URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Aprilie 2013, 13:45

Copiii de la Căminul Felix au propria brutărie şi fermă de lapte (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 6 ani de muncă, proiectul 3H al Clubului Rotary la Căminul de Copii Felix s-a încheiat. Cu o investiţie de 300.000 de dolari, cele două locuri în care funcţionează căminul, în Sânmartin şi în Sântandrei, au acum propria brutărie şi propria fermă de vaci.

Momentul a fost sărbătorit luni de către locatarii celor 16 case din Cămin, adică de tot atâtea familii care cresc, în total, aproximativ 200 de copii, şi de cei care au finanţat proiectul, membrii Rotary din România şi din America.

Fostul lider în cadrul Rotary, David Gallagher, a declarat că se bucură să se afle în Bihor, după atâţia ani de muncă. "A fost un succes mai mare decât am visat noi şi asta pentru că am avut parteneri fantastici: Rotary Club Oradea, câteva cluburi din California, prietenii de la Căminul Felix. Majoritatea banilor au avut de la Fundaţia Rotary. E un proiect mai mare decât proiectele noastre obişnuite", a spus Gallagher.

Proiectul 3H a avut trei scopuri: să producă mâncare pentru cămin, să îi înveţe pe copiii care cresc aici o meserie şi să le asigure - când vor vor fi majori - locuri de muncă. Toate cele trei obiective au fost atinse prin cele două mari investiţii: brutăria realizată în locaţia din Sânmartin a căminului, respectiv ferma de lapte de la Sântandrei.

Brutăria a fost ridicată de la zero, în Sânmartin, coordonatorul proiectului fiind un tânăr pe numele său Teo, devenit adult chiar în Căminul Felix. "Brutăria produce pentru copiii din Cămin, iar în ea lucrează tinerii de-aici. Sperăm să ne putem extinde şi să vindem şi în exterior produsele noastre", a explicat administratorul Căminului, Adrian Bulc.

Ferma de lapte de la Sântandrei exista şi înainte de proiectul Rotary, însă cu aceşti bani a fost dotată cu un sistem automat de mulgere, cu sistem de irigaţie, dar şi cu un tractor modern menit să lucreze cele 200 de hectare de teren deţinute de cămin. Totodată, în incinta fermei au fost realizate două ateliere de mecanică auto şi de tâmplărie. Muncitorii de la fermă sunt tot tinerii din Cămin, iar cele 182 de vaci adulte ale fermei produc zilnic peste 4.200 de litri de lapte, care e folosit în cămin sau vândut.

Fundaţia Căminul Felix creşte copiii orfani în sistem familial. Altfel spus, în nişte case ridicate anume pentru ei, 16 cupluri de părinţi îşi cresc propriii copii, dar şi pe cei adoptaţi, o familie având astfel câte 10-15 copii. Cel mai mic membru al Căminului Felix are 10 luni, iar cel mai mare 23 de ani.

Fundaţia Rotary se regăseşte în 200 de ţări şi numără peste 1,2 milioane de membri. În România şi Republica Moldova, clubul numără peste 3.000 de membri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
felicitari
Felicitari celor implicati in aceasta activitate si in acest proiect pe termen lung. Statul cu toti specialistii (politicienii) in management nu a fost in stare sa gandeasca atat de "complex". Putina obiectivitate din partea autorului n-ar fi stricat deloc - spuneti va vog si de deata asta asa cum spuneti ori de cate ori cineva calca stramb - din ce cult religios fac parte cei care isi sacrifica finantele, timpul si se dedica acestor nevoiasi. Ar fi frumos sa fim corecti pana la capat. E greu ????
Postat 09 Aprilie 2013, 14:07 de Mihaela
felicitari!
Felicitari tuturor, imi place enorm proiectul, este f bine gandit, as dori sa l copieze mai multe ong uri . cresc copiii cu produsele proprii, invata meserie in atelierele proprii si li se ofera si un loc de munca. BRAVO !!!
Postat 09 Aprilie 2013, 08:39 de adriana
Sa se respecte proiectul initial!
Pentru noul muzeu s-a facut un proiect complex de catre o echipa bine documentata.Cred ca a fost un concurs de idei, licitatii...tot tacamul.S- a proiectat fiecare sala, fiecare coltisor in functie de exponat, s- a tinut cont de umiditate, temperatuta, lumina, sa fie totul ca la carte,conform normelor europene. Nu mai conteaza nici o ,norma totu-i fara noima! Platim chirie la biserici!Strigator la ceruri! Ce spun oamenii muzeelor? Ce parere au arhitectii?Ce Ordin au? Consilierii ce spun? Facem proiecte de sertar ca pe vremea raposatului?
Postat 08 Aprilie 2013, 20:18 de mariuca
ce imi place, cata liniste vor oferi copiilor,
ce imi place, cata liniste vor oferi copiilor, binecuvantati sunt unii, amin !! asa daruire spirituala nu o are oricine .
Postat 08 Aprilie 2013, 15:24 de felicitari!
Dreptate,ochi plansi vor sa te vada
Ce diferenta intre oamenii adevarati cu dragoste pentru cei oropsiti de soarta si rahatii de politicieni care risipesc(fura) milioane de eu.pe luna din banii destinati celor neajutorati , doar pt.simplul fapt ca intamplator au ajuns unde au ajuns unde nu au ce cauta.
Postat 08 Aprilie 2013, 14:49 de Zamolxes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON