URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iunie 2013, 18:34

Copiii cu afecţiuni oncologice vor suferi mai puţin, graţie unei donaţii făcute de Clubul Lions pentru Spitalul Municipal (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O procedură medicală obişnuită în spitalele din Occident, dar practicată în România doar sporadic şi numai în marile centre universitare, va fi, de săptămâna viitoare, la îndemâna doctorilor de la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, graţie unei donaţii a membrilor Clubului Lions.

Doi dintre reprezentanţii acestuia, Florian Dacin şi Horia Jarca, au semnat vineri împreună cu managerul Spitalului, dr. Ovidiu Laurean Pop, cu şeful secţiei de Pediatrie Oncologică, dr. Ritli Ladislau, şi cu dr. Mihai Florea, un protocol de predare a zece aşa-numite "camere implantabile" achiziţionate cu 10.000 lei de la compania B Bran Medical, destinate pacienţilor oncologici cu vârste de până în 18 ani.

Practic, dispozitivele sunt alcătuite dintr-un mic recipient din titan de 8 x 10 milimetri şi un tub de silicon cu diametrul de 0,6 mm. Acesta înlocuiesc branulele şi cateterele prin care se administrează chimioterapie, antibiotice intravenos, medicamente imunosupresoare şi cu ajutorul lor se pot face şi prelevări de sânge.

"Pe lângă efectele bolilor oncologice, copiii sunt nevoiţi să suporte şi traumele provocate de faptul că trebuie înţepaţi în vene foarte frecvent, astfel că în timp acestea sunt distruse, iar psihicul copiilor este şi el marcat. Datorită acestor camere care se implantează în vene, unde rămâne partea din titan, cea din silicon fiind sub piele, copiii nu mai trebuie înţepaţi decât în piele, superficial", a explicat într-o conferinţă de presă dr. Ritli Ladislau.

Dispozitivul poate rămâne implantat ani întregi sub pielea pacientului, iar acesta este complet autonom. Atfel, cel care îl are poate face sport, chiar şi să înoate, ori să poarte orice fel de îmbrăcăminte, fără a suporta deranjul pe care îl resimte dacă ar avea o branulă, a completat şi anestezistul Mihai Florea, medic deja instruit în implantarea camerelor speciale.

În Bihor sunt înregistraţi în prezent 80 de copii cu afecţiuni oncologice, ale căror cure cu chimioterapie durează între 3 luni şi un an, potrivit medicilor 90% dintre ei fiind "eligibili" pentru implantarea unui asemenea dispozitiv.

Pe viitor, a precizat managerul Spitalului Municipal, unitatea va încerca să asigure astfel de implanturi pentru mai mulţi pacienţi de vârsta copilăriei, pentru a le micşora traumele produse prin injecţii repetate în vene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Observatie
Vreau sa fac unele corecturi la modul de montare a acestei camere. Ori a fost preluat gresit de reporter ori fostul prim ministru nu cunoaste acest produs.Camera implantabila nu se monteaza in vena ,ci subcutanat in piept sub clavicula iar furtunasul de silicon se racordeaza la un vas de sange major ,cum sa montezi in vena o camera de titan care este de marimea unui banut ????. Informatie super importanta Astfel de camera se monteaza in Bucuresti Cluj Napoca,Oradea,Timisoara si sunt oferite in mod gratuit de Asociatia Umanitara Alexandru Damian din Cluj Napoca copiilor bolnavi de cancer din orice localitate din Romannia ,vezi www.alexdamian.com Eu sunt tata unui copil de patru ani care am primit o astfel de camera gratuit si montata tot gratuit la Cluj Napoca in luna mai anul acesta la Chirurgie Infantila de pe calea Motilor, Toti cei care aveti nevoie puteti contacta aceasta Asociatie sunt oameni super inimosi.
Postat 26 Iunie 2013, 22:59 de Alin Petrut
...
Bine ca sunt si la Oradea astfel de oameni! Putini cei drept, dar felicitari celor ce u facut acest gest minunat!
Postat 22 Iunie 2013, 21:56 de ...
exemplu de oameni
Sa le dea Dumnezeu sanatate acestor oameni, care s-au gandit la chinul altora! Cinste lor!
Postat 22 Iunie 2013, 14:28 de un oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON