Cei aproape 700 de copii din creşele publice din Oradea vor putea fi testați pentru identificarea timpurie a tulburărilor cognitive.
Diagnosticare precoce
Direcția de Asistență Socială Oradea a prelungit pentru al treilea an consecutiv protocolul de colaborare încheiat cu psihologul Simona Hinț care, la recomandarea educatoarelor, va face gratuit evaluarea psihologică a micuților între 1 și 3 ani și va acorda servicii de specialitate pentru cei identificați cu întârzieri în dezvoltarea cognitivă.
„Prin încheierea acestui parteneriat am dorit să venim în sprijinul părinților ai căror copii frecventează creșele orădene, oferindu-le, gratuit, asistenţă din partea specialiştilor. Protocolul de colaborare are ca scop diagnosticarea precoce a întârzierilor de limbaj, tulburărilor cognitive, inclusiv a celor de spectru autist, la copiii care frecventează creşele noastre”, se menționează într-un comunicat al DASO.
Prin testarea timpurie a micuților se urmărește evitarea agravării unor posibile probleme ale acestora. „Tot mai mulţi copii cu probleme de spectru autist sunt depistaţi prea târziu, moment în care intervenţia şi tratamentul este mult mai greu şi costisitor, mulţi dintre părinţi neputând susţine material acest tratament”, se mai precizează în comunicat.
Dificultăţi de vorbire, de atenţie
Potrivit directorului DASO, Anca Grama, evaluarea copiilor se va face la recomandarea educatoarelor care îi au în grijă.
„Problemele unui copil pot fi observate cel mai repede de educatorul care este toată ziua cu el și are deja experiență în identificarea lor. Dacă educatoarea observă că un copil întâmpină dificultăți în vorbire, de atenție sau alte probleme, ia legătura cu psihologul și cu părintele cu recomandarea de a fi evaluat”, a explicat Grama.
Depistarea timpurie a oricăror probleme psihice face posibilă tratarea lor într-o fază încă incipientă, înainte să se agraveze. „Cu cât depistăm mai repede aceste tulburări, fie ele de spectru autist sau de altă natură, cu atât perioada de recuperare este mai scurtă şi mai facilă, vindecarea fiind garantată în proporţie de 95 %, uneori chiar de 100%” a declarat Simona Hinţ.
Conform evidențelor DASO, circa 30 de copii pe an au fost evaluați gratuit și îndrumați către asistență de specialitate.
Pe de altă parte, DASO a inițiat în urmă cu șase ani programul „Școala părinților” în care părinții ai căror copii au vârste cuprinse între 10 luni și 3 ani sunt ajutați de specialiști să înțeleagă mai bine nevoile micuților și rolul fundamental pe care îl are comunicarea în dezvoltarea acestora.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.