URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Ianuarie 2021, 13:05

Contractul sau taxa! La Sălard, taxă anuală de 600 lei pentru localnicii care nu au contract pentru deșeuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a-i determina pe cetăţeni să încheie un contract de salubritate, o primărie din Bihor a introdus o taxă specială de salubritate. De la începutul anului 2021, în comuna Sălard, cu votul unanim al celor 13 consilieri, a intrat în vigoare o taxă de mediu pentru proprietarii care nu au încheiat un contract pentru colectarea deşeurilor cu RER Vest. "Ne dorim o comună curată", a explicat primarul Nagy Miklos.

Cuantumul taxei anuale este de 600 lei, ceea ce înseamnă că, defalcată pe luni, e de două ori mai mare decât serviciul prestat de RER Vest. "În medie, costul facturii de salubritate este de 25 lei. Taxa înseamnă un cost de 50 lei pe lună, adică dublu, pentru că am vrut să-i determinăm pe oameni să încheie contracte", a declarat Nagy.

Singurii scutiţi de plata taxei sunt bătrânii singuri, de peste 75 de ani. "Restul cetăţenilor, obligatoriu, ori au contract, ori plătesc taxa, pentru că gunoaie sigur produc. Dacă ne arată că au făcut contract, le anulăm taxa", a mai spus primarul.

Din cele aproximativ 2.000 de gospodării din comună, 1.300 au un contract încheiat cu RER Vest. După anunţarea taxei speciale, câteva zeci de cetăţeni au anunţat că preferă să plătească facturi de salubritate, aşa că reprezentanţii RER vor fi prezenţi în primăria comunei, în zilele de 28 şi 29 ianuarie, pentru a le încheia contracte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De la 100 lei anual de gospodărie, cât era până acum ...
... noua abordare selectivă a ridicat prețul la 300 lei/an/casă !?! Normal că locuitorii din Sălard s-au întrebat de ce s-a triplat prețul, la 300% ... că doar e vorba de aceeași cantitate de gunoi, iar prin selectare chiar mai puțin !?! Atunci ce s-a gândit acest primar, deștept ca bâta de dat în gard și după câini ... să-i pedepsească cu 600% la tarif pe recalcitranți. O clipă nu s-a gândit primarul de la Sălard că, în lipsa unui contract, RER nu va ridica niciun deșeu acolo unde se frează o astfel de situație. O clipă nu s-a gândit primarul să negocieze, în numele alegătorilor săi, o tarifare logică și cinstită cu operatorul !?! I-a trecut doar o urmă ușoară de retard prin minte, să încaseze 600 lei de fiecare familie de gospodari, cărora nici nu li se va ridica gunoiul de fapt ... și care vor procesa singuri, în curte, tot fe vor produce ca deșeu !?! Când vezi câtă noninteligență se adună la nivelul unor edili, cu asemenea cazuri și abordări prostești ... te întrebi dacă nu cumva ar trebui, la alegeri, să fie primiți numai cei "vacinați" un un minim de 100 la nivelul IQ !?! Asta ... cu condiția ca partidele să poată produce asemenea specimene rare de ființe umane, că altfel va trebui schimbat primarul (spre exemplu) pe bază de concurs !?!
Postat 15 Ianuarie 2021, 11:45 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON