URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Noiembrie 2021, 16:18

Copiii din creşele publice ale Oradiei vor fi testați pentru identificarea timpurie a tulburărilor cognitive

Copiii din creşele publice ale Oradiei vor fi testați pentru identificarea timpurie a tulburărilor cognitive (sursa foto: Direcția de Asistență Socială Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei aproape 700 de copii din creşele publice din Oradea vor putea fi testați pentru identificarea timpurie a tulburărilor cognitive.

Diagnosticare precoce

Direcția de Asistență Socială Oradea a prelungit pentru al treilea an consecutiv protocolul de colaborare încheiat cu psihologul Simona Hinț care, la recomandarea educatoarelor, va face gratuit evaluarea psihologică a micuților între 1 și 3 ani și va acorda servicii de specialitate pentru cei identificați cu întârzieri în dezvoltarea cognitivă.

„Prin încheierea acestui parteneriat am dorit să venim în sprijinul părinților ai căror copii frecventează creșele orădene, oferindu-le, gratuit, asistenţă din partea specialiştilor. Protocolul de colaborare are ca scop diagnosticarea precoce a întârzierilor de limbaj, tulburărilor cognitive, inclusiv a celor de spectru autist, la copiii care frecventează creşele noastre”, se menționează într-un comunicat al DASO.

Prin testarea timpurie a micuților se urmărește evitarea agravării unor posibile probleme ale acestora. „Tot mai mulţi copii cu probleme de spectru autist sunt depistaţi prea târziu, moment în care intervenţia şi tratamentul este mult mai greu şi costisitor, mulţi dintre părinţi neputând susţine material acest tratament”, se mai precizează în comunicat.

Dificultăţi de vorbire, de atenţie

Potrivit directorului DASO, Anca Grama, evaluarea copiilor se va face la recomandarea educatoarelor care îi au în grijă.

„Problemele unui copil pot fi observate cel mai repede de educatorul care este toată ziua cu el și are deja experiență în identificarea lor. Dacă educatoarea observă că un copil întâmpină dificultăți în vorbire, de atenție sau alte probleme, ia legătura cu psihologul și cu părintele cu recomandarea de a fi evaluat”, a explicat Grama.

Depistarea timpurie a oricăror probleme psihice face posibilă tratarea lor într-o fază încă incipientă, înainte să se agraveze. „Cu cât depistăm mai repede aceste tulburări, fie ele de spectru autist sau de altă natură, cu atât perioada de recuperare este mai scurtă şi mai facilă, vindecarea fiind garantată în proporţie de 95 %, uneori chiar de 100%” a declarat Simona Hinţ.

Conform evidențelor DASO, circa 30 de copii pe an au fost evaluați gratuit și îndrumați către asistență de specialitate.

Pe de altă parte, DASO a inițiat în urmă cu șase ani programul „Școala părinților” în care părinții ai căror copii au vârste cuprinse între 10 luni și 3 ani sunt ajutați de specialiști să înțeleagă mai bine nevoile micuților și rolul fundamental pe care îl are comunicarea în dezvoltarea acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON