihor, 55 sunt internaţi în spitale (4 la Beiuş, tot atâţia la Spitalul Judeţean, 33 la Spitalul Municipal şi 14 la Spitalul Pelican), iar 15 din ei sunt la Terapie Intensivă (2 la Judeţean, 13 la Pelican). "Secţia ATI de la Municipal a fost în renovare, de luni va fi iar disponibilă pentru internare", a precizat Rahotă.

Rată mare de mortalitate, la septuagenari

De la debutul pandemiei, în Bihor s-au înregistrat 29.819 de cazuri de Covid-19, din care 93,65% au fost pacienţii vindecaţi. 1.582 au decedat, procentual reprezentând 5,3% din totalul bolnavilor.

Şefa DSP Bihor a mai precizat că vârsta medie a bolnavilor din Bihor este de 50 de ani, dar şansele de supravieţuire scad pentru cei mai vârstnici. "Vârsta medie a deceselor este de 70,4 ani. Avem în grupa 70-79 ani un procent de deces de 34%. O treime din ei decedează", a precizat Rahotă. Din totalul pacienţilor, 52% au sub 50 de ani.

Tratamente post-Covid

Dr. Rahotă a anunţat şi că în perioada următoare, în parteneriat cu Facultatea de Medicină şi cu Colegiul Medicilor, DSP va demara o serie de cursuri pentru medici şi rezidenţi, pentru tratamentul pacienţilor post-Covid.

"Există pacienţi care după infecţia cu Sars-Cov-2 au nevoie de îngrijire pe anumite sechele post-Covid, mă refer la tulburări cardio-vasculare, pulmonare, locomotorii şi chiar neurologice", a declarat Rahotă. Cursurile vor începe pe 24 septembrie şi se vor ţine online, doritorii putând să se înscrie prin site-ul FMF Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Te-ai pierdut in minciuni
Prima data spui că mor bătrâni infectați de copii pe cale de consecință Bătrâni ar trebui sa se vaccineze sa nu facă forme severe ,că vaccinat fiind tot transmiți virusul doar că faci o forma ușoară, apoi spui că ,copii ar trebui sa se vaccineze dece? Pentru că ei vaccinați fiind tot transmit virusul ! iar logica spusă tot de voi până acum ar fi că, cei în vârstă trebuie protejați prin vaccin deci care-i logica și apropo daca tot a revenit virusul din concediu după 3 luni odihnit, refăcut și hotărât să nimicească tot în cale la Untold dece nu se păstrează distanțarea masca și alte belele de genul ? Sau în parlament de exemplu ciudat că numai la școală trebuiesc luate măsuri acolo mișună virusul in rest regulile sunt numai pentru fraieri și numai unde hotaresc uni .
Postat 11 Septembrie 2021, 08:11 de sss
Copiii nevaccinati
Chiar ar trebui vaccinati toti copiii, cu forta."Majoritarea cazurilor sunt focare familiare, familii întregi şi de multe ori infecţia apare de la copil, de aceea este importantă vaccinarea copiilor." ...Mama lor de focare familiale
Postat 10 Septembrie 2021, 22:23 de excalibur
dute fraero
olanda danemarca au renuntat la toate restrictiile nu exista covrig pt ei ,lasati posteala hotiilor ,vacinul vostru mai mult rau a facut ,vara la mare ,tot poprul a avut masca ,a pastrat distanta ca sardelele ,ati uitat numaratoarea de covrigi
Postat 10 Septembrie 2021, 18:56 de todo
Mor mai mulți bătrâni decât tineri?
Nu mai există alte boli. Covidul le-a bătut pe toate celelalte la un loc.
Postat 10 Septembrie 2021, 18:25 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON